• Τράπεζες

    Ξεκινά τη Δευτέρα η επιδότηση για τα δάνεια πρώτης κατοικίας του προγράμματος Γέφυρα

    ΕΝΦΙΑ: Σήμερα τα εκκαθαριστικά - Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο ή μηδενικό Φόρο

    Χρήστος Σταϊκούρας, Υπ. Οικονομικών


    Τις πρώτες πληρωμές για τη δόση των δανείων όσων έκαναν αίτηση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα Γέφυρα, ξεκινά από τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών.

    Στο πρόγραμμα έχουν κάνει αίτηση πάνω από 160.000 δανειολήπτες που έχουν δάνειο που συνδέεται με την πρώτη τους κατοικία και στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου οι πρώτες καταβολές να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα.

    Ο έλεγχος που πραγματοποιείται αφορά το κατά πόσο οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι σήμερα, ένας σημαντικός αριθμός που φθάνει περί τις 92.000, έχουν εγκριθεί ως προς την επιλεξιμότητά τους. Από τον έλεγχο έχει προκύψει ότι ένας αριθμός της τάξης των 7.000 δανειοληπτών δεν συγκεντρώνουν τα κριτήρια, ενώ άλλοι 12.000 δεν έχουν αποδεχθεί την άρση του απορρήτου για τον ή την σύζυγο και τα εξαρτώμενα μέλη και εφόσον δεν το πράξουν τις προσεχείς ημέρες, χάνουν το δικαίωμα της επιδότησης.

     Αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να καταβληθεί η επιδότηση, είναι οι δανειολήπτες αυτοί να καταβάλλουν οι ίδιοι πρώτοι στις τράπεζες το μέρος της δόσης που τους αναλογεί. Έτσι εκτός από την ο έλεγχος επιλεξιμότητας που γίνεται από την πλευρά της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, οι τράπεζες θα πρέπει να στείλουν τα στοιχεία για το κατά πόσο οι οφειλέτες που έχουν δάνειο με προσημείωση την πρώτη τους κατοικία, πραγματοποίησαν την πληρωμή της δόσης που τους,  ενώ έτσι ώστε το δημόσιο να καταβάλει από την πλευρά του και τη δική του συμμετοχή.

    Η επιδότηση θα διαρκέσει για εννέα μήνες και θα καταβληθεί με βάση τη διάκριση των δανείων σε τρεις κατηγορίες.

    Συγκεκριμένα:

    -Κατηγορία Α: Ενήμερα δάνεια ή δάνεια σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες. Το ποσοστό επιδότησης της δόσης διαμορφώνεται στο 90%για το α’ τρίμηνο, στο 80% για το β’ τρίμηνο και στο 70% γα το γ’ τρίμηνο. Το μέγιστο ποσό επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ ανά οφειλή

    Κατηγορία Β: Δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, που δεν είναι καταγγελμένα. Το ποσοστό επιδότησης της δόσης διαμορφώνεται στο 80% για το α’ τρίμηνο, στο 70% για το β’ τρίμηνο και στο 60% γα το γ’ τρίμηνο.  Το μέγιστο ποσό επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ ανά οφειλή

    -Κατηγορία Γ: Δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, που έχουν ήδη καταγγελθεί. Το ποσοστό επιδότησης της δόσης διαμορφώνεται στο 60% για το α’ τρίμηνο, στο 50% για το β’ τρίμηνο και στο 30% γα το γ’ τρίμηνο. Το μέγιστο ποσό επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 300 ανά οφειλή.

    Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι πληγέντες από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία, έχοντας υποστεί μείωση του εισοδήματός τους και στους οποίους έχει παρασχεθεί οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών ή φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Εκτός από τις παραπάνω κατηγορίες στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και οι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης για τη μείωση μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας λόγω κορωνοϊού.

    Μεταξύ των βασικών κριτηρίων είναι επίσης η αξία της κύριας κατοικίας του να μην υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος να μην υπερβαίνει τις 24.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 18.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη) και η ακίνητη περιουσία του να μην υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ.

    Η διαδικασία για να μπορέσει κάποιος δανειολήπτης να λάβει την επιδότηση είναι η εξής:

    1. Εφόσον το δάνειο ήταν ενήμερο έως τις 29 Φεβρουαρίου, αλλά στη συνέχεια μπήκε σε καθεστώς αναστολής δόσης, δηλαδή σε μαρατόριουμ πληρωμών, προϋπόθεση είναι να διακόψει την αναστολή. Με δεδομένο ότι πολλές αναστολές δανείων λήγουν στα τέλη Δεκεμβρίου, η επιδότηση σε αυτές τις περιπτώσεις θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τον Ιανουάριο και εφόσον η τράπεζα αποστείλει στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους την ενημέρωση ότι ο οφειλέτης, πλήρωσε το τμήμα της δόσης που του αναλογεί.

    2. Εφόσον το δάνειο ήταν σε καθυστέρηση, ο δανειολήπτης θα πρέπει να ρυθμίσει το δάνειό του με την τράπεζα. Για τις περιπτώσεις αυτές οι τράπεζες θα προτείνουν προγράμματα σταδιακής καταβολής δόσης, προσαρμοσμένα δηλαδή στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που δημιουργεί η κρίση, έτσι ώστε τα δάνεια αυτά να μπορέσουν να αναβιώσουν και να αρχίσουν να εξυπηρετούνται, απολαμβάνοντας και την επιδότηση.



    ΣΧΟΛΙΑ