• Τράπεζες

    Ξανά στο κυνήγι της Ανατολικής Ευρώπης οι ελληνικές τράπεζες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ξανά στο κυνήγι της Ανατολικής Ευρώπης οι ελληνικές τράπεζες

    Φ. Καραβίας – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς – Β. Ψάλτης


    Τη χαμένη τους δόξα στη Βαλκανική χερσόνησο και την Ανατολική Ευρώπη αναζητούν οι ελληνικές τράπεζες που επιχειρούν να αναπτύξουν εκ νέου έστω και μερικώς τις εργασίες τους στην περιοχή, εργασίες οι οποίες διεκόπησαν βιαίως την περίοδο των μνημονίων ως καταστατική υποχρέωση για τα χρήματα που έλαβαν από το Ελληνικό Δημόσιο στις ανακεφαλαιοποιήσεις τους προκειμένου να συνεχίσουν τις εργασίες τους.

    Έτσι το Ελληνικό στοιχείο βγήκε από το χάρτη βιαίως αλλάζοντας τη σύσταση του ανταγωνισμού στην περιοχή. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στη φάση αναζήτησης ευκαιριών στην περιοχή ως εφαλτήριο για να καταφέρουν να αναπτύξουν τις εργασίες τους.

    Οι κινήσεις της EFG Eurobank

    Με πολύ ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις άλλες τράπεζες δείχνει να κινείται η Eurobank ενώ από κοντά και η Alpha Bank οδηγούν τη συγκεκριμένη κούρσα.

    Τον χορό των εξαγορών ξεκίνησε η Eurobank η οποία πραγματοποίησε την πρώτη εξαγορά ξένης τράπεζας στα Βαλκάνια έπειτα από δέκα χρόνια συνεχούς αποεπένδυσης από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για την Direktna Bank εξαγορά στην οποία προχώρησε Eurobank . Το πιστωτικό αυτό ίδρυμα θα συγχωνευθεί με τη Eurobank Serbia και ο ελληνικός όμιλος θα διαθέτει στο νέο σχήμα το 70%.

    Η αγορά της Σερβίας θεωρείται ταχέως αναπτυσσόμενη και είναι από αυτές που οι ελληνικές τράπεζες επιλέγουν για ισχυροποίηση της παρουσίας τους παρά το σχετικώς εύθραυστο πολιτικό κλίμα.

    Οι εκτιμήσεις για την πορεία του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος είναι πως αυτό θα κινηθεί μεταξύ 5%-6% μέσα στο 2021.

    Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αναμένει ότι η ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές, για τις οποίες είναι απαραίτητη η οικονομική ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ, που εκτιμάται σήμερα σε περίπου 4,0 τοις εκατό το 2021.

    Σε ότι αφορά τον όμιλο Eurobank αυτός παρουσιάζει ενεργό δράση στις αγορές της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Σερβίας αλλά και του Λουξεμβούργου. Η Eurobank κατάφερε να διατηρήσει τη δραστηριότητά της στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. Το 2016 η Eurobank Bulgaria (Postbank) απέκτησε τις τραπεζικές υπηρεσίες της Alpha Bank στη Βουλγαρία, ενώ στο τέλος του 2018 απέκτησε τη θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς.

    Την περασμένη Παρασκευή σε άλλη μια κίνηση ματ ο όμιλος ανακοίνωσε επέκταση και στην Κύπρο με την απόκτηση του 9,9% στην Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο. Ακόμη ανακοίνωσε τη σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών με τη Third Point Hellenic Recovery Fund, L.P., για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 2,7%, υπό την αίρεση λήψης των σχετικών εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές. Έτσι αφού ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία, η συμμετοχή της Eurobank στην τράπεζα που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Κύπρο ανέλθει σε 12,6%.

    Ανάπτυξη 4,3% και 3,8% αντίστοιχα για τα έτη 2021 και 2022 προβλέπει η Κομισιόν για την Κύπρο, σύμφωνα με τις θερινές της οικονομικές προβλέψεις.
    Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο για την Κύπρο στο κείμενο των προβλέψεων της Κομισιόν, αναφέρεται ότι “παρά τα μέτρα lockdown στις αρχές του έτους, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2021 (+ 2% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020)”.

    Η αλήθεια είναι πως η Κύπρος αποτελεί μια αγορά που την κοιτούν και άλλες τράπεζες μεγαλύτερες και μικρότερες.

    Ρουμανική στόχευση από την Alpha Bank

    Από την πλευρά της η Alpha Bank με πιο συγκεντρωτική πολική και στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου Tomorrow επιθυμεί να ισχυροποιηθεί στην αγορά της Ρουμανίας, που αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές και η τράπεζα διαθέτει ήδη υπολογίσιμη δύναμη που την κατατάσσει στην 6η θέση στην τοπική αγορά με μερίδιο 4,4%.

    Η τράπεζα στοχεύει το 10% της κερδοφορίας του ομίλου να προέρχεται από διεθνείς δραστηριότητες.

    Ο τραπεζικός τομέας στη Ρουμανία είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενος και αποτελούσε πάντοτε επιλογή για την τράπεζα.. Δάνεια 4,5 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. το 2020 σκοπεύει να διαθέσει η Alpha Bank μέχρι το 2024 στη χώρα. Η τράπεζα πιστεύει πολύ στην αγορά αυτήν την οποία προ κρίσης είχε ιδιαίτερα αναπτύξει.

    Ωστόσο Alpha Bank σκοπεύει έως τα τέλη του έτους να έχει ολοκληρώσει την αποχώρησή της από την Αλβανία.

    Οι αναζητήσεις Εθνικής και Τρ. Πειραιώς

    Σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα αλλά και την Τράπεζα Πειραιώς αυτές αναζητούν όπως όλα δείχνουν τη νέα τους ταυτότητα στην περιοχή. Άλλωστε οι κινήσεις τους πρέπει να περάσουν και από τη βάσανο του ΤΧΣ που κατέχει σημαντικό μερίδιο στον κεφαλαιακό τους σχηματισμό.

    Παρά το γεγονός ότι ελληνικές τράπεζες υπογράφοντας τα μνημόνια οδηγήθηκαν σε υποχρεωτική αποεπένδυση από τα Βαλκάνια και εν πολλοίς έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές τους υποχρεώσεις, τα δεδομένα αλλάζουν.

    Τα μνημόνια τελείωσαν και οι περισσότερες τράπεζες ολοκληρώνουν την εξυγίανση του ισολογισμού τους ενισχύοντας και την κεφαλαιακή τους βάση.

    Η Εθνική από την πλευρά της κοιτάζει αγορές αλλά από την άλλη πλευρά εξετάζει να αποεπενδύσει από την κυπριακή αγορά. Το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχθηκε η τράπεζα είναι ότι εξαναγκάστηκε να πουλήσει την Finansbank στην Τουρκία.

    Σημαντική αποεπένδυση έχει υλοποιήσει η Τράπεζα Πειραιώς, πουλώντας τις δραστηριότητες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Αλβανίας, της Κύπρου και της Ουκρανίας.

    Σύμφωνα πάντως με κάποιες πηγές και στην περίπτωση της Πειραιώς ακούγεται πως εξετάζει τις βαλκανικές αγορές.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ