• Τράπεζες

    Eurobank: Αναζητούμε κάθε ευκαιρία για ενίσχυση της παρουσίας μας στις αγορές του εξωτερικού

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Eurobank: Αναζητούμε κάθε ευκαιρία για ενίσχυση της παρουσίας μας στις αγορές του εξωτερικού

    Φωκίων Καραβίας, Σταύρος Ιωάννου


    Τις επόμενες κινήσεις της σχεδιάζει η διοίκηση της Eurobank και, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Φωκίων Καραβίας, CEO της τράπεζας, μιλώντας χθες στη Γενική Συνέλευση: «Δεσμευόμαστε να είμαστε παντού, όπου έχουμε δραστηριότητα, σταθεροί εταίροι για μια βιώσιμη ευημερία. Να στηρίξουμε όλες τις χώρες που έχουμε παρουσία. Είμαστε σε φάση ανάπτυξης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είμαστε η μόνη ελληνική τράπεζα με ουσιαστική παρουσία στη γεωγραφική μας περιφέρεια».

    «Η Eurobank παρέμεινε εξωστρεφής και μέσα στην κρίση. Ποτέ δεν σκέφτηκε να φύγει από τις διεθνείς της δραστηριότητες και τώρα που έχει απαλλαγεί από τα θέματα του παρελθόντος, τα καθυστερούμενα δάνεια, είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε οποιαδήποτε καλή ευκαιρία υπάρχει στο εξωτερικό», λέει στο mononews.gr ο κ. Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Group Chief Operating Officer, Επικεφαλής των Διεθνών Δραστηριοτήτων της Eurobank.

    «Και κεφαλαιακά είμαστε δυνατοί και ρευστότητα έχουμε, άρα τώρα είναι η ευκαιρία για ενίσχυση της παρουσίας μας στο εξωτερικό. Υπάρχουν αγορές που γίνονται συγχωνεύσεις και υπάρχουν ευκαιρίες. Εμείς, λοιπόν, εξετάζουμε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται, και σε εκείνες τις χώρες που η τράπεζα έχει μικρό μέγεθος θα επιδιώξει την ενδυνάμωση της», σημειώνει ο κ. Ιωάννου.

    Χθες η Eurobank ανακοίνωσε την απόκτηση του 9,9% της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο. Είχε προηγηθεί η Σερβία, καθώς στο τέλος Ιουνίου είχε ανακοινώσει την συγχώνευση της θυγατρικής της, Eurobank Serbia, με την Direktna Banka, στην οποία κατέχει πλέον το 70% και έχει το μάνατζμεντ.

    Και όπως σχολιάζουν στο mononews.gr πηγές της τράπεζας: Έχουμε εμπιστοσύνη στην Κυπριακή Οικονομία και στις προοπτικές της, όπως και στις προοπτικές της Ελληνικής Τράπεζας. Είναι μία αγορά που μας ενδιαφέρει.

    Παρουσία σε πέντε χώρες

    Κύπρος: Χθες η Eurobank ανακοίνωσε την απόκτηση του 9,9% της Ελληνικής Τράπεζας, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, με δραστηριότητα στην τραπεζική ιδιωτών, επιχειρήσεων και στη διεθνή τραπεζική.

    Σύμφωνα με την Eurobank, η επένδυση αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική της περαιτέρω ενδυνάμωσης της παρουσίας σε όλες τις βασικές αγορές στις οποίες διατηρεί στρατηγικό ενδιαφέρον.

    Και καθώς στην κυπριακή αγορά η Eurobank έχει παρουσία εδώ και χρόνια με την θυγατρική της Eurobank Cyprus είναι η κορυφαία corporate bank στην Κύπρο, «πιστεύει ότι η Ελληνική Τράπεζα, με τη διοίκηση, την κεφαλαιακή δομή και την πιστή πελατειακή της βάση, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ώστε να επωφεληθεί από τις προοπτικές που υπάρχουν και να αξιοποιήσει τις μελλοντικές ευκαιρίες». Στο πλαίσιο αυτό η Διοίκηση του κ. Φωκίωνα Καραβία, προσβλέπει σε στενή συνεργασία με τους υπόλοιπους μετόχους και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας και δεσμεύεται να συνεισφέρει θετικά και εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Eurobank.

    Βουλγαρία: Η Postbank είναι η τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας, καθώς το 2018 εξαγόρασε την Alpha Bank Bulgaria και το 2019 την Piraeus Bank Bulgaria.

    Σερβία: Με τη συγχώνευση της Eurobank Serbia, με την Direktna Banka, στη Σερβία δημιουργείται η 7η σε μέγεθος τράπεζας της χώρας, με ενεργητικό πάνω από 2 δισ. ευρώ.

    Και ακόμα έχει παρουσία σε Μεγάλη Βρετανία και Λουξεμβούργο με την θυγατρική της Eurobank Private Bank Luxembourg. Το 30% των βασικών εσόδων προ-προβλέψεων του Ομίλου, να προέρχονται από τις παραπάνω διεθνείς δραστηριότητες.

    Καραβίας: Η πρώτη κίνηση επέκτασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εκτός συνόρων μετά από 15 χρόνια

    Χθες ο κ. Καραβίας μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου, υπογραμμίζοντας πως: «Η οργανική και μη οργανική επέκτασή τους αποτελεί βασικό πυλώνα της επιχειρηματικής μας στρατηγικής, όχι μόνον επειδή στηρίζουν σταθερά τα αποτελέσματά μας, αλλά και επειδή αποτελούν συστατικό του διαφοροποιημένου μοντέλου μας. Είμαστε η μόνη ελληνική τράπεζα με ουσιαστική παρουσία στη γεωγραφική μας περιφέρεια.

    Τη στρατηγική αυτή δέσμευση απηχεί και η κίνηση που σήμερα ανακοινώσαμε για την αγορά σημαντικού ποσοστού των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, μιας τράπεζας που θεωρούμε ότι έχει όλες τις προδιαγραφές για να πρωταγωνιστήσει μελλοντικά στην κυπριακή αγορά. Σημειώνω ότι είναι η πρώτη κίνηση επέκτασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εκτός συνόρων μετά από 15 χρόνια.

    Οι διεθνείς μας δραστηριότητες παρέμειναν κερδοφόρες και το 2020, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε €128 εκ. Το περιφερειακό μας αποτύπωμα περιλαμβάνει δύο συστημικές τράπεζες σε Βουλγαρία και Κύπρο, ενώ η παρουσία μας στη Σερβία ενισχύεται με τη συμφωνία συγχώνευσης με τη Direktna Banka, την οποία επίσης πρόσφατα ανακοινώσαμε. Το διεθνές δίκτυο αποτελεί μείζον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και λόγω της δυνατότητάς μας να παρέχουμε υψηλού επιπέδου τοπικές υπηρεσίες στις δυναμικές επιχειρήσεις που αναπτύσσονται στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αντίστοιχα, παρέχουμε στους ιδιώτες πελάτες υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας, εκτός από την Αθήνα, στα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα του Λουξεμβούργου και του Λονδίνου, καθώς και στη Λευκωσία».

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank: Συγκροτήθηκαν σε σώμα το ΔΣ και η Επιτροπή Ελέγχου

    Γιώργος Ζανιάς: Το 31% του ΔΣ της Eurobank είναι γυναίκες- Έμφαση στα κριτήρια ESG

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Θα είμαστε παντού στο εξωτερικό



    ΣΧΟΛΙΑ