• Τράπεζες

    Τι σηματοδοτεί η επένδυση της Capital Group στην Eurobank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank


    Στην Eurobank επέλεξε να επενδύσει με ποσοστό άνω του 5% ένα από τα μεγαλύτερα fund του πλανήτη.

    Είναι η Capital Group, με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 2 τρισ. δολάρια και μάλιστα στον τραπεζικό κλάδο.

    Η επιλογή της Eurobank αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική τράπεζα από την Capital, η οποία επανήλθε στην ελληνική αγορά 6 χρόνια μετά την αποχώρηση της, το 2014.

    Η Capital Group είναι μια αμερικανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Κατατάσσεται μεταξύ των παλαιότερων και μεγαλύτερων οργανισμών διαχείρισης επενδύσεων στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1931 και η έδρα του είναι στο Λος Άντζελες. Απασχολεί 7.500 υπαλλήλους.

    Η είσοδος της και πάλι στην ελληνική αγορά, επιβεβαιώνει το αυξημένο ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών εταιρειών για τις ελληνικές μετοχές και ειδικότερα τον τραπεζικό κλάδο. Ενδιαφέρον που είναι απόρροια και των μεταρρυθμίσεων που συντελούνται στην ελληνική οικονομία και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις εισηγμένες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurobank, η Capital Group Companies απέκτησε ποσοστό 5,0635% στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank Holdings. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε 187.812.291 δικαιώματα ψήφου επί μετοχών της Eurobank.

    Η επιλογή της Eurobank μόνο τυχαία δεν ήταν. Μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, λόγω της πανδημικής κρίσης, το 2020 είναι η χρονιά «γέννησης» της νέας Eurobank. Ο CEO της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας και η ομάδα του, με στρατηγικές κινήσεις που υλοποιήθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια, κατέστησαν την Eurobank την πρώτη ελληνική τράπεζα που μείωσε δραστικά το ποσοστό των «κόκκινων δανείων» κάτω από το 15%, σημαντικά χαμηλότερα από το μέσο όρο της αγοράς.

    Της Eurobank ήταν η πρώτη τιτλοποίηση που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Ηρακλής», με το χαρτοφυλάκιο Cairo ύψους 7,5 δισ. ευρώ, όπως και η «αναίμακτη» μεταφορά 500 και πλέον εργαζομένων στη doValue που εξαγόρασε την FPS, θυγατρική του ομίλου Eurobank.

    Η τράπεζα συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις (Τιτάν, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,Lamda Development), χρηματοδότησε το μεγάλο έργο του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και είναι από τους χρηματοδότες της εμβληματικής επένδυσης του Ελληνικού.

    Η τράπεζα έχει δώσει «δείγμα γραφής», το οποίο διάβασε η Capital Group και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Eurobank αποκτώντας ποσοστό άνω του 5%.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr, το ιστορικό αποχώρησης της Capital από την ελληνική αγορά έχει ως εξής:

    Το report του 2014

    Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε διαρρεύσει στα ελληνικά media ένα email του Joerg Sponer, υψηλόβαθμου τότε στέλεχος του μεγάλου επενδυτικού οίκου Capital, ο οποίος προειδοποιούσε για το απόλυτο χάος στην Ελλάδα, με μαζική φυγή καταθέσεων και επιχειρήσεων και τερματισμό των ξένων επενδύσεων, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Σε ενημερωτικό report του μετά τις επαφές που είχε στο Λονδίνο με τους κ.κ. Σταθάκη και Μηλιό, ο εκπρόσωπος του Capital Group χαρακτήριζε κομμουνιστικό το πρόγραμμα που παρουσίασαν σε μεγαλοεπενδυτές οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ (όπως έλεγε , «τουλάχιστον εκείνοι είχαν ένα σχέδιο που το ‘χαν σκεφτεί καλά προηγουμένως»).

    Τόνιζε ακόμα πως οι εκπρόσωποι των funds αποκόμισαν την εντύπωση πως πρέπει να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα, φοβούμενοι άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία!

    Ο ίδιος, μετά τα όσα άκουσε στο Λονδίνο, εκτιμούσε πως με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα βιώσει παρόμοια κρίση με αυτήν της Κύπρου, ενώ εξηγούσε πως «εάν δεν ήταν τόσο σοβαροί την ώρα που συνομιλούσαν (οι κκ Μηλιός, Σταθάκης), θα νόμιζα ότι βρισκόμουν σε φαρσοκωμωδία στο θέατρο».

    Στο report του ο κ. Sponer παρουσίαζε μερικά από τα ήδη γνωστά μέτρα για τα οποία κείνη την εποχή είχε δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον γινόταν κυβέρνηση, και τα σχόλια του είναι ενδεικτικά του κλίματος που εισέπραξε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο.

    Ενδεικτικά:

    – Πρωτογενές πλεόνασμα 1% με πάταξη της παραοικονομίας (δεν θα αποτελεί κίνητρο, γιατί οι φτωχοί θα έχουν τον βασικό μισθό των 750 ευρώ το μήνα (αστειεύονται…) – δεν θα υπάρχουν φόροι στα ακίνητα (κόστος 2 δισ. ευρώ), περικοπή όλων των φόρων κατά 20%, εκτός των υψηλών εισοδημάτων (κόστος 2 δισ. ευρώ), όλα θα πληρωθούν από τα 70 δισ. των απλήρωτων φόρων.

    Αναμένουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ στη μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ εποχή θα απογειωθεί πάνω από 3-5%, καθώς οι ΜμΕ θα μπορούν να επενδύουν με κάθε εμπιστοσύνη (εδώ γελάμε δυνατά…).

    Αναμένουν επίσης ότι θα έρθει κύμα ξένων επενδύσεων.

    – Η ΕΚΤ θα αγοράσει ολόκληρο το ελληνικό χρέος για 60 χρόνια και θα απολέσει κάθε τόκο (η Γερμανία κατάφερε να της γίνει το 1952 62% κούρεμα χρέους, άρα και η Ελλάδα μπορεί να πετύχει κι αυτή κούρεμα). «Ανέφερα πως η Γερμανία εκείνη την περίοδο έκανε και τεράστιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και οι δυο τους είπαν ότι εδώ έγιναν ήδη υπερβολικά πολλές μεταρρυθμίσεις», σχολιάζει.

    – Η αναλογία ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ θα πάει στο 20% έως το 2080 (χα χα χα – φοβερό αστείο).

    – Το ΤΧΣ θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες με 3 δισ. (τον πρώτο χρόνο θα χαθούν τα παραπάνω), τον δεύτερο χρόνο θα ανακτηθούν (το είπαν και οι δυο τους αυτό, σοβαρά), καθώς το ελληνικό ΑΕΠ θα δει μεγάλη αύξηση και θα γίνει εισροή επενδύσεων.

    «Δεν θα μπορούσα να τα επινοήσω όλα αυτά, ακόμα κι αν το ‘θελα», εξηγούσε στο report του ο Sponer.

    Διαβάστε ακόμη:

    Eurobank: Το Capital Group Companies που διαχειρίζεται 2 τρισ. δολάρια στο μετοχικό της κεφάλαιο

    Τάσος Αναστασάτος (Eurobank): Σε τροχιά ανάκαμψης στο β’ εξάμηνο του 2020

    Φωκίων Καραβίας: Γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί «ιστορική ευκαιρία» για την Ελλάδα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ