• Τράπεζες

    «Βουτιά» στο 7,60% η απόδοση του ομολόγου της Εθνικής – Πέφτει και το ρίσκο της Πειραιώς

    • Δημήτρης Κόκκορης
    HSBC- 200 +3 εκατομμύρια ευρώ….

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)


    Οι αγορές με το «καλημέρα» έσπευσαν να ρίξουν ακόμη περισσότερο το (θεωρητικό) κόστος δανεισμού για την Εθνική τράπεζα. Κάτι που συνακόλουθα μεταφράζεται και σε αντίστοιχη μείωση του συνεπαγόμενου ρίσκου.

    Προχθές, Πέμπτη, η Εθνική άντλησε 400 εκατ. ευρώ με την ομολογιακή έκδοση μειωμένης εξασφάλισης (Tier II),το ετήσιο επιτόκιο της οποίας καθορίστηκε στο 8,25%. Το συγκεκριμένο ομόλογο όμως, μπήκε άμεσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διαπραγμάτευσης του Λουξεμβούργου, όπου μόνο τα Fund και όχι τα χαρτοφυλάκια, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αγοραπωλησίες.

    Η χθεσινή μέρα που ήταν η πρώτη της διαπραγμάτευσης, οδήγησε την τιμή του ομολόγου της Εθνικής πάνω από αυτήν της έκδοσης. Δηλαδή στο 102,5% της ονομαστικής αξίας του. Έτσι η ετησιοποιημένη απόδοση του Tier II διαμορφώθηκε στο 7,60%. Ήτοι, 0,65 ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω από όπου αρχικά το τιμολόγησαν οι αγορές, η συνολική προσφορά των οποίων άγγιξε τα 1,7 δισ. ευρώ.

    Η άνοδος της τιμής του ομολόγου που οδήγησε στην απομείωση της απόδοσης, ήταν απόρροια του ζωηρού αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε. Προφανώς από Fund που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν απ’ ευθείας τον επιθυμητό αριθμό ομολογιών της Εθνικής. Καθώς όμως η προσφορά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διαπραγμάτευσης ήταν εξαιρετικά μικρή, οι αγοραστές έδωσαν σημαντικά υψηλότερες τιμές από αυτές της έκδοσης, προκειμένου να βρουν τα «κομμάτια».

    Εκτός από την Εθνική όμως, υπό διαπραγμάτευση είναι και το Tier II ομόλογο της τράπεζας Πειραιώς, ύψους επίσης 400 εκατ. ευρώ , το οποίο εκδόθηκε στις 19 του μηνός του περασμένου Ιουνίου, με επιτόκιο στο 9,75%. Χθες, η τιμή του ομολόγου της Πειραιώς έφτασε στο ψηλότερο σημείο από την έκδοσή του (101,3%) με συνέπεια η απόδοση να πέσει στο 9,25%.

    Όλα τούτα έρχονται να καταδείξουν ότι το ρίσκο για τις ελληνικές τράπεζες υποχωρεί και αναμένεται να πάει ακόμη χαμηλότερα, από τη στιγμή που και η χώρα θα ανακτά βαθμιαία τους ρυθμούς της οικονομικής κανονικότητας.

    Μετά από την άντληση των συμπληρωματικών κεφαλαίων, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής είναι στα επίπεδα του 16,8%, ενώ της Πειραιώς είναι στο 15,5% με την προοπτική να κινηθεί σύντομα προς το 16%. Δηλαδή 3 και 2 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, από το απαιτούμενο ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας.

    Ψήφος εμπιστοσύνης με 800 εκατ. ευρώ

    Αναμφίβολα και οι δύο CEO των τραπεζών ( Παύλος Μυλωνάς και Χρήστος Μεγάλου) πιστώνονται ο κάθε ένας από την πλευρά του, το γεγονός ότι κατάφεραν να λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης και…800 εκατ. ευρώ συνολικά, από τις αγοράς.

    Το ύψος των επιτοκίων μπορεί να φαντάζει ακριβό, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι αγορές δεν συνηθίζουν να προσφέρουν… δωρεάν γεύματα. Σε κάθε περίπτωση και οι δύο τράπεζες είναι σε θέση να διαχειριστούν απόλυτα τα κόστη των τόκων των ομολόγων που είναι ένα εξαιρετικά μικρό υποσύνολο, στα γενικά ,ετήσια, λειτουργικά τους έξοδα. Για μεν την Πειραιώς είναι στα 39 εκατ. ευρώ, ενώ για την Εθνική οι τόκοι του ομολόγου είναι 33 εκατ. ευρώ.

    Τα δύο Tier II ομόλογα, καθώς είναι διαπραγματεύσιμα, αποτελούν και μια ιδιότυπη «πυξίδα» για τους αναλυτές, προκειμένου να σταθμίζουν κάθε φορά ποιο είναι κάθε φορά το κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες. Όπως αυτό μπορεί να ερμηνεύεται και για τη χρηματιστηριακή πορεία των μετοχών, που έχουν σαφώς και τις δικές τους ιδιαιτερότητες.

    .



    ΣΧΟΛΙΑ