• Τράπεζες

    Moody’s: Πιστωτικά θετικό το ομόλογο Tier II της Τράπεζας Πειραιώς

    • NewsRoom
    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς


    Πιστωτικά θετική (credit positive) κρίνει την έκδοση του ομολογιακού Tier II ύψους 400 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς σε έκθεσή της η Moody’s.

    Όπως επισημαίνει η έκδοση του Tier II της τράπεζας Πειραιώς είναι θετική επειδή υποστηρίζει τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια της και διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησής της.

    Το επιτυχημένο placement, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, είναι το πρώτο μετά το 2008. Δείχνει το ανανεωμένο ενδιαφέρον των επενδυτών για μη εξασφαλισμένο ελληνικό τραπεζικό χρέος, πέντε χρόνια αφότου ο εγχώριος κλάδος βρέθηκε εκτός της συγκεκριμένης αγοράς, εξαιτίας της κρίσης. «Πιστεύουμε», συμπληρώνει, «πως ανοίγει ο δρόμος και για άλλες τράπεζες να προσεγγίσουν τη συγκεκριμένη αγορά.

    Ο τίτλος με κουπόνι 9,75% συγκέντρωσε ισχυρό ενδιαφέρον με προσφορές 850 εκατ. ευρώ από 135 επενδυτές και έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας με την Intrum για τα κόκκινα δάνεια, η οποία θα προσθέσει επιπλέον 85 μονάδες βάσης στον pro forma δείκτη κεφαλαίων CET1.

    Η έκδοση δίνει επίσης στην Πειραιώς μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης πέραν των καταθέσεων, της ΕΚΤ και των repos. H υποδεέστερη (subordinated) έκδοση ομολόγου επιτρέπει στην τράπεζα να μειώσει την εξάρτησή της από χρηματοδότηση με εξασφαλίσεις που απαιτεί δέσμευση ενεχύρων, βελτιώνοντας τη χρηματοδοτική θέση και τη ρευστότητα. Οι καταθέσεις στην Πειραιώς αυξήθηκαν περίπου 5% το 2018.

    Η Moody’s θεωρεί την κίνηση πετυχημένη και θετικό σημάδι καθώς σταδιακά βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για ελληνικό τραπεζικό χρέος, κάτι που επιτρέπει στον κλάδο να βελτιώσει την κεφαλαιακή του θέση.

    Συμπερασματικά, καταλήγει η Moody’s, αναγνωρίζουμε ότι τα μειωμένα έσοδα από τον περιορισμό των δανείων και οι αυξημένες προβλέψεις εξαιτίας των NPEs θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόκληση για τις τράπεζες της χώρας το 2019-20.



    ΣΧΟΛΙΑ