• Τράπεζες

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Οι επόμενες κινήσεις για την μείωση των «κόκκινων» δανείων – Τι είπε στους αναλυτές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    «Προχωράμε με αποφασιστικά βήματα στην πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της Alpha Bank» υπογράμμισε χθες το απόγευμα ο κ. Βασίλης Ψάλτης CEO της τράπεζας στην ενημέρωση των διεθνών αναλυτών και «άνοιξε» τα χαρτιά του για τις νέες κινήσεις μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

    Και αναφέρθηκε στη νέα τιτλοποίηση Cosmos, ύψους 2 δισ. ευρώ η οποία θα ενταχθεί στον «Ηρακλή ΙΙ» καθώς και σε δύο πωλήσεις πακέτων καθυστερούμενων οφειλών συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ, σε Ελλάδα και Κύπρο.

    Συγκεκριμένα η τιτλοποίηση Cosmos, περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είναι 50% στεγαστικά,  22% καταναλωτικά, 23% μικρά επαγγελματικά και 5% μεγάλα επιχειρηματικά.

    Η τράπεζα θα προχωρήσει στην πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 900 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, το  project Orbit, που σε ποσοστό 91% είναι «κόκκινα»  καταναλωτικά, 6% μικρά επαγγελματικά  και στεγαστικά 3%. Σχεδιάζει επίσης την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων στην Κύπρο, ύψους 400 εκατ. ευρώ, το  Project Sky, που περιλαμβάνει  48% στεγαστικά, 45% επιχειρηματικά και 4% καταναλωτικά δάνεια.

    «Η Alpha Bank διαθέτει υψηλά κεφάλαια, και αυτά είναι το θεμέλιο για την αυτόνομη αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων», ανέφεραν χαρακτηριστικά στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές οι κ.κ. Βασίλης Ψάλτης και Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου (CFO της τράπεζας).

    Επανέλαβαν τη δέσμευση της διοίκησης να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις που θα της επιτρέψουν να μειώσει το απόθεμα των προβληματικών δανείων κάτω από το 10% το 2022. Και σημείωσαν πως η τράπεζα για να το πετύχει  αξιοποιεί την υψηλή κεφαλαιακή της επάρκεια αλλά και τη συσσωρευμένη εμπειρία, μετά και την μεγάλη επιτυχία του Project Galaxy.

    Όσο για να νέα «κόκκινα» της πανδημίας,  ο επικεφαλής της Alpha Bank εκτίμησε ότι θα διαμορφωθούν στο 1,7 δις ευρώ, με το 1,1δις ευρώ να αφορά τα δάνεια που βγήκαν ή βγαίνουν από τα μορατόρια. Ειδικότερα σε καθεστώς αναστολής πληρωμών τέθηκαν δάνεια ύψους 5,5 δις ευρώ. Από αυτά το 63% έχει επιστρέψει σε κανονική αποπληρωμή, και ένα 10% θα κατευθυνθεί είτε  στο πρόγραμμα «Γέφυρα» ή στις ρυθμίσεις  step – up της τράπεζας, αλλά και σε συνεργασία με τη Cepal προσφέροντας ρυθμίσεις και με «κούρεμα» οφειλής.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη  συμφωνία με την Davidson Kempner για το project Galaxy, που περιλαμβάνει την πώληση της τιτλοποίησης των  10,8 δις ευρώ –η δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση στην Ευρώπη- και  του 80% της Cepal, καθώς  και την αποκλειστική συμφωνία για τη διαχείριση του υπολειπόμενου αποθέματος «κόκκινων» δανείων, ύψους 8,9 δις ευρώ, αλλά και των μελλοντικών προβληματικών δανείων.

    Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο δείκτης καθυστερήσεων στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 13% κι ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στο 24% . Σε επίπεδο Ομίλου, οι δείκτες διαμορφώνονται σε 16% και 26,5%  αντίστοιχα. Ο  κ. Ψάλτης ανέφερε ότι  η συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Ενώ μέσα στον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί και  Hive-Down (απόσχιση κλάδου).

    Διαβάστε επίσης:

    Πλήρης επιβεβαίωση του mononews: Νέα τιτλοποίηση 2 δισ. ευρώ και δύο νέες πωλήσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων

    Alpha Bank: Στα €103,7 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2020

    Αποκλειστικό: Χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Alpha Bank, για το ξεκαθάρισμα του ισολογισμού

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ