• Τράπεζες

    UBS: Επιστροφή στην κερδοφορία το α’ τρίμηνο – Ράλι σχεδόν 10% για τη μετοχή

    • NewsRoom
    Sergio Ermotti, CEO της UBS

    Sergio Ermotti, CEO της UBS


    Στην κερδοφορία επέστρεψε η UBS, μετά από δύο τρίμηνα με απώλειες, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για το α’ τρίμηνο του 2024.

    Η ελβετική τράπεζα κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις στο Τμήμα Wealth Management (διαχείρισης πλούτου), ενώ καρπούς απέδωσε και ο περιορισμός των δαπανών, μετά τη συγχώνευση με την Credit Suisse τον Ιούνιο του 2023.

    Ειδικότερα, ο τραπεζικός γίγαντας σημείωσε καθαρά κέρδη 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το α’ τρίμηνο, έναντι πρόβλεψης για κέρδη ύψους 721,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 12,74 δισεκατομμύρια δολάρια, επίσης υψηλότερα από τα αναμενόμενα και από τα 10,86 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

    Τα έσοδα της σημαντικής κύριας μονάδας Global Wealth Management αυξήθηκαν κατά 28%, στα 6,14 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο δείκτης κεφαλαίου CET1 της τράπεζας ήταν 14,8%, έναντι 14,4% το προηγούμενο τρίμηνο.

    «Αυτό το τρίμηνο σηματοδοτεί την επιστροφή στην κερδοφορία, απόδειξη της δύναμης και της ικανότητάς μας να για σημειώνουμε πρόοδο, ενώ παράλληλα βελτιστοποιούμε ενεργά τους οικονομικούς μας πόρους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Sergio Ermotti.

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει για το υπόλοιπο του έτους».

    Σύμφωνα με το CNBC, o ελβετικός τραπεζικός κολοσσός συνεχίζει να επεξεργάζεται την ενσωμάτωση μαμούθ του πρώην αντιπάλου του.

    Σήμερα, ανακοίνωσε ότι αναμένει να ολοκληρώσει τη συγχώνευση της UBS και της Credit Suisse σε μια ενιαία αμερικανική ενδιάμεση εταιρεία χαρτοφυλακίου το β’ τρίμηνο και τη συγχώνευση των ελβετικών οντοτήτων της το γ’ τρίμηνο 2024.

    H μετοχή της UBS κατέγραφε ράλι σχεδόν 10% στις 14:20 το μεσημέρι της Τρίτης 7 Μαΐου.

    Ο Johann Scholtz, αναλυτής της Morningstar, δήλωσε ότι η ισχυρή αύξηση των εσόδων στην UBS έχει ικανοποιήσει ιδιαίτερα τους επενδυτές..

    Ανησυχία για την ενίσχυση των κεφαλαιακών απαιτήσεων

    Την ίδια στιγμή, έντονη ανησυχία επικρατεί στον ελβετικό τραπεζικό κλάδο, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης να «χτυπήσει» τις τέσσερις τράπεζες που θεωρεί ότι είναι «πολύ μεγάλες για να αποτύχουν».

    Η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, θα επηρεαστεί αρνητικά από τις προτάσεις της ελβετικής κυβέρνησης για ενίσχυση των κεφαλαιακών της απαιτήσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της UBS Colm Kelleher.

    «Ανησυχούμε σοβαρά για τις προτάσεις που σχετίζονται με πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις», ανέφερε ο Kelleher στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας, την πρώτη που πραγματοποιήθηκε από τότε που η τράπεζα ολοκλήρωσε την εξαγορά της Credit Suisse πέρσι το καλοκαίρι.

    «Η ενίσχυση κεφαλαίου δεν είναι η σωστή επιλογή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «Η UBS δεν είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει».

    Διαβάστε επίσης: 

    J.P. Morgan, Citi & Jefferies για Εθνική Τράπεζα: «Ανεβαίνει» η τιμή στόχος σε υψηλότερα επίπεδα

    Credit Agricole: Άλμα κερδοφορίας 55% το α’ τρίμηνο

    Societe Generale: Αποτελέσματα καλύτερα του αναμενομένου το α’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ