• Τράπεζες

    Ubs: Άνοδο 3% σημείωσε η μετοχή της μετά την κατακόρυφη μείωση προστίμου που καλείται να πληρώσει

    • NewsRoom

    Ralph Hammers,UBS CEO


    Πρόστιμο ύψους 1.8δις ευρώ αντί για 4.5δις καλείται να πληρώσει η UBS Group AG σύμφωνα με απόφαση γαλλικού εφετείου σχετικά με υπόθεση αδήλωτων κεφαλαίων πελατών της σε ελβετικούς λογαριασμούς.

    Οι μετοχές της UBS εκτινάχθηκαν μετά την απόφαση έως και 3%, αντιστρέφοντας τη πτωτική πορεία τους κατά το προηγούμενο διάστημα.

    Ειδικότερα, το εφετείο του Παρισιού επικύρωσε τη Δευτέρα μια απόφαση του 2019 σύμφωνα με την οποία η τράπεζα είχε πραγματοποιήσει ξέπλυμα χρήματος, παρέχοντας στους πελάτες μια σειρά από υπηρεσίες για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων από τις φορολογικές αρχές.

    Αρχικά της είχε καταλογιστεί πρόστιμο 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο με την τωρινή απόφαση μειώθηκε κατά περισσότερο από 50%, στο 1.8δις Περιλαμβάνει 800 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση και εντολή κατάσχεσης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

    Αν και δεν αθωώθηκε η UBS, η απόφαση αυτή αποτελεί μια σημαντική μια σημαντική περικοπή στο αρχικό πρόστιμο που είχε πλήξει την ελβετική τράπεζα πριν από δύο χρόνια και είχε οδηγήσει σε διαμαρτυρία τους μετόχους της εναντίον της διοίκησης για τον χειρισμό της υπόθεσης.

    Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί το τελευταίο βήμα σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που ο απερχόμενος πρόεδρος Axel Weber είχε πει ότι ήταν μία από τις προτεραιότητές του να αντιμετωπίσει.

    Σημειώνεται ότι η UBS είχε εγγράψει  προβλέψεις μόνο 450 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τα πρόστιμα για την υπόθεση, αν και έπρεπε επίσης να εκδόσει ένα μεγάλο ομόλογο.

    Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, η UBS θα υποχρεωθεί να πληρώσει τις αποζημιώσεις που χορηγήθηκαν στο κράτος, αλλά εάν η τράπεζα προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας, θα παγώσει το πρόστιμο 3,75εκατομμυρίων ευρώ.

    Ο Denis Chemla, δικηγόρος της UBS, δήλωσε μετά την απόφαση ότι το πρόστιμο μειώθηκε κατόπιν της  προσφυγής τους από 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε 3,75 εκατομμύρια ευρώ, επειδή το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε «καμία απόδειξη» σχετικά με τα ποσά των φόρων που είχαν διαφύγει από την απόκρυψη των περιουσιακών στοιχείων των πελατών της.

    Το πρόστιμο είναι η μέγιστη νομοθετική ποινή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    «Το δικαστήριο δέχθηκε τα επιχειρήματά μας» σε αυτό το σημείο, είπε. «Αλλά πρόσθεσε και μια κατάσχεση που δεν είχε ζητηθεί . Δεν ξέρουμε πραγματικά περί τίνος πρόκειται. Είναι έκπληξη. Δεν ζητήθηκε από τους εισαγγελείς».

     

    Ένοχο κρίθηκε και το γαλλικό τμήματης UBS, καθώς και τέσσερις πρώην τραπεζίτες που ήταν κατηγορούμενοι στην υπόθεση. Το εφετείο του Παρισιού αντέστρεψε την καταδίκη του Hervé d’Halluin, πρώην τραπεζίτη της UBS France. Οι δικαστές του Παρισιού επιβεβαίωσαν επίσης την αθώωση που είχε κερδίσει το 2019 ο υψηλόβαθμος τραπεζίτης στην υπόθεση, ο Ραούλ Βάιλ, ο οποίος στο παρελθόν ήταν επικεφαλής της μονάδας διαχείρισης περιουσίας της UBS.

    Και οι έξι τραπεζίτες είχαν προηγουμένως αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία.

     



    ΣΧΟΛΙΑ