• Τράπεζες

    Τζέιμι Ντίμον: Βλέπει τέλος στην τραπεζική κρίση, αλλά δεν αποκλείει νέα κατάρρευση τραπεζών

    • NewsRoom
    Jamie Dimon, CEO της JP Morgan Chase

    Jamie Dimon, CEO της JP Morgan Chase Πηγή: ΑΡ


    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντίμον αυτοναιρείται με τις τοποθετήσεις του. Πριν λίγες ημέρες σε επιστολή του προς του μετόχους του τραπεζικού κολοσσού έλεγε ότι η τραπεζική κρίση θα συνεχίσει να απασχολεί και τα επόμενα χρόνια.

    Σε δηλώσεις του στο CNN την περασμένη Πέμπτη, ο Ντίμον ανέτρεψε τα λεγόμενά του, αναφέροντας ότι τελικά βλέπει την τραπεζική κρίση να φτάνει στο τέλος και προέβλεψε ότι τα αποτελέσματα των επόμενων ημερών για τις τράπεζες των ΗΠΑ θα είναι καλά.

    Νέα κατάρρευση τραπεζών;

    Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλες αποτυχίες στο τραπεζικό σύστημα, οι οποίες πολύ πιθανόν να μην προβλεφθούν.

    «Ακόμα κι αν υπάρξουν (αποτυχίες), ξέρω ειλικρινά ότι θα επιλυθούν και θα είναι από τα τελευταία γεγονότα που θα δούμε», σχολίασε, υπογραμμίζοντας ότι «πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της συγκεκριμένης κρίσης.

    Πριν λίγες μέρες, ο 67χρονος CEO εμφανίστηκε πιο απαισιόδοξος απευθυνόμενος προς τους μετόχους της τράπεζας.

    «Η τραπεζική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει τελειώσει ακόμη», υποστήριξε στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, τονίζοντας πως θα απασχολεί την οικονομία και τα επόμενα χρόνια.

    Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της Αμερικής  προέτρεψε μάλιστα τις ρυθμιστικές Αρχές και τους νομοθέτες των ΗΠΑ να σκεφτούν προσεκτικά πριν οδηγηθούν σε μια «υπερβολική αντίδραση» με την επιβολή περισσότερων κανονισμών.

    Κλονισμένη η εμπιστοσύνη των επενδυτών;

    Πάντως, ακόμα κι αν βλέπει το τέλος της τραπεζικής κρίσης, ο Ντίμον έχει αναγνωρίσει ότι η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η έκτακτη πώληση της Credit Suisse στην UBS έχουν «αλλάξει σημαντικά τις προσδοκίες της αγοράς» για την οικονομία.

    «Έχει προκαλέσει πολλές αναταραχές στην αγορά και σαφώς θα προκαλέσει κάποια αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών καθώς οι τράπεζες γίνονται πιο συντηρητικές», ανέφερε στην επιστολή. Ασαφές, σχολίασε ότι είναι το αν οι καταναλωτικές δαπάνες επιβαρυνθούν από αυτή την αναταραχή.

    Διαβάστε επίσης:

    Τζέιμι Ντίμον: Ο CEO της JP Morgan σε απολογία για τις σχέσεις της τράπεζας με τον Τζέφρι Έπσταϊν



    ΣΧΟΛΙΑ