• Τράπεζες

    Τζέιμι Ντίμον: Ο CEO της JP Morgan σε απολογία για τις σχέσεις της τράπεζας με τον Τζέφρι Έπσταϊν

    Jamie Dimon, CEO της JP Morgan Chase

    Jamie Dimon, CEO της JP Morgan Chase Πηγή: ΑΡ


    Ενώπιον των ενόρκων θα βρεθεί ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, τον Μάιο για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις σχέσεις της αμερικάνικης τράπεζας με τις παράνομες ενέργειες του Τζέφρι Έπσταϊν.

    Ο αμερικανικός κολοσσός ενεπλάκη στο σκάνδαλο Έπσταϊν, όταν κάποιες γυναίκες που φέρονται να ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, μήνυσαν την JP Morgan και τη Deutsche Bank, ισχυριζόμενες ότι παραβίασαν τους νόμους περί εμπορίας ανθρώπων βοηθώντας τον Έπσταϊν να έχει πρόσβαση σε λογαριασμούς και μετρητά  και πως επωφελήθηκαν οικονομικά από αυτή τη συνεργασία.

    Οι σχέσεις του Έπσταϊν με την JP Morgan

    Σύμφωνα με τους FT, o Ντίμον θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την απόφαση της τράπεζας να κρατήσει ως πελάτη τον Τζέφρι Έπσταϊν, παρά τις κατηγορίες που είχε δεχτεί, αν και ο ίδιος δεν φέρεται να είχε άμεσες σχέσεις με τον δράστη, ούτε να παρενέβη ώστε να παραμείνει στο πελατολόγιο της τράπεζας.

    Σύμφωνα με τις αγωγές εναντίον της JP Morgan, η τράπεζα είχε ως πελάτη τον Έπσταϊν για 15 χρόνια, από το 1998 έως και το 2013 και επωφελήθηκε από τις παράνομες δραστηριότητες της εμπορίας ανθρώπων. Παράλληλα, αγνόησε τις προειδοποιήσεις στο εσωτερικό της τράπεζας σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες του πελάτη της.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Έπσταϊν συνελήφθη για πρώτη φορά το 2006 και πέθανε στη φυλακή το 2019, ενώ περίμενε τη διενέργεια της δίκης, στην οποία ήταν κατηγορούμενος για sex trafficking.

    Η JP Morgan έχει απορρίψει τις κατηγορίες ως αβάσιμες.

    O ρόλος του πρώην στελέχους της JP Morgan

    Ο δικαστής Jed Rakoff, ο οποίος προεδρεύει στις υποθέσεις, διέταξε την JP Morgan να παραδώσει έγγραφα που περιλαμβάνουν επικοινωνία μεταξύ του Ντίμον και του πρώην γενικού συμβούλου Στιβ Κάτλερ πριν το 2006.

    Η αμερικάνικη τράπεζα πάντως έχει ασκήσει αγωγή στο πρώην στέλεχος της Τζες Στάλεϊ, o οποίος μέχρι πρότινος εργαζόταν στην Barclays, κατηγορώντας τον ότι ήταν μάρτυρας και συμμετείχε σε σεξουαλικά εγκλήματα στις κατοικίες όπου δρούσε ο Έπσταϊν και πώς το κράτησε κρυφό από την τράπεζα παρά το καθήκον που είχε να ενημερώσει. Ο Στάλεϊ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για οποιαδήποτε ανάμειξη του σε παράνομες δραστηριότητες.

    Ο Στάλεϊ θα κληθεί να καταθέσει ενόρκως τον Απρίλιο  και τον Μάιο θα ακολουθήσει η κατάθεση του Ντίμον κεκλεισμένων των θυρών.

    Διαβάστε επίσης:

    Michael Klein: Ο βετεράνος τραπεζίτης, το όραμα για τη First Boston και οι οργισμένοι Σαουδάραβες μέτοχοι



    ΣΧΟΛΙΑ