• Τράπεζες

    Τράπεζες: Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές για τα νέα και παλαιά επιχειρηματικά δάνεια


    Τρίτες θα έρχονται πλέον οι τράπεζες ως προς την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους από εταιρείες που κηρύσσουν πτώχευση, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (αφού πρώτα θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι, μετά θα εισπράττεται ο ΕΝΦΙΑ και κατόπιν θα ικανοποιούνται οι τράπεζες, εφόσον έχουν υποθήκη). Ωστόσο, στην πραγματικότητα οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, αποβαίνουν τελικά προς όφελός τους, ενισχύοντας την κάλυψή τους από επιχειρηματικά δάνεια.

    Κι αυτό γιατί οι αλλαγές αυτές δεν θα ισχύουν μόνο για τα δάνεια που θα χορηγούν στο εξής οι τράπεζες, αλλά και για νέες δανειακές συμβάσεις που θα συναφθούν αναφορικά με παλιά δάνεια σε επιχειρήσεις, όπως γίνεται συχνά όταν οι εταιρείες ζητούν να επαναδιαπραγματευτούν με τις τράπεζες τους όρους των δανείων τους. Μάλιστα, θα ισχύουν και για την περίπτωση όπου η εμπράγματη εξασφάλιση σε υφιστάμενο δάνειο αλλάξει, δηλαδή αν μπει ως υποθήκη άλλο ακίνητο.

    Επίσης, είναι σημαντικό το γεγονός ότι πλέον οι τράπεζες παγιώνουν το ρόλο τους ως ενυπόθηκοι πιστωτές επιχειρήσεων και επομένως εξασφαλίζουν πλήρη κάλυψη των επιχειρηματικών δανείων τους, όταν μέχρι τώρα σε περίπτωση πτώχευσης αποζημιώνονταν μόνο για το 65% των απαιτήσεών τους, και τα υπόλοιπα τα έπαιρναν μόνο αν απέμενε οτιδήποτε μετά την ικανοποίηση των υπολοίπων πιστωτών.

    Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι και οι δύο απαιτήσεις που προηγούνται αυτών των τραπεζών, δηλαδή οι οφειλές προς εργαζομένους και ο ΕΝΦΙΑ, ουσιαστικά “βολεύουν” τις τράπεζες αν ικανοποιηθούν, αφού από τη μία οι εργαζόμενοι της επιχείρησης πληρώνονται και συνεχίζουν να εργάζονται, απομακρύνοντας τον κίνδυνο για τη βιωσιμότητα της εταιρείας, και από την άλλη η τακτοποίηση του ΕΝΦΙΑ ενισχύει τα collaterals των δανείων που έχουν χορηγηθεί.

    Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το νέο της υλοποίησης των αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έγινε δεκτό με ικανοποίηση, έως και ενθουσιασμό, από ξένους επενδυτές που έκριναν τη μέχρι πρότινος ισχύουσα νομοθεσία ως εμπόδιο για τα πιθανά επενδυτικά σχέδιά τους στη χώρα μας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όλα στο σφυρί: Τα πωλητήρια των ιδιωτικοποιήσεων του 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαρωτικές αλλαγές στην Carrefour: Δείχνει την έξοδο σε 2.400 άτομα, κλείνει εκατοντάδες καταστήματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Bloomberg: Τα stress tests μπορεί να κρύβουν περαιτέρω κέρδη για το Χ.Α.



    ΣΧΟΛΙΑ