• Τράπεζες

    Τράπεζες: Με Cosmos, Mexico, Frontier και Sunrise στον τελευταίο γύρο προς μονοψήφιο δείκτη κόκκινων δανείων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φ. Καραβίας - Χρ. Μεγάλου - Π. Μυλωνάς - Β. Ψάλτης

    Φ. Καραβίας – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς – Β. Ψάλτης


    Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου έδειξαν σαφή πρόοδο στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ) που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους αναλυτές των ξένων οίκων.

    Οι συστημικές τράπεζες εστιάζουν τώρα στα νέα πρότζεκτ η ολοκλήρωση των οποίων θα τις οδηγήσει στο στόχο μονοψήφιου δείκτη ΝΡΕ, πολύ κοντά στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών.

    Από την εισαγωγή του σχήματος Ηρακλής τον Οκτώβριο του 2029, οι τράπεζες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους.

    Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope Ratings, o δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποχώρησε στο 2,5% στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

    Στη ζώνη του ευρώ τα συνολικά ποσά των κόκκινων δανείων είχαν μειωθεί στα 443 δις ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2020 από 998 δις ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

    Τα πρότζεκτ που τρέχουν οι τράπεζες τώρα:

    Αlpha Bank

    Η Alpha Bank μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου πακέτου τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων Galaxy επικεντρώνεται τώρα σε τρία νέα πρότζεκτ – Cosmos, Orbit και Sky – με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

    Το χαρτοφυλάκιο του Cosmos περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια λογιστικής αξίας 3,5 δις ευρώ που θα τιτλοποιηθούν κάνοντας χρήση του σχήματος Ηρακλής-2. Η σύνθεση του χαρτοφυλακίου είναι στεγαστικά δάνεια (50%), καταναλωτικά (22%) και δάνεια μικρών επιχειρήσεων (23%) με στόχο να έχει περατωθεί μέχρι το τέλος του 2021.

    Το χαρτοφυλάκιο του πρότζεκτ Orbit περιέχει κόκκινα δάνεια λογιστικής αξίας 1,3 δις ευρώ, κυρίως καταναλωτικά (91%), λίγα στεγαστικά (3%) και τα υπόλοιπα είναι χορηγήσεις μικρών επιχειρήσεων (6%). Η τράπεζα στοχεύει σε πώληση του χαρτοφυλακίου αυτού.

    Το πρότζεκτ Sky, είναι κυπριακό χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων λογιστικής αξιας 2,2 δις ευρώ. Περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια (48%) και καταναλωτικά (7%) και πρόκειται να πωληθεί μεχρι το τέλος της χρονιάς.

    Ενα πρόσθετο πρότζεκτ, το Solar, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λογιστικής αξίας 400 εκατ. ευρώ, αναμένεται να πωληθεί τον επόμενο χρόνο.

    Η διοίκηση της Alpha Bank αναθεώρησε πρόσφατα τις εκτιμήσεις της για την εξέλιξη του δείκτη ΝΡΕ στο τέλος του 2021 στο 13% από την πρόβεψη του 18% στο σχέδιο μετασχηματισμού μετά την επιτάχυνση της διαδικασίας πώλησης του κυπριακού χαρτοφυλακίου επισφαλών δανείων. Μετά το πρότζεκτ Galaxy o δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ) μειώθηκε στο 24% το δεύτερο τρίμηνο από 43% και υπάρχει δυναμική στις τιτλοποιήσεις που υπολείπονται.

    Εurobank

    Mετά την ολοκλήρωση του πρότζεκτ Cairo τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων λογιστικής αξίας 7,4 δις ευρώ με αγοραστή τη DoValue, η Eurobank τρέχει τώρα το πρότζεκτ Mexico, την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων λογιστικής αξίας 3,3 δις ευρώ με συμμετοχή στο σχήμα Ηρακλής-2.

    Το χαρτοφυλάκιο περιέχει καταναλωτικά δάνεια στο μεγαλύτερο μέρος του (85%) και επιχειρηματικά (15%). Η τράπεζα στοχεύει σε ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

    To ποσοστό των ΝΡΕ βελτιώθηκε στο 14% και θα υποχωρήσει στο 7,3% με την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων του πρότζεκτ Mexico.

    Εθνική Τράπεζα

    Μετά την ολοκλήρωση των πρότζεκτ Earth, και Mirror, κόκκινων δανείων που κατέληξαν στις εταιρείες Carval, Intrum και στην Centerbridge Partners, η Εθνική τράπεζα τρέχει το Frontier, χαρτοφυλάκιο επισφαλών δανείων λογιστικής αξίας 7,0 δις ευρώ.

    Η τιτλοποίηση συμμετείχε στο σχήμα Ηρακλής-1 και η ολοκλήρωση αναμένεται στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

    Η ροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα μορατόρια παραμένει πολύ χαμηλή επτά μήνες μετά τη λήξη των διευκολύνσεων, γύρω στο 3%, και είναι σημαντικά χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση της τράπεζας που έβλεπε περίπου το 20% να γυρίζουν προβληματικά.

    Τράπεζα Πειραιώς

    Mετά τις τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega, κόκκινων δανείων λογιστικής αξίας 2,0 δις και 5,0 δις ευρώ αντίστοιχα, η τράπεζα επικεντρώνεται στα πρότζεκτ Sunrise 1 και Sunrise 2.

    Οι τιτλοποιήσεις αυτές δανείων λογιστικής αξίας 7,0 και 4,0 δις ευρώ αντίστοιχα θα ενταχθούν στο σχήμα Ηρακλης-2.

    Το Sunrise 1 είναι σε φάση πριν τα rating ενώ το Sunrise 2 σε φάση προετοιμασίας. Δύο μικρότερα πρότζεκτ, το Sunshine και το Dory, αφορούν προβληματικά δάνεια λογιστικής αξίας 500 εκατ. το καθένα, leasing και ναυτιλιακά. Η τράπεζα Πειραιώς στοχεύει στην πώληση τους στο τρίτο τρίμηνο του 2021.

    Διαβάστε επίσης

    ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΟ Χρηματιστήριο: Ποτέ θα δράσει το Μέγαρο Μάξιμου; Οι περιπτώσεις της Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank



    ΣΧΟΛΙΑ