• Τράπεζες

    Αποκαλυπτικό: due diligence στην AVRAMAR – Δάνεια με ενέχυρο τα ψάρια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank


    Αποφασισμένες να προχωρήσουν σε due diligence στην AVRAMAR είναι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να βγάλουν άκρη για το business plan της εταιρείας, η οποία αντιμετωπίζει και πάλι προβλήματα ρευστότητας και αιτήθηκε χρηματοδότησης 15 εκατ ευρώ.

    Η AVRAMAR έχει δάνεια –που προς το παρόν τα εξυπηρετεί- ύψους 370 εκατ ευρώ. Από αυτά τα 30 εκατ ευρώ έχουν την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Τα υπόλοιπα που αποτελούν παλαιότερο  δανεισμό  -των εταιρειών Νηρέας, Σελόντα, Ανδρομέδα- είναι στην κυριολεξία στον αέρα καθώς ως ενέχυρο έχουν κάποια ακίνητα, τιμολόγια γεννημένων απαιτήσεων και τον ιχθυοπληθυσμό. Δηλαδή τα ψάρια! Και όχι τις μετοχές της εταιρείας.

    Την περασμένη Τετάρτη οι επικεφαλής εταιρικών δανείων των συστημικών τραπεζών συζήτησαν την υπόθεση AVRAMAR και αποφάσισαν ότι θα πρέπει να διενεργηθεί από κάποιον ελεγκτικό οίκο ενδελεχής έλεγχος στα οικονομικά στοιχεία της για να διαπιστωθεί που χωλαίνει το επιχειρηματικό σχέδιο και «πως θα βγούμε από τα δυσκολα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο mononews.gr τραπεζίτης που συμμετέχει στη διαδικασία.

    Μάλιστα υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: Δεν σκοπεύουμε να διαλύσουμε την εταιρεία, θα την στηρίξουμε όμως θα πρέπει να γίνει έλεγχος για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί υπάρχει αυτή η δυσκολία στα οικονομικά και στην ταμειακή διαχείριση, τι έγινε τα τελευταία δύο χρόνια, να έχουμε πλήρη γνώση του business plan.

    »Από την άλλη καταλαβαίνουμε ότι ο μέτοχος έχει βάλει 90 εκατ ευρώ (το 2019). Στόχος μας είναι να καταλάβουμε το business plan, τι συνέβη το 2022 και υπήρξε η αδυναμία στα αποτελέσματα και να καταρτίσουμε από κοινού ένα πλάνο, για να βγούμε από τη δυσκολία».

    Ο τραπεζίτης υπογραμμίζει ακόμα πως «ο μέτοχος θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη», εμείς δεν μπορούμε να δανείσουμε αν δεν υπάρξει και συμμετοχή από τον μέτοχο. Διευκρινίζει πως ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας ανέρχεται στα 370 εκατ ευρώ (τα περισσότερα είναι δάνεια των Νηρέα, Σελόντα, Ανδρομέδα) ο οποίος εξυπηρετείται. Ωστόσο ζητούμενο είναι κατά πόσο θα πληρώνονται τα δάνεια προσεχώς, καθώς η εταιρεία έχει ζητήσει αναδιάρθρωση του δανεισμού της.

    Να σημειωθεί ότι το δάνειο των  15 εκατ ευρώ η AVRAMAR το ζήτησε για να καλύψει γενικές ανάγκες της εταιρείας, χωρίς να διευκρινίζει ποιες είναι ακριβώς αυτές οι ανάγκες που προέκυψαν μέσα σε λίγους μήνες.

    Μόλις τον  περασμένο Νοέμβριο η εταιρεία είχε χρηματοδοτηθεί με 30 εκατ ευρώ από δύο τράπεζες (την Eurobank  και την Πειραιώς),  με το δάνειο να έχει  την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ οι μέτοχοι δεσμεύτηκαν ότι  το business plan για τη χρήση 2022 υλοποιείται κανονικά και ο όμιλος θα έχει EBITDA 42 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Εθνική Τράπεζα: Δάνεια σε ΜμΕ μέσω του Ταμείου «Business Growth Fund»

    Γιώργος Τανισκίδης (Optima bank): Προχωρά σε ΑΜΚ 130 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο

    Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του project Hermes στην Fortress



    ΣΧΟΛΙΑ