• Τράπεζες

    Τράπεζες: Έρχεται real time ενημέρωση των επενδυτών για την εξέλιξη των τιτλοποιήσεων

    Άνοιξε η πλατφόρμα για επανένταξη στις 120 δόσεις

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Έρχεται η real time ενημέρωση των επενδυτών για την εξέλιξη των τιτλοποιήσεων και την πορεία των ανακτήσεων, μέσα από πλατφόρμα παρακολούθησης –βραχίονα του «Ηρακλή ΙΙ»-, η δημιουργία της οποίας θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Νέες τιτλοποιήσεις ύψους 30-32 δισ. ευρώ θα καλύψει ο «Ηρακλής ΙΙ» προσφέροντας εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζει ήδη για την περίοδο 2021-2022 δύο τιτλοποιήσεις ύψους 14 δισ. ευρώ.

    Όπως αναφέρει στο mononews.gr κυβερνητικός αξιωματούχος, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να δημιουργήσει μία βάση δεδομένων, το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων, που θα είναι βραχίονας του «Ηρακλή ΙΙ» και οι επενδυτές θα έχουν online εικόνα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τιτλοποιήσεων και τα ποσοστά των ανακτήσεων.

    Σε αυτή τη βάση δεδομένων θα περαστούν οι κωδικοί των δανείων που τιτλοποιούνται και θα καταγράφεται η «συμπεριφορά» της κάθε οφειλής. Το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων θα λειτουργεί δηλαδή σαν ένας Τειρεσίας, με τη διαφορά ότι η «παρακολούθηση» θα αφορά τα δάνεια και όχι τους δανειολήπτες.

    Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρώσει το κείμενο των προτάσεων για τη δημιουργία της πλατφόρμας και αναμένεται μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή να τις στείλει στην Κομισιόν, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Αυτή η πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε τις υποδομές του ΟΔΔΗΧ, είτε τις Τράπεζας της Ελλάδος.

    «Στην αγορά των κόκκινων δανείων υπάρχει ασύμμετρη πληροφόρηση, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διαφάνεια ώστε να την κάνουμε πιο ελκυστική τη δευτερογενή αγορά για τους επενδυτές», λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

    Την ίδια ώρα το σχήμα του «Ηρακλή», που ο πρώτος κύκλος του ολοκληρώνεται στις 10 Απριλίου φέτος, αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό στην κατεύθυνση της μείωσης των καθυστερούμενων οφειλών.

    Με την Κομισιόν να έχει δώσει το «πράσινο φως» για την επέκταση του «Ηρακλή», το υπουργείο Οικονομικών «τρέχει» ώστε όλα να είναι έτοιμα στις αρχές Απριλίου.

    Μάλιστα, στο νέο σχήμα η Τράπεζα Πειραιώςόπως έχει γράψει το mononews.gr-, πρόκειται να συμμετάσχει με δύο νέες τιτλοποιήσεις 7 + 7 δισ. ευρώ, φέτος και το 2022.

    Όπως είναι γνωστό η τράπεζα θα έχει ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021 την πρώτη φάση μείωσης των προβληματικών δανείων μέσω του προγράμματος «Ηρακλής».

    Πρόκειται για τις τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν 110.000 ενυπόθηκα δάνεια. Και έτσι θα απαλλαγεί από καθυστερούμενα δάνεια συνολικού ύψους 20-21 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Εκατό στελέχη από τράπεζες και servicers στη μάχη του πτωχευτικού

    Stress tests: Οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν να αποστέλλουν στοιχεία για την φετινή άσκηση αντοχής

    Εθνική Ασφαλιστική: Παράταση στο «σίριαλ» για το μέλλον της εταιρείας – Τι έγινε στο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ