• Τράπεζες

    Εκατό στελέχη από τράπεζες και servicers στη μάχη του πτωχευτικού

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Τράπεζες και servicers έχουν ρίξει στη μάχη του πτωχευτικού, 100 έμπειρα στελέχη τους, με γνώση στη διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών και της διαχείρισης κινδύνων, προκειμένου να συνδράμουν με την τεχνογνωσία τους και να μπει μπροστά η «Δεύτερη Ευκαιρία» από τον Ιούνιο.

    Χθες το απόγευμα οι ΚΥΑ και ο αλγόριθμος βάσει του οποίου θα γίνονται οι  ρυθμίσεις των οφειλών και η κατανομή των ποσών  στους πιστωτές, ήταν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, και στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός  παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών, των  servicers, της Ένωσης Τραπεζών, της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού  Χρέους.

    Οι τράπεζες έχουν «αποσπάσει» στις διαδικασίες για την έναρξη του πτωχευτικού 60 στελέχη τους, και άλλα 40 οι servicers. Στελέχη που παίζουν στα δάχτυλα τα θέματα των  NPEs, όπως και τη διαχείριση κινδύνου.

    Και αυτός ήταν ο λόγος που χθες ο κ. Σταϊκούρας  ευχαρίστησε τραπεζίτες και servicers για τη συνδρομή τους, ώστε όλα να είναι έτοιμα μέσα στις ημερομηνίες.

    Η ομάδα θα συνεδριάζει κάθε δύο εβδομάδες, ώστε να παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου, όπως και οι σύμβουλοι που είναι η KPMG  για τον αλγόριθμο και η PwC για τις υπόλοιπες διαδικασίες.

    Το θετικό είναι ότι οι πρώτες 15 ΚΥΑ, -από τις 53 που απαιτούνται συνολικά- έχουν φύγει ήδη για να πάρουν την απαραίτητη έγκριση από τους θεσμούς πριν δημοσιευθούν στο ΦΕΚ.

    Σύμφωνα με τους τραπεζίτες οι ΚΥΑ πρέπει να είναι συμβατές, ώστε να λειτουργήσει ο νόμος. Αλλά και ο αλγόριθμος θα πρέπει να είναι δίκαιος στον τρόπο που μοιράζει την «χασούρα» μεταξύ τραπεζών, δημοσίου και άλλων πιστωτών.

    Ακόμα σημειώνουν πως «το μεγάλο διακύβευμα για τον πτωχευτικό είναι αν τα Δικαστήρια και οι δικαστές είναι έτοιμοι να υλοποιήσουν το νόμο, ή αν θα έχουμε ένα νέο νόμο Κατσέλη».

    Χθες τραπεζίτες και services, ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο των πρώτων 15 ΚΥΑ που έχουν σταλεί προς έγκριση στους θεσμούς και συμφώνησαν.

    Να σημειωθεί πως με τις  ΚΥΑ ρυθμίζονται  θέματα που αφορούν:

    -Την έγκαιρη προειδοποίηση του οφειλέτη

    -Την διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού

    -Την διαδικασία επιδότησης καταβολών δόσης

    -Την διαδικασία εξυγίανσης

    -Την διαδικασία πτώχευσης μικρού και μεγάλου αντικειμένου

    -Τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.

    Διαβάστε επίσης:

    Stress tests: Οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν να αποστέλλουν στοιχεία για την φετινή άσκηση αντοχής

    Η «Δεύτερη Ευκαιρία» στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης Σταϊκούρα-Ζαββού με τους τραπεζίτες και τους servicers

    Moody’s: Τα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας θα δυσκολέψουν τη μείωση των NPEs των ελληνικών τραπεζών

     



    ΣΧΟΛΙΑ