• Τράπεζες

    Alpha Bank: Εκλεισε το βιβλίο προσφορών, πάνω από 1,25 δισ. οι προσφορές, η τράπεζα «σηκώνει» 400 εκατ. (upd)

    Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης

    Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης


    Στις αγορές με 6ετές ομόλογο, που μπορεί να ανακληθεί στην πενταετία, βγήκε σήμερα το πρωί η Alpha Bank με τις προσφορές που υποβλήθηκαν τελικά να ξεπερνούν το 1,25 δισ. ευρώ με το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών

    Το βιβλίο προσφορών άνοιξε νωρίς το πρωί και η τράπεζα θα αντλήσει 400 εκατ. ευρώ από την έκδοση (6.25NC5.25) που ωριμάζει στις 12 Μάϊου του 2030.

    Η υπερκάλυψη οδήγησε και σε μείωση της απόδοσης του τίτλου, στο 5,125%. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες σκέψεις για το κουπόνι της έκδοσης (IPTs) εδιναν απόδοση 5,5%.

    Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, η βελτίωση των αποδόσεων των ομολόγων και η υψηλή ζήτηση για ελληνικό χαρτί από ξένους επενδυτές είναι οι λόγοι που οδήγησαν την Alpha Bank στην έκδοση ομολόγου

    Σκοπός της έκδοσης είναι η αναχρηματοδότηση ομολόγου που έχει ημερομηνία ανάκλησης μέσα στη χρονιά και εντάσσεται στο πλαίσιο κάλυψης των MREL υποχρεώσεων της τράπεζας. Οι Citi, Deutche Bank, J.P. Morgan, Société Générale και UniCredit ενήργησαν ως ανάδοχοι της συναλλαγής.

    Με τις Πειραιώς (€500 εκ. Tier II με κουπόνι 7,250%), Eurobank (€300 εκ. Tier II με κουπόνι 6,375%), και Εθνική (€600 εκ. Senior Preferred με κουπόνι 4,5%) να έχουν ήδη προχωρήσει στις πρώτες εκδόσεις τους για φέτος, ευλόγως η αγορά εκτιμούσε ότι σειρά θα πάρει σύντομα η Alpha Bank, δεδομένου μάλιστα του θερμού επενδυτικού ενδιαφέροντος για ελληνικά αξιόγραφα.

    Η αναμενόμενη πτώση των επιτοκίων έχει οδηγήσει χαμηλότερα το κόστος των εκδόσεων ομολόγων γενικά, κατά 80 έως 120 μονάδες βάσης, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά για εκδόσεις. Οι ελληνικές τράπεζες, όμως, βλέπουν μεγαλύτερη πτώση στο κόστος δανεισμού καθώς, εκτός από την αλλαγή στις προσδοκίες για το ύψος των επιτοκίων, αναγνωρίζεται και η βελτίωση των θεμελιωδών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της βελτίωσης που παρατηρείται στις αγορές αποτελεί το ομόλογο της Alpha Bank λήξης του 2029, το κόστος του οποίου, με ορόσημο την ανακοίνωση της συμφωνίας με την UniCredit, έχει μειωθεί κατά 170 μονάδες βάσης, με το 40% να οφείλεται στα επιτόκια και το υπόλοιπο 60% στη βελτίωση των προσδοκιών συγκεκριμένα για την Alpha Bank.

    Σε τι οφείλεται η πτώση του κόστους για τις ελληνικές τράπεζες

    Οι αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης τόσο της χώρας όσο και των τραπεζών αναμφίβολα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πτώση του κόστους για τις ελληνικές τράπεζες. Ξεκάθαρα, ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες.

    Η ελληνική οικονομία αναμένεται να υπεραποδώσει έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών και, μετά τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα χαρτιά των τραπεζών, χάρη στην υψηλή ρευστότητα που παρουσιάζουν, αποτελούν τον πιο εύκολο τρόπο για να αποκτήσουν έκθεση οι επενδυτές στην ελληνική οικονομία.

    Ταυτόχρονα, οι τράπεζες υπερτερούν του Δημοσίου σε επενδυτική αξία, καθώς η εξαιρετική πορεία του Δημοσίου άνοιξε αποτιμησιακό κενό με τις πρώτες. Τέλος, συγκεκριμένες κινήσεις των τραπεζών (Eurobank – Ελληνική, Alpha Bank – UniCredit) έχουν προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη αξία στο αναπτυξιακό αφήγημα του τραπεζικού κλάδου.

    Στον δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα

    Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από το Δημόσιο, άλλωστε, σειρά παίρνουν οι τράπεζες χάρη στην προοπτική που δημιουργείται για αναβάθμισή τους σε επενδυτική βαθμίδα. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η διαφορετική μεθοδολογία που ακολουθεί ο κάθε οίκος περιπλέκει την αξιολόγηση των τραπεζών, με πηγές της αγοράς να αναφέρουν ότι ο οίκος Moody’s αναμένεται να είναι ο πρώτος που θα αναβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες, παρά τη χαμηλότερη αξιολόγηση που δίνει για το Δημόσιο.

    Βασικές προϋποθέσεις για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας των τραπεζών αποτελούν η επανέναρξη της πληρωμής μερισμάτων, η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, η συνέχιση της δημιουργίας κεφαλαίων και η επιβεβαίωση των καλών τάσεων που παρατηρούνται στα προβληματικά δάνεια.

    Φυσικά, η περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας θα «παρασύρει» ανοδικά και τις τράπεζες, με τραπεζικές πηγές να αναμένουν ότι τα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης μπορούν να επανέλθουν σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους 12-18 μήνες.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Προβάδισμα στα small caps, κοιτάζει τις 1390 ο δείκτης
    Volvo: Άλμα 10% στις πωλήσεις τον Ιανουάριο

    Π. Σταμπουλίδης (ΤΑΙΠΕΔ): Το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ ever, η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, πάνω από 617 εκατ. ευρώ!



    ΣΧΟΛΙΑ