• Τράπεζες

    Τράπεζες: Αγωνία για την απόφαση του SSM για τα μερίσματα

    Κλαούντια Μπουχ


    Με επιστολές τους στον SSM και την επικεφαλής του Κλαούντια Μπουχ, οι συστημικές τράπεζες ενημερώνουν τον επόπτη ότι η διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023 δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.

    Ηδη τα πρώτα αιτήματα εστάλησαν προς τον SSM  και τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, προκειμένου ο επόπτης να δώσει το «πράσινο φως»  πριν από τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις για το ύψος των μερισμάτων που θα λάβουν οι μέτοχοι.

    Πέρυσι οι  τέσσερις συστημικές τράπεζες πέτυχαν 3,75 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη και   οι επικεφαλής τους  έχουν ενημερώσει πως επιθυμούν –ύστερα από 15 χρόνια- να  προχωρήσουν στην επιβράβευση των μετόχων τους, διανέμοντας περί τα 800 εκατ. ευρώ σε μερίσματα, καθώς έχουν πάρει το αρχικό ok από τον SSM.

    Όπως είναι γνωστό η Εθνική Τράπεζα έχει στόχο να διανείμει στους μετόχους της  έως το 30% των κερδών του 2023 (1,106 δισ. ευρώ), δηλαδή μέχρι 330 εκατ. ευρώ.

    Η Τράπεζα Πειραιώς έχει στόχο τη  διανομή του 10% των καθαρών κερδών του 2023, τα οποία ανήλθαν στα 800 εκατ. ευρώ (περί τα 80 εκατ. ευρώ δηλαδή).

    Η Eurobank έχει ανακοινώσει  διανομή μερίσματος 25% των κερδών του 2023 –ανήλθαν στο 1,14 δισ. ευρώ-, που σημαίνει ότι θα διανείμει περί τα 300 εκατ. ευρώ στους μετόχους της.

    Η Alpha Bank σχεδιάζει τη διανομή μερίσματος 122 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2023, που έκλεισε με καθαρά κέρδη 611,3 εκατ. ευρώ.

    Ωστόσο ο τελικός λόγος ανήκει στον SSM και θεωρείται πιθανό η διανομή των μερισμάτων να είναι χαμηλότερου ύψους απ΄ότι έχουν ανακοινώσει οι τραπεζικές διοικήσεις. Και αυτό επειδή, οι τράπεζες μπορεί να έχουν περιορίσει τον όγκο των «κόκκινων» δανείων και να εμφανίζουν ισχυρα κέρδη, όμως εξακολουθεί να υπάρχει το «αγκάθι» του αναβαλλόμενου φόρου –που δεν ισοδυναμεί με με υψηλής ποιότητας εποπτικά κεφάλαια- και θα πρέπει να σταδιακά να μειωθεί.

    Διαβάστε επίσης:

    «Χορεύοντας» με τους οίκους –  Τα 8 ορόσημα και η στενωπός των αναβαθμίσεων
    Έντεκα χρόνια μετά: H Jumbo του Απόστολου Βακάκη πληρώνει ακόμη τη «θυσία» των καταθέσεων στην Κύπρο
    Eurobank Equities για Quest Holdings: Η τεχνολογία τροφοδοτεί την ανάπτυξη
     



    ΣΧΟΛΙΑ