• Τράπεζες

    Τράπεζες: 9.000 νέα στεγαστικά δάνεια μέσα στο 2021, υπερδιπλάσια το 2022

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζες: 9.000 νέα στεγαστικά δάνεια μέσα στο 2021, υπερδιπλάσια το 2022

    Φ. Καραβίας – Χρ. Μεγάλου – Β. Ψάλτης – Π. Μυλωνάς


    Εννέα χιλιάδες στεγαστικά δάνεια θα χορηγήσουν φέτος οι τράπεζες, τριπλάσιος αριθμός σε σχέση με τα 3.000 στεγαστικά που είχαν εκταμιευθεί το 2020.

    Και οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες καθώς για το 2022 εκτιμούν ότι οι νέες χορηγήσεις θα υπερδιπλασιαστούν και θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, που σημαίνει περισσότερα από 22 χιλιάδες νέα στεγαστικά.

    Η αγορά επιταχύνει και υπάρχει ζωηρή κίνηση, αναφέρουν στο mononews τραπεζικά στελέχη, σημειώνοντας πως το 2020 οι νέες εκταμιεύσεις για στέγη δεν ξεπέρασαν τα 280 εκατ. ευρώ, καθώς όπως λένε «η αγορά είχε μπει στην κατάψυξη».

    Μάλιστα τραπεζίτης αναφέρει χαρακτηριστικά πως σε σχέση με το 2006 που οι ετήσιες εκταμιεύσεις για στεγαστικά ήταν σχεδόν στα 15 δισ. ευρώ, πέρυσι όλα τα δάνεια που δόθηκαν αντιστοιχούσαν σε μία βδομάδα του 2006 και 2007….

    Πλέον ύστερα από μία δεκαετία φθίνουσας πορείας, οι τράπεζες επενδύουν και πάλι στην αγορά στεγαστικής πίστης και έχουν ξεκινήσει διαφημιστικά προγράμματα στην τηλεόραση, λανσάροντας τα νέα προϊόντα, που έχουν ιδιαίτερα ελκυστικά επιτόκια που ξεκινούν από το 2,1%.

    Βέβαια τα κριτήρια είναι ιδιαίτερα αυστηρά, δεν γίνονται τα λάθη του παρελθόντος –τότε που χρηματοδοτούσαν το 120% της τιμής που αναγραφόταν στα συμβόλαια, δίνοντας ταυτόχρονα με το στεγαστικό και επισκευαστικό δάνειο, όπως και δάνειο για την μετακόμιση και τον εξοπλισμό της νέας κατοικίας.

    Πλέον οι τράπεζες τηρούν αυστηρά κριτήρια, χρηματοδοτούν μάξιμουμ μέχρι το 80% της αξίας του ακινήτου και όσο μεγαλύτερη είναι η ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη τόσο καλύτερη τιμολόγηση έχει.

    Οι τράπεζες «πριμοδοτούν» και με χαμηλότερο επιτόκιο κατά 0,15% εκείνους που επιλέγουν «πράσινα» ακίνητα, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ όλες οι συστημικές τράπεζες έχουν προγράμματα για την αγορά –όπως και την αναβάθμιση- πράσινων κατοικιών.

    Τα επιτόκια διαμορφώνονται στα ίδια επίπεδα με μικρές αποκλίσεις. Οι τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank προσφέρουν σήμερα σταθερά και κυμαινόμενα επιτόκια κάτω από το 3%, με το σταθερό να «παίζει» στο 2,6% με 2,8% και το κυμαινόμενο να ξεκινά από το 2,10%. Η τιμολόγηση είναι προσωποποιημένη και ανάλογη με το προφίλ του κάθε δανειολήπτη, που έχει να κάνει με το εισόδημα του, την ίδια συμμετοχή, τη διαρκεια του δανείου.

    Πλέον το ύψος των νέων στεγαστικών διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στις 90.000 ευρώ και οι δανειολήπτες χρηματοδοτούν από την τσέπη τους το 35% της αξίας του σπιτιού που αποκτούν με δάνειο.

    Η μέση διάρκεια αποπληρωμής διαμορφώνεται στα 15 χρόνια και η ζήτηση τροφοδοτείται από την επιθυμία νέων ζευγαριών να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Η μέση ηλικία των δανειοληπτών είναι στα 44 χρόνια και η πλειονότητα όσων αιτούνται για δάνειο είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

    Μεγάλη ζήτηση για ακίνητα –σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη- παρατηρείται στα νότια προάστια και το κέντρο, περιοχές που συγκεντρώνουν και το ενδιαφέρον αλλοδαπών επενδυτών από Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, καθώς «ζωντανεύει» και πάλι το πρόγραμμα Golden Visa.

    Ενώ η άνοδος στις τιμές των ακινήτων συμβάλλει κατά κάποιο τρόπο και στον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων, αφού υπάρχουν περιπτώσεις «κόκκινων» δανειοληπτών, οι οποίοι προχώρησαν στην πώληση του ακινήτου και ξεπλήρωσαν την οφειλή προς την τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζα Πειραιώς: Στα 260 εκατ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2021

    Λιανική τραπεζική, το νέο μεγάλο στοίχημα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες

    Ξεπέρασε τα 77 δισ. ευρώ η ρευστότητα που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ