• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Στα 260 εκατ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2021

    • NewsRoom
    Τράπεζα Πειραιώς: Στα 260 εκατ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2021

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Έτοιμη να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες των νέων νοικοκυριών για απόκτηση στέγης δηλώνει η Τράπεζα Πειραιώς.

    Φέτος αναμένεται οι νέες εκταμιεύσεις της να διαμορφωθούν στα 260 εκατομμύρια ευρώ με το μέσο ύψος του δανείου να είναι στις 90.000 ευρώ, η διάρκεια του στα 15 χρόνια και το επιτόκιο ξεκινά από το 2,10% αν είναι κυμαινόμενο και 2,6% αν είναι σταθερό.

    Οι δανειολήπτες ζητούν να χρηματοδοτηθούν για το 65% της αξίας του ακινήτου.

    Νέα ζευγάρια ηλικίας 25-44 χρονών, δημόσιοι υπάλληλοι στην πλειονότητα τους είναι εκείνοι που υποβάλλουν αίτημα δανειοδότησης και συνήθως λόγω του σταθερού εισοδήματος έχουν και την έγκριση στο τσεπάκι τους.

    «Θέλουμε να δώσουμε δάνεια, οι τράπεζες διαθέτουμε τεράστια ρευστότητα, τοποθετούμε 12 δις ευρώ στην ΕΚΤ με αρνητικά επιτόκια που μας κοστίζει 60 εκατ ευρώ το χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασίλης Κουτεντάκης, ανώτερος γενικός διευθυντής Retail Banking & Distribution Networks της Τράπεζας Πειραιώς στην παρουσίαση που έκανε σήμερα το μεσημέρι η τράπεζα για την αναθέρμανση της στεγαστικής πίστης.

    Σημείωσε πως πλέον εγκρίνονται τα 7 στα 10 αιτήματα που υποβάλλονται στην τράπεζα επισημαίνοντας πως πλέον οι πελάτες «δείχνουν σύνεση και φρόνηση» σε ότι αφορά το ύψος του δανεισμού καθώς καλύπτουν το 35% της αξίας του ακινήτου με ίδια κεφάλαια.

    Οι τράπεζες θέλουν να δώσουν δάνεια

    «Η μεγάλη πρόκληση είναι να πειστεί ο κόσμος ότι οι τράπεζες όχι μόνο μπορούν αλλά και θέλουν να δώσουν δάνεια», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Γραμματικός, γενικός διευθυντής Retail Banking & Distribution Networks.

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής Οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ηλίας Λεκκός αφού αναφέρθηκε στην αισιοδοξία που συνοδεύει την πορεία του ΑΕΠ και την επαναφορά στην κανονικότητα, σημείωσε ότι:

    Καθώς η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά επιταχυνόμενης ανάπτυξης, καταγράφεται ήδη αύξηση της ζήτησης και κατ’ επέκτασιν αύξηση των τιμών σε όλη την επικράτεια.

    Και παράλληλα η συντήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα από την ΕΚΤ, η μεγάλη ρευστότητα που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες και η πρόθεση τους για ισχυρή πιστωτική επέκταση, ευνοούν το δανεισμό.

    Ταυτόχρονα οι πολύ χαμηλές έως μηδενικές αποδόσεις στις καταθέσεις συμβάλλουν με τη σειρά τους στη ζήτηση εναλλακτικών τοποθετήσεων, με κυρίαρχη, παραδοσιακά την αγορά ακινήτων.

    Ένα επενδυτικό ακίνητο προσφέρει καθαρές αποδόσεις μέσω των ενοικίων της τάξης του 3% με 4% (μέσος όρος) χωρίς να συνυπολογίζεται η αναμενόμενη άνοδος της αξίας του.

    Σηματοδότηση της επανεκκίνησης της αγοράς

    Και φυσικά το 2021 με την προϋπόθεση του οριστικού πλέον ελέγχου της πανδημίας και την πλήρη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων και της κινητικότητας των πολιτών, αναμένεται να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της αγοράς.

    «Τα επιτόκια δανεισμού είναι προσωποποιημένα ανάλογα με τη διάρκεια, το ποσό του δανείου και το προφίλ του κάθε δανειολήπτη» σημείωσε από την πλευρά της η κα Ειρήνη Μικροπούλου, Senior Director, Retail Banking & Distribution Networks.

    Και συμπλήρωσε πως η Τράπεζα Πειραιώς καθώς υποστηρίζει τις «πράσινες λύσεις», προσφέρει ειδικά προνόμια στους δανειολήπτες που επιλέγουν ακίνητα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης , με έκπτωση 0,15% στο επιτόκιο και χωρίς έξοδα έγκρισης.

    «Το 2021, ο ένας στους 2 πελάτες μας που πήραν στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, το πήραν με τελικό επιτόκιο κάτω του 2,2%» σημείωσε η κα Μικροπούλου.

    Μάλιστα τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς έδωσαν και παραδείγματα σχετικά με το πόσο συμφέρουσα είναι η αγορά σπιτιού σε σχέση με την ενοικίαση, καθώς τα επιτόκια είναι χαμηλά και οι τιμές ενοικίων αναμένεται να κινηθούν ανοδικά.

    Η αγορά ακινήτου με τραπεζικό δανεισμό προϋποθέτει ίδια συμμετοχή σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί της αγοραίας αξίας.

    Στην περίπτωση αύξησης της ιδίας συμμετοχής, το επιτόκιο εκτοκισμού διαμορφώνεται χαμηλότερα.

    Ένα σχετικό παράδειγμα

    -Έστω ότι σπίτι εμπορικής αξίας 100.000€, ενοικιάζεται για 450 ευρώ το μήνα, ή 5,400€ ετησίως

    -Στην περίπτωση της αγοράς του για ιδιοκατοίκηση στην τρέχουσα αξία, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

    -100.000 ευρώ η αξία,   6.000 ευρώ  τα διάφορα έξοδα  (μεσιτικά, συμβολαιογραφικά, δικηγόρου, φόρο μεταβίβασης, δικαιώματα υποθηκοφυλακείου κλπ.,)

    -Συνολικό κόστος 106.000 ευρώ.

    Επιπλέον, προκύπτει ετήσια επιβάρυνση λόγω ΕΝΦΙΑ και δαπανών συντήρησης ανέρχεται σε 400 ευρώ.

    Αν ο δανειολήπτης λάβει στεγαστικό δάνειο ύψους 80.000 ευρώ με επιτόκιο 3% και διάρκειας 30 ετών

    -η μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 340 ευρώ (-24% του μισθώματος) ή 4.080 € ετησίως

    -Το  ποσό ελάφρυνσης που προκύπτει αν από το ενοίκιο αφαιρέσει κανείς τη δόση του δανείου και τον επιμερισμό του ετήσιου ΕΝΦΙΑ είναι 77€ μηνιαίως ή περίπου 1000 € ετησίως (924€)



    ΣΧΟΛΙΑ