• Τράπεζες

    Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25%

    • NewsRoom
    Ο διοικητής στην Τράπεζα της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι


    Επιβεβαίωσε τους αναλυτές η Τράπεζα της Αγγλίας διατηρώντας τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα του 5,25%, αν και τρία μέλη της επιτροπής, υποστήριξαν μία ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

    Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε απότομα στο 4,6% τον Οκτώβριο από 6,7% τον Σεπτέμβριο με την Τράπεζα της Αγγλίας να υποστηρίζει ότι θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι τις αρχές του νέου έτους.

    Στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα υπογράμμισε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό, στέλνοντας ένα μήνυμα στις αγορές που στοιχηματίζουν την μείωση έως και 100 μονάδων βάσης για το 2024.

    Δεν έγινε συζήτηση για τα επιτόκια ξεκαθάρισε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, υπογραμμίζοντας ότι η περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας σχετικά με τον πληθωρισμό είναι πιο δύσκολη σε σχέση με τη Fed, η οποία την Τετάρτη έστειλε το μήνυμα για μειώσεις επιτοκίων εκτοξεύοντας τους αμερικανικούς δείκτες.

    “Οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων συνέβαλαν στη μείωση του πληθωρισμού από π 10% τον περασμένο Ιανουάριο σε 4,6% τον Οκτώβριο. Αλλά υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να καλυφθεί. Θα λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%”, δήλωσε ο Διοικητής Άντριου Μπέιλι.

    Η στερλίνα σημείωσε άνοδο έναντι του δολαρίου κατά 1,27%, με την ανάκαμψή της να τροφοδοτείται από την ευρύτερη υποχώρηση του δολαρίου, μετά την συνέντευξη τύπου του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

    Οι αγορές, ύστερα από το ξεκάθαρο μήνυμα της Τράπεζας της Αγγλίας για διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό, λόγω του επίμονου πληθωρισμού, περιόρισαν τις προσδοκίες τους για τις πρώτες μειώσεις τον Μάιο του 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    Λαγκάρντ: Το μήνυμα στις αγορές και το στοίχημα των επιτοκίων

    Τζερόμ Πάουελ: Η FED δεν χρειάζεται να δει ύφεση για να μειώσει τα επιτόκια

    Αργεντινή: Σοκ στους πολίτες από τα σκληρά μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Μιλέι



    ΣΧΟΛΙΑ