• Οικονομία

    Τζερόμ Πάουελ: Η FED δεν χρειάζεται να δει ύφεση για να μειώσει τα επιτόκια

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ - Jerome Pawel

    Jerome Pawel- Πηγή: REUTERS/Leah Millis


    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πρόθυμη να μειώσει τα επιτόκια ακόμη και αν η αμερικανική οικονομία δεν βυθιστεί σε ύφεση το 2024, δήλωσε ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη  διήμερης συνεδρίασης της επιτροπής FOMC.

    «Θα μπορούσε απλώς να είναι ένα σημάδι ότι η οικονομία ομαλοποιείται και δεν χρειάζεται την αυστηρή πολιτική», ανέφερε ο Τζερόμ Πάουελ.

    Τόνισε επίσης πως η Fed βλέπει πλέον πρόοδο στο ζήτημα του πληθωρισμού, προσθέτοντας πάντως πως η μάχη δεν έχει τελειώσει. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα αρχίσουν να συζητούν για χαλάρωση πολιτικής, ξεκαθάρισε.

    «Το ερώτημα του πότε θα καταστεί σκόπιμο να αρχίσουμε να ανακαλούμε τον περιορισμό των πολιτικών που έχει τεθεί σε εφαρμογή και είναι ξεκάθαρα ένα θέμα συζήτησης στον κόσμο και επίσης συζήτησης για εμάς κατά την ανάγνωση της συνάντησής μας σήμερα», είπε ο Πάουελ. «Θα έλεγα ότι υπάρχει μια γενική προσδοκία ότι αυτό θα είναι ένα θέμα για εμάς που κοιτάμε μπροστά», πρόσθεσε.

    Η FED ανέφερε την Τετάρτη ότι θα μπορούσε να μειώσει το βασικό της επιτόκιο μέχρι και κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας το 2024. Οι αγορές, ωστόσο, πιστεύουν ότι θα μπορούσε η μείωση να είναι και διπλάσια.

    Ο Πάουελ προειδοποίησε πάντως πως η ύφεση της οικονομίας είναι ακόμα ένα πιθανό ενδεχόμενο για το 2024. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως  δεν αναμένει περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής, χωρίς πάντως μια τέτοια δυνατότητα να εγκαταλείπεται, αφού όπως ανέφερε θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα αύξηση των επιτοκίων εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη.

    «Πιστεύω ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υπάρξει ύφεση τον επόμενο χρόνο. Είναι μια σημαντική πιθανότητα ανεξάρτητα από το τι κάνει η οικονομία. Επομένως, είναι πάντα μια πραγματική πιθανότητα», είπε ο Πάουελ.

    «Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη», είπε ο Πάουελ.

    Διαβάστε επίσης

    Πάρτι στη Wall Street μετά τις ανακοινώσεις της FED – Για πρώτη φορά πάνω από τις 37.000 μονάδες ο Dow Jones

    FED: Πάγωσε ξανά τα επιτόκια – Έδωσε σήμα για μειώσεις το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ