• Οικονομία

    Λαγκάρντ: Το μήνυμα στις αγορές και το στοίχημα των επιτοκίων

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)

    Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)


    Ο κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε για την ΕΚΤ, όχι όμως και οι πιέσεις για την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα ανακοινώσει σήμερα τη νέα απόφαση για τα επιτόκια και θα παρουσιάσει τις προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην ευρωζώνη εν μέσω βροχής στοιχημάτων των αγορών για πρόωρες μειώσεις και νεότερων στοιχείων που δείχνουν ότι η Ευρώπη να βαίνει προς ύφεση.

    Η Λαγκάρντ αναμένεται να προσπαθήσει να πείσει τις αγορές για τη σκληρή στάση της ΕΚΤ και την επιμονή της στη νομισματική σύσφιξη, ώστε να ανατρέψει την ευφορία των traders για πρόωρες μειώσεις.

    Τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι με το μέρος της. Η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο υποχώρησε σε χαμηλά τριετίας, με τους οικονομολόγους να βλέπουν το σενάριο μιας τεχνικής ύφεσης, δηλαδή συρρίκνωσης της οικονομίας για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, όλο και πιο πιθανή.

    Στο μέτωπο του πληθωρισμού τα νέα ήταν καλύτερα από τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της ΕΚΤ, με τον δείκτη να έχει υποχωρήσει στο 2,6%, πιο κοντά από ποτέ στο στόχο της κεντρικής τράπεζας.

    Διαφοροποίηση από τη Fed

    Οι αγορές έχουν αφήσει για λίγο στην άκρη τα στοιχήματα για τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κι έχουν επικεντρωθεί στην ΕΚΤ, ποντάροντας ακόμα και σε πέντε μειώσεις εντός του 2024, με τα επιτόκια αναχρηματοδότησης να επιστρέφουν από το 4,5% στο 3% μέσα στο επόμενο έτος.

    Τα γεράκια της ΕΚΤ επιμένουν σε επιθετικές δηλώσεις υπογραμμίζοντας ότι οι μειώσεις δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πριν το α’ εξάμηνο του 2023.

    Τα στοιχεία για την οικονομία έχον κάνει τις αγορές αισιόδοξες για τις μειώσεις επιτοκίων και τους οικονομολόγους απαισιόδοξους για την πορεία της ανάπτυξης της ευρωζώνης.

    Παράλληλα, η αισιοδοξία των αγορών για περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού δεν αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι αν και αναθεώρησαν πτωτικά τις προβλέψεις τους για το 2024, εκτιμούν ότι δεν θα φτάσει τον στόχο του 2% της ΕΚΤ μέσα στο επόμενο έτος.

    Από την πλευρά της ΕΚΤ, αναμένεται νέα αναθεώρηση στις δικές της προβλέψεις σήμερα, οι οποίες θα αναφερθούν στην πορεία του πληθωρισμού μέχρι το 2026. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η ΕΚΤ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,2% για το 2024 και θα επιστρέψει στο 2,1% το 2025.

    Τα βλέμματα στην Λαγκάρντ

    Οι αγορές θα απογοητευτούν σύμφωνα με τους αναλυτές, αν περιμένουν κάποιο σημάδι από την ομιλία της Λαγκάρντ για μειώσεις επιτοκίων. Πιο πιθανή είναι μια αναφορά στις αγορές ομολόγων και ίσως ένα σημάδι από την ΕΚΤ ότι θα ολοκληρώσει πρόωρα το έκτακτο πρόγραμμα επανεπενδύσεων στα ομόλογα (PEPP).

    Οικονομολόγοι όπως ο Jari Stehn της Goldman Sachs, ο Mariano Cena της Barclays και ο Anatoli Annenkov της Societe Generale είναι μεταξύ εκείνων που προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει την έξοδό της από το PEPP, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι το θέμα θα απασχολήσει σε αυτή τη συνεδρίαση για τα επιτόκια, τους ευρωπαίους αξιωματούχους.

    Όσοι υποστηρίζουν μια πρόωρη αποχώρηση, υπογραμμίζουν ότι η έξοδος από το πρόγραμμα δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα ομόλογα. Ύστερα από μία δύσκολη περίοδο, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων έχουν υποχωρήσει, ακόμα και αυτές των ιταλικών, που θεωρούνται πιο ευάλωτα.

    Αποφάσεις και για την Τράπεζα της Αγγλίας

    Tα οικονομικά στοιχεία για την Μεγάλη Βρετανία είναι εξίσου απογοητευτικά, με τις αγορές να έχουν ήδη ποντάρει σε μία μείωση κατά 100 μονάδες βάσης από την πλευρά της Τράπεζας της Αγγλίας, ύστερα από την αιφνίδια υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,3%.

    Με το επιτόκιο της τράπεζας στο 5,25%,οι Βρετανοί τραπεζίτες αναφέρουν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να μείνουν αμετάβλητα σε υψηλό 15ετίας για το επόμενο διάστημα, καθώς αναμένουν περισσότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

    Στον αντίποδα, οι αγορές στοιχηματίζουν σε μεγάλες μειώσεις ποντάρουν στα ομόλογα και εγκαταλείπουν τη στερλίνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Fed: Θα δώσει ο Πάουελ το σύνθημα για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων;

    Fed – ΕΚΤ: Σύγκρουση με τις αγορές για τις πρόωρες μειώσεις επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ