• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης – Κυρίαρχος το ΤΧΣ με τη μετατροπή των Cocos – Δεν αλλάζει η σύνθεση του Δ.Σ.

    Τράπεζα Πειραιώς

    Τράπεζα Πειραιώς


    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ενεργοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης της Τράπεζας Πειραιώς μετά την απόρριψη την εβδομάδα που μας πέρασε από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) του αιτήματος για την πληρωμή των 165 εκατ. ευρώ για το κουπόνι των Cocos με μετρητά ή με μετοχές.

    Χθες η διοίκηση της Πειραιώς ενημέρωσε το διοικητικό της συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις ενόψει και της διαδικασίας διαβούλευσης που θα υπάρξει την προσεχή εβδομάδα με τον SSM. Ο SSM έδωσε 5νθήμερη προθεσμία στη διοίκηση της Πειραιώς να υποβάλλει τα σχόλιά της.

    Το σκεπτικό της απόφασης βασίζεται στην οδηγία που έχει απευθύνει ο SSM στις ευρωπαϊκές τράπεζες για τη μη διανομή μερίσματος λόγω covid. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, ο SSM έλαβε υπόψη του ότι η πληρωμή των 165 εκατ. ευρώ θα επηρεάσει αρνητικά την κεφαλαιακή της επάρκεια εν μέσω της πανδημίας που υποχρεώνει την Τράπεζα να πάρει πρόσθετες προβλέψεις.

    Την τελική απόφαση θα λάβει ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ που θα συνεδριάσει στις 25 Νοεμβρίου. Εφόσον η απόφαση για την μη πληρωμή των Cocos επικυρωθεί, ενεργοποιείται το σχέδιο εξυγίανσης της Τράπεζας, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

    1. Μετατροπή των Cocos σε μετοχές στις 2 Δεκεμβρίου. Με την μετατροπή των Cocos το Ταμείο θα αυξήσει το ποσοστό που ελέγχει στην Πειραιώς από 26,4% σε 61,3% που κατέχει σήμερα. Ταυτόχρονα, θα μειωθεί η συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων, δηλαδή του Τζον Πόλσον, που κατέχει σήμερα το 9,3% της Πειραιώς και, μετά τη μετατροπή το ποσοστό του θα υποχωρήσει κάτω από το 5%. Αντίστοιχα στο μισό θα μειωθεί το ποσοστό του Αριστοτέλη Μυστακίδη, που ελέγχει σήμερα άνω του 5%, καθώς και του fund Bienville Capital, που ελέγχει το 5,5%.

    2. Η Τράπεζα Πειραιώς, εκτός από την τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων Phoenix και Vega (5+2 δις ευρώ) που προωθεί ήδη, θα προχωρήσει σε νέα τιτλοποίηση δανείων 13 δις ευρώ εντός του 2021.

    3. Παράλληλα με την τιτλοποίηση θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), ώστε να αποκτήσουν εκ νέου την πλειοψηφία ιδιώτες μέτοχοι.

    4. Η κυβέρνηση θα προωθήσει την αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ, ώστε να έχει το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου, αλλά έως του ποσοστού που κατέχει.

    H αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου μέσω του Ταμείου στο 61,3%, δεν θα συνοδευτεί με αύξηση των μελών που διαθέτει το ΤΧΣ στο διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς, πέραν του ενός μέλους που ούτως ή άλλως έχει τοποθετήσει σήμερα. Ο λόγος είναι ότι, κατά την ενδιάμεση κρίσιμη περίοδο έως και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δεν θα πρέπει να δοθεί αρνητικό μήνυμα στις αγορές ότι η Τράπεζα κρατικοποιείται. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου θα οριστεί μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

    Η διοίκηση της Πειραιώς δρομολογεί παράλληλα το μετασχηματισμό της Τράπεζας μέσω της πώλησης θυγατρικών, μεταξύ των οποίων το νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, της μείωσης του προσωπικού και της μείωσης του δικτύου των καταστημάτων. Με βάση τα στοιχεία του τέλους του α’ εξαμήνου, ο αριθμός των υπαλλήλων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 10.603 άτομα και ο στόχος στο πλαίσιο του προγράμματος εθελούσιας εξόδου που τρέχει έως τις 18 Νοεμβρίου είναι η μείωση έως και 1.000 άτομα. Αντίστοιχα το δίκτυο των καταστημάτων δρομολογείται να μειωθεί στα 420 σημεία έως και το 2022 από 520 σήμερα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κρίσιμο σαββατοκύριακο εξελίξεων στην Τράπεζα Πειραιώς

    Τράπεζα Πειραιώς: Προθεσμία 5 ημερών από τον SSM για την υποβολή σχολίων για τα Cocos



    ΣΧΟΛΙΑ