• Τράπεζες

    Κρίσιμο σαββατοκύριακο εξελίξεων στην Τράπεζα Πειραιώς

    Τράπεζα Πειραιώς: Ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την προώθηση των Αρχών Ενδυνάμωσης των Γυναικών

    Τράπεζα Πειραιώς


    Το «όχι» του SSM στο αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς να πληρώσει τα CoCos με μετρητά δρομολογεί εξελίξεις και μέσα στο σαββατοκύριακο συνεδριάζει το ΔΣ της τράπεζας.

    Η απόφαση του SSM -που συνεδρίασε χθες για το θέμα- θα ανακοινωθεί επισήμως στην Πειραιώς στα τέλη Νοεμβρίου.

    Ωστόσο η Τράπεζα Πειραιώς όπως έχει ενημερώσει το επενδυτικό κοινό «βρίσκεται επί του παρόντος σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τα αρμόδια όργανα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) στο πλαίσιο της εξέτασης του υποβληθέντος αιτήματός της για πληρωμή του ετήσιου τόκου των CoCos σε μετρητά, παρέχοντας τα εκάστοτε αιτούμενα από τον επόπτη στοιχεία, σχόλια και διευκρινίσεις. Με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η σχετική απόφαση του επόπτη αναμένεται να κοινοποιηθεί στην Τράπεζα περί τα τέλη Νοεμβρίου».

    Το κουπόνι του μετατρέψιμου ομολόγου, ύψους 165 εκατ. ευρώ, πρέπει να πληρωθεί στις 2 Δεκεμβρίου. Όπως έγραψε χθες το mononews.gr το επικρατέστερο σενάριο είναι να μην επιτραπεί η αποπληρωμή του κουπονιού, ενεργοποιώντας τη δυνατότητα μετατροπής του Cocos των 2 δισ. ευρώ σε μετοχές. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση του ποσοστού που ελέγχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας στο 61,3% από 26,4% σήμερα. Με βάση τον σχεδιασμό της διοίκησης της Πειραιώς σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και την κυβέρνηση η προοπτική αυτή θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση του σχεδιασμού ιδιωτικοποίησης της τράπεζας με συγκεκριμένα βήμα που προβλέπουν τα εξής:

    1. Μετατροπή των Cocos σε μετοχές στις 2 Δεκεμβρίου

    2. Η Τράπεζα Πειραιώς, εκτός από την τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων Phoenix και Vega (5+2 δις ευρώ) που προωθεί ήδη, θα προχωρήσει σε νέα τιτλοποίηση δανείων 13 δις ευρώ εντός του 2021.

    3. Παράλληλα με την τιτλοποίηση θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), ώστε να αποκτήσουν εκ νέου την πλειοψηφία ιδιώτες μέτοχοι.

    4. Η κυβέρνηση θα προωθήσει την αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ, ώστε να έχει το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου, αλλά έως του ποσοστού που κατέχει. Δεν θα καλύψει όλη την αύξηση, γιατί αυτό θα εθεωρείτο κρατική ενίσχυση και δεν θα έπαιρνε την έγκριση της Κομισιόν. Το Δημόσιο θα ασκήσει το δικαίωμά του, εφόσον χρειαστεί, λειτουργώντας κυρίως ως εγγυητής για τους ιδιώτες επενδυτές ότι η ΑΜΚ δεν θα αποτύχει.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς: Στα τέλη Νοεμβρίου οι αποφάσεις του SSM για τα Cocos

    Τράπεζα Πειραιώς: Ικανοποιητική η έναρξη του προγράμματος εθελούσιας εξόδου

    Η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί πράσινες επενδύσεις της National Energy Holdings



    ΣΧΟΛΙΑ