• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Στην τελική ευθεία για το placement με μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Σε δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου ξεκινά το placement της Τράπεζας Πειραιώς, διαδικασία που θα αφορά –σύμφωνα με πληροφορίες– τη διάθεση του 20% (+2%) από το 27% (εκτός απροόπτου φυσικά) που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην τράπεζα και σε εύρος τιμής, όπως αποκάλυψε το mononews.gr, στα 3,8% με 3,9 ευρώ ανά μετοχή.

    Μάλιστα, τα μηνύματα από το Citi του Λονδίνου κάνουν λόγο για μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς και funds να αποκτήσουν ή να αυξήσουν τις θέσεις τους στην Τράπεζα Πειραιώς και η αγορά θεωρεί ότι η υπερκάλυψη της έκδοσης θα είναι εντυπωσιακή, από 5 φορές το λιγότερο έως 8 φορές το μέγιστο.

    Στο επόμενο διάστημα, το αργότερο μέχρι την 1-2 Μαρτίου θα «κλειδώσει» τόσο το ποσοστό –από το 27%– που θα διατεθεί μέσω διεθνούς βιβλίου στο εξωτερικό και μέσω του Χ.Α. στην εγχώρια αγορά, αλλά και η τιμή διάθεσης.

    Ήδη το Ενημερωτικό Δελτίο για τη διάθεση έχει σταλεί από την Πειραιώς στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς –το οποίο θα επικαιροποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας– προκειμένου να λάβει έγκριση.

    Την Παρασκευή η μετοχή ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 της τράπεζας έκλεισε στα 3,95 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς στα 4,938 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα οι αναλυτές δίνουν τιμή στόχο για τη μετοχή τα 5 ευρώ, που σημαίνει ότι στην περίπτωση αυτή η κεφαλαιοποίηση της θα διαμορφωθεί στα 6,5 δισ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση του νέου επιχειρησιακού πλάνου για την τριετία 2024-2026, η J.P. Morgan, η αμερικανική Jefferies, η επενδυτική τράπεζα Axia, η Optima Bank δίνουν τιμή στόχο τα 5 ευρώ, η Euroxx Χρηματιστηριακή τα 5,3 ευρώ, η Morgan Stanley 4,58 ευρώ, η Citi έχει τιμή στόχο τα 4,15 ευρώ.

    Την περασμένη Παρασκευή «κλείδωσε» και το group των τραπεζών που θα διενεργήσει το placement υπό την ευθύνη της Bank Of America, που είναι και ο σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Στη διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετεχουν οι Goldman Sachs και UBS (μέχρι τώρα σύμβουλοι της Πειραιώς) καθώς και οι Morgan Stanley και JP Morgan.

    Η Τράπεζα Πειραιώς την περασμένη Τετάρτη ανακοίνωσε το επιχειρησιακό της σχεδιο για την τριετία 2024-2026, που προβλέπουν κερδοφορία 2,9 δισ. ευρώ (900 εκατ. το 2024 και από 1 δισ. ευρώ τα έτη 2025 και 2026), με την τράπεζα να έχει στόχο τη διανομή του 50% των κερδών της από τη χρήση του 2025.

    Το 2023 τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 800 εκατ. ευρώ, η τράπεζα περιόρισε τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 3,5% και πέτυχε καθαρή πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 2 δισ. ευρώ. Και στο τέλος Ιανουαρίου φέτος ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 13,3% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 18,2%.

    Διαβάστε επίσης:

    Η ακτινογραφία της «νέας» Intralot και πώς θα λειτουργεί ο Λογαριασμός Εξασφάλισης για το εταιρικό ομόλογο

    Στη Βουλή η αύξηση του επιδόματος γέννησης – Τι αλλάζει στο Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

    Νέο 4ετές δημοσιονομικό σχέδιο – Το μεγάλο στοίχημα του 2024 και το φρένο στις έκτακτες παροχές



    ΣΧΟΛΙΑ