• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Ο κύβος ερρίφθη για το placement ύψους 1,3 δισ. ευρώ

    megalou

    Χρήστος Μεγάλου, CEO τράπεζας Πειραιώς


    Ο κύβος ερρίφθη. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διαθέσει το σύνολο των μετοχών του -27%- που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς και το δημόσιο θα μηδενίσει τη θέση του.

    Η απόφαση ελήφθη νωρίς χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου και τώρα απομένει να καθοριστεί το εύρος τιμής διάθεσης της μετοχής.

    Συγκεκριμένα θα διατεθούν 33.7599.150  μετοχές με το τίμημα να διαμορφώνεται στην περιοχή του 1,3 δις ευρώ (με τιμή διάθεσης μεταξύ 3,65 – 3,75 ευρώ μετοχή),  και θα αποτελέσει το μεγαλύτερο τραπεζικό placement καθώς ξεπερνά το προηγούμενο της Εθνικής Τράπεζας που διαμορφώθηκε στο 1,066 δις ευρώ.

    Μάλιστα αποφασίστηκε ότι το 27% θα πουληθεί χωρίς να υπάρχουν αιρέσεις (πχ 20%+7% η 22%+5%) καθώς το ενδιαφέρον είναι ούτως η αλλιώς τεράστιο, με το 20% της έκδοσης να διατίθεται στην εσωτερική αγορά.

    Σήμερα –μέχρι αργά το βράδυ- αναμένεται να συνεδριάσει το ΤΧΣ προκειμένου να δώσει το πράσινο φως στον σύμβουλο αποκρατικοποίησης που είναι η Bank of America για να προχωρήσει στις σχετικές διεργασίες.

    Αυτό που απομένει είναι η εισήγηση της BofA για το εύρος τιμής της μετοχής για να «πατηθεί» το κουμπί αποεπένδυσης του Ταμείου από την τράπεζα.

    Ισχυρή ζήτηση

    Το Ενημερωτικό Δελτίο έχει ήδη λάβει προέγκριση εδώ και μέρες, θα επικαιροποιηθεί με το ποσοστό διάθεσης που είναι 27% και το εύρος τιμής μετοχής, ώστε την Δευτέρα 4 Μαρτίου, όπως όλα δείχνουν να ανοίξει το διεθνές βιβλίο προσφορών.

    Η  ζήτηση προδιαγράφεται ισχυρή, τόσο από την πλευρά των διεθνών funds όσο και από τα εγχώρια χαρτοφυλάκια ιδιωτών και θεσμικών. Χθες, Παρασκευή η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε στα 3,986 ευρώ, με το προηγούμενο κλείσιμο της Πέμπτης στα 4,07 ευρώ.

    Όπως όλα δείχνουν η διάθεση των μετοχών θα επιδιωχθεί να γίνει με μικρό discount της τάξεως του 5% ή και κάτι παραπάνω, από την τρέχουσα τιμή της μετοχής. Η τιμολόγηση αναμένεται να διαμορφωθεί  στα επίπεδα των 3,7+ ευρώ ανά μετοχή.

    Η αγορά, με δεομένη πρόθεση των διεθνών funds να συμμετάσχουν στο placement-, περιμένει σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης, από 5 φορές το λιγότερο έως 8 φορές το μέγιστο.

    Στην περίπτωση τώρα που εκληφθούν ως βάση τα 3,70 ευρώ, τότε η συνολική προσφορά για το 27% των μετοχών αποτιμάται στα 1,25 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας την προσφορά για τις μετοχές της Εθνικής που ήταν στα 1,066 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζα Πειραιώς: Η νέα εποχή, τα «χρυσά» κέρδη 253,9% για τη μετοχή, το ΤΧΣ, ο Πόλσον και η ώρα του placement

    Τράπεζα Πειραιώς: Πρόβλεψη για σημαντική τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα

    Τράπεζα Πειραιώς: Πωλείται το 27% των μετοχών – Την Δεύτερα το βιβλίο προσφορών



    ΣΧΟΛΙΑ