• Τράπεζες

    Τουρκία: Αλλαγή σχεδίου ζητούν οι τράπεζες από την κυβέρνηση

    • NewsRoom


    Οι τουρκικές τράπεζες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ζητούν αναβολή του σχεδίου των αρχών να προχωρήσουν σε άμεση διεύρυνση του δανεισμού σε αγορές κρατικών ομολόγων και συναλλαγών swap με την Κεντρική Τράπεζα.

    Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ζητούν την τροποποίηση μέρους των ζητούμενων μέτρων, όπως και να ληφθούν υπ όψιν και η διευθέτηση των «κόκκινων δανείων» (NPLs), ενώ παράλληλα η EET υπέβαλλε αίτημα στη ρυθμιστική αρχή της Τουρκίας για το τραπεζικό σύστημα BDDK, μετά από σχετική συνάντηση την περασμένη εβδομάδα.

    Την περασμένη εβδομάδα η BDDK ανακοίνωσε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες με βάση το οποίο ο απαραίτητος κεφαλαιακός δείκτης τους πρέπει να φτάνει τουλάχιστον το 100% από την 1η Μαΐου. Στόχος είναι  οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν πιο αποτελεσματικά τους πόρους τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής δυπραγίας που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού.

    Τραπεζικά ιδρύματα που θα πέσουν κάτω από το συγκεκριμένο όριο κεφαλαιακής επάρκειας θα κινδυνεύσουν με διοικητικό πρόστιμο.

    Εκπρόσωποι τόσο της ένωσης τραπεζών όσο και της ρυθμιστικής αρχής αρνήθηκαν να σχολιάσουν επισήμως το θέμα.

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας (και γαμπρός του αρχηγού του κράτους) Μπεράτ Αλμπαϊράκ έχουν επανειλημμένα επικρίνει τις ιδιωτικές τράπεζες, θεωρώντας ότι αυτές δεν υποστηρίζουν όσο θα έπρεπε την επιχειρηματικότητα στη χώρα, ακόμη και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και τη λήψη μέτρων περιορισμού της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.



    ΣΧΟΛΙΑ