• Τράπεζες

    Το σχέδιο του κ. Βασίλη Ψάλτη για την επόμενη μέρα της Alpha Bank

    Ψάλτης Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης. Διευθὐνων Σύμβουλος Alpha Bank


    Μέρα των μεγάλων ανακοινώσεων είναι η σημερινή για την Alpha Bank. Οι  ανακοινώσεις  θα γίνουν λόγω της δημοσιοποίησης των οικονομικών της αποτελεσμάτων 9μηνου, και με τη σειρά τους σηματοδοτούν  την αλλαγή σελίδας για την τράπεζα.

    Μιας σελίδας που φέρει τη σφραγίδα του CEO κ. Βασίλη Ψάλτη, ο οποίος σχεδόν ένα χρόνο μετά την εκλογή του,  προχωρά στο πλάνο ανασχηματισμού της τράπεζας που διοικεί. Πλάνο που ο  ίδιος έχει εκπονήσει.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο πλάνο αυτό δεν χωρούν θέσεις  αναπληρωτών Διευθυνόντων Συμβούλων, με ότι αυτό συνεπάγεται. Θα υπάρχουν όμως Γενικές Διευθύνσεις . Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό, η Alpha Bank εστιάζει στην δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων της και ετοιμάζεται για να συμμετάσχει στο σχέδιο Ηρακλής.

    Ο νέος σχεδιασμός φέρει την υπογραφή του κ. Βασίλη Ψάλτη, ο οποίος είναι ο πρώτος που έσπασε την παράδοση να διοικείται η τράπεζα από μέλη της ευρύτερης οικογένειας του ιδρυτή της Ι. Φ. Κωστόπουλου.

    Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες  στο νέο οργανόγραμμα δεν θα προβλέπονται θέσεις αναπληρωτών CEO. Πιο συγκεκριμένα: 

    Ο κ. Σπύρος Φιλάρετος, μέλος του ΔΣ της τράπεζας από το 2005 είναι από τον Μάρτιο  του 2017 Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος – Chief Operating Officer. Οι πληροφορίες θέλουν να παραμένει στη θέση του COO.

    Ο κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης, επίσης μέλος του ΔΣ της Alpha Bank από το 2005, τοποθετήθηκε τον Μάρτιο του 2017  Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Καθυστερήσεων και Διαχειρίσεως Διαθεσίμων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα ηγηθεί του SPV της τράπεζας για τα «κόκκινα» δάνεια.

    Ο κ. Γιώργος Αρώνης, μέλος του ΔΣ της τράπεζας από το 2011, ανέλαβε τον Μάρτιο 2017 καθήκοντα Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου.  Εποπτεύει τους Τομείς Retail και Wholesale Banking.

    Να σημειωθεί ότι το νέο πλάνο θα προβλέπει και αποχωρήσεις στελεχών. Όμως η τράπεζα πρόκειται να ενισχυθεί με «νέο αίμα» από την αγορά.

    Την ίδια ώρα η Alpha Bank  υλοποιεί  το στρατηγικό της σχέδιο για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων. Το σχέδιο αυτό, όπως έχει γράψει το mononews.gr,  προβλέπει  εμπροσθοβαρή μείωση των κόκκινων δανείων της,  θέτοντας σε εφαρμογή το project Galaxy, με την πώληση- τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 10 δισ. ευρώ περίπου, ακολουθώντας το μοντέλο  carve out, δηλαδή μαζί με τη μεταφορά του προσωπικού που εργάζεται στις διευθύνσεις καθυστερήσεων της τράπεζας.

    Εκτός από την αποφασιστική μείωση των κόκκινων δανείων, βασικός άξονας του επιχειρησιακού σχεδίου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι επίσης η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και η αποκατάσταση της κερδοφορίας της τράπεζας μέσω της εφαρμογής μιας πελατοκεντρικής προσέγγισης, καθώς επίσης και η εφαρμογή μιας νέας και αποτελεσματικής δομής εταιρικής διακυβέρνησης που θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του ομίλου.

    Σήμερα λοιπόν η τράπεζα θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου. Υπενθυμίζεται ότι το α΄ εξάμηνο 2019 σημείωσε καθαρά κέρδη 86,8 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα των καταθέσεων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 33,3 δισ. ευρώ (+5,9% σε ετήσια βάση), οι χορηγήσεις στην Ελλάδα στα 44,1 δισ. ευρώ, με τον δείκτη δανείων/καταθέσεις να υποχωρεί στο 102%. Τα NPEs υποχώρησαν στα 21,3 δισ. ευρώ (-0,4 δισ. ευρώ), ενώ οι νέες χρηματοδοτήσεις 2ου τριμήνου ήταν της τάξης των 900 εκατ. ευρώ.

    Επίσης η τράπεζα έχει προχωρήσει σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου μειώνοντας περαιτέρω τον αριθμό του προσωπικού της και ετοιμάζεται για την νέα άσκηση αντοχής που έχει προγραμματιστεί για την Άνοιξη του 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ