• Τράπεζες

    Το νέο νομοσχέδιο για την Attica Bank – Πώς θα λειτουργήσουν τα θέματα τιτλοποιήσεων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Attica Bank: Προχωρά σε αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου €120-240 εκατ.

    Θεόδωρος Πανταλάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας Αττικής


    Το παλιό θεσμικό πλαίσιο – Νόμος Χαρδούβελη– που θα προσαρμοστεί με βάση τα καινούρια δεδομένα της κοινοτικής οδηγίας BRRD επεξεργάζεται επισταμένως επιτροπή από το Υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, την ΕΛΤΕ και την Επιτροπή της Κεφαλαιαγοράς  με στόχο να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα το καινούριο θεσμικό πλαίσιο – που πρέπει να εγκρίνουν και οι θεσμοί- και βάσει του οποίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εισέλθει στην Attica Bank.

    Πρόκειται για το νόμο που προβλέπει πως κατόπιν ζημιών, η αναβαλλόμενη φορολογία μετατρέπεται σε συμμετοχή του Δημοσίου.

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το θεσμικό πλαίσιο δεν θα είναι έτοιμο πριν από το διάστημα ενός περίπου μήνα στοιχείο το οποίο καθορίζει και τον τρόπο που θα κινηθεί η τράπεζα σε ότι αφορά τα υπόλοιπα σχέδιά της.

    Το κλειδί για το πιστοποιητικό που παρείχε η KPMG χθες στην Attica Bank ήταν πως η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσε  ότι έχει δοθεί χρόνος ως το 2022-23 στην τράπεζα προκειμένου να υλοποιήσει σχέδιο αποκατάστασης της κεφαλαιακής της επάρκειας (capital plan). Έτσι λοιπόν οι ελεγκτές έμειναν απλώς στο να επισημαίνουν κάποια θέματα πολύπλοκων παραδοχών από την πλευρά της Attica Bank.

    Στις οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου υποχώρησε, κατά την 31η Δεκεμβρίου 2020, στο 8,25% στο πλαίσιο των ζημιών που σημειώθηκαν ενώ το CET I του ομίλου ήταν μόλις 4,93%. Αν και τα κεφάλαια υπολείπονται κατά 2,5 μονάδες από το ελάχιστο όριο της εποπτικής χαλάρωσης δεν τίθεται θέμα συνέχισης της δραστηριότητας της τράπεζας αφού αυτή είναι εγγυημένη από το Δημόσιο.

    Από την άλλη πλευρά  της η Attica Bank εκθέτει τα σχέδιά της και μεταξύ άλλων  μιλάει για επανατιτλοποίηση κόκκινων δανείων. Πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατη πληροφόρηση αναφέρει πως με στόχο τη βελτίωση της  αποτίμησης  των ομολόγων και της  αποδοτικότητας της διαχείρισης υλοποιείται και η τελευταία επανατιτλοποίηση (Ωμέγα). Με την ολοκλήρωσή της  τα ΜΕΑ εκτός τιτλοποιήσεων που απομένουν στον ισολογισμό της τράπεζας ανέρχονται σε 8 εκατ. ευρώ, ποσοστό λιγότερο από 1% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

    Επιπρόσθετα, η Διοίκηση  της Τράπεζας προτίθεται να εντάξει το senior note της ανωτέρω τιτλοποίησης στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ». Με την επιτυχή ένταξη του senior note στο πρόγραμμα, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (CET1 και συνολικός) υπολογίζεται ότι θα ενισχυθούν άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων σε pro forma επίπεδο κατά την 31/12/2020, διασφαλίζοντας την κεφαλαιακή της επάρκεια.

    Με τον όρο επανατιτλοποίηση η τράπεζα προφανώς προβαίνει σε αλλαγή των όρων της προηγούμενης τιτλοποίησης όπως άλλωστε εξηγεί με στόχο τα καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο προκειμένου να ενταχθεί το senior note του προγράμματος «Ωμέγα» στον Ηρακλή θα πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες του ίδιου του Ηρακλή που σημαίνει η τράπεζα να έχει επαρκή κεφάλαια και να αποκτήσει rating η τιτλοποίηση από οίκο αξιολόγησης σημειώνουν παρατηρητές της κατάστασης.



    ΣΧΟΛΙΑ