• Τράπεζες

    Την αυλαία των εκδόσεων ομολόγων Tier II ανοίγει η Alpha Bank – Ποια είναι τα σχέδια Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς

    καραβιας-φωκιων-βασιλης-ψαλτης-παυλος-μυλωνας-χρηστος-μεγαλου

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Θετικό momentum στα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για έξοδο στις αγορές μέσω της έκδοσης ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης δημιουργεί η επιτυχής έκδοση 15ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ με κουπόνι 1,875%.

    Την αυλαία των εκδόσεων αναμένεται να ανοίξει την προσεχή εβδομάδα η Alpha Bank, η διοίκηση της οποίας έχει δρομολογήσει την έκδοση ομολόγου της κατηγορίας Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου, σε σύνολο 800 εκατ. ευρώ που είναι ο στόχος της Alpha Bank για το 2020. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, αξιοποιώντας το θετικό κλίμα που υπάρχει μετά και την έκδοση 15ετούς ομολόγου από την πλευρά του Δημοσίου. Το σχέδιο πρόσβασης στις αγορές που δρομολογεί η διοίκηση της Alpha Bank υλοποιείται παράλληλα με το σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων (project Galaxy), για το οποίο η τράπεζα αναμένει δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές στα τέλη Μαρτίου.

    Τα μηνύματα από την επενδυτική κοινότητα είναι θετικά όχι μόνο για την κάλυψη της έκδοσης, αλλά κυρίως για το επίπεδο της τιμολόγησης, που προεξοφλείται ότι θα είναι αισθητά ελκυστικότερη και συγκεκριμένα μεταξύ 4% – 5%, καθώς συνοδεύεται με την εκπόνηση ενός συνεκτικού σχεδίου για την εξυγίανση της τράπεζας από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο Galaxy, όπως έχει διαβεβαιώσει η διοίκηση της Alpha Bank, δεν θα επιφέρει μείωση του κεφαλαιακού δείκτη κάτω από το αποδεκτό όριο και έτσι η έκδοση ομολόγου δεν στοχεύει στην κάλυψη κεφαλαιακού κενού. Αντίθετα, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως επιταχυντής του σχεδίου εξυγίανσης, ενισχύοντας την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτικών κεφαλαίων, με ελκυστικό κόστος.

    Τη σκυτάλη των εκδόσεων αναμένεται να λάβει σε επόμενη φάση η τράπεζα Πειραιώς, ενώ Εθνική τράπεζα και Eurobank μεταθέτουν την προοπτική πρόσβασης στις αγορές σε επόμενο χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι ειδικά η Eurobank διαθέτει περιθώριο κινήσεων σε ότι αφορά την προοπτική έκδοσης ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, καθώς διαθέτει ήδη 950 εκατ. ευρώ σε ομολογίες Tier II από τη μετατροπή το 2017 των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου.

    Η τράπεζα Πειραιώς, που ήταν η πρώτη που προχώρησε στην έκδοση ομολόγου τον Ιούνιο του 2019 πιθανολογείται ότι θα βγει στις αγορές έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου, και σύμφωνα με εκτιμήσεις η διοίκηση της Τράπεζας σταθμίζει τις κινήσεις της σε συνδυασμό με την προοπτική αποπληρωμής μέρους των Cocos. Υπενθυμίζεται ότι τα Cocos που έχει στα βιβλία της η τράπεζα είναι ύψους 2 δις ευρώ και το επιτόκιο που πληρώνει είναι 8%, χαμηλότερο δηλαδή από το 9,75% που πλήρωσε τον Ιούνιο για την έκδοση του Tier II, αλλά υψηλότερο από τη σημερινή απόδοση του ομολόγου, που διαμορφώνεται στο 6,6%.

    Σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 4% διαμορφώνεται άλλωστε σήμερα η απόδοση για το ομόλογο Tier II που είχε εκδώσει το 2019 η Εθνική τράπεζα με επιτόκιο 8,25%ς. Σε πρόσφατες δηλώσεις της η διοίκηση της Εθνικής είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μια νέα έκδοση δεν είναι στα άμεσα σχέδιά της, καθώς η ζημιά από την τιτλοποίηση των 6-7 δις ευρώ που δρομολογεί, θα καλυφθεί από το κεφαλαιακό μαξιλάρι, αλλά και τα έκτακτα κέρδη της τάξης των 500 εκατ. ευρώ που δημιουργεί η ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχει μετά την κατάργηση του swap Titlos, με ομόλογα 30ετούς διάρκειας.

    Η έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης από την πλευρά των τραπεζών αποτελεί ανεξάρτητη κίνηση από αυτή των τιτλοποιήσεων για τη μείωση των κόκκινων δανείων και δρομολογείται στο πλαίσιο και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις εποπτικές διαδικασίες για τον εμπλουτισμό των ιδίων κεφαλαίων και με κεφάλαια δεύτερης διαβάθμισης (MREL). Οι υποχρεώσεις αυτές καθορίζονται από το Single Resolution Board και υπολογίζονται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά στο πλαίσιο σχετικής άσκησης που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2019 και για τα αποτελέσματα της οποίας, οι τράπεζες ενημερώθηκαν πρόσφατα από τις εποπτικές αρχές.



    ΣΧΟΛΙΑ