• Business

    Alpha Bank: Επαφές με 30 επενδυτές στο Λονδίνο-Τα μηνύματα για το σχέδιο Galaxy και την έκδοση ομολογιακού

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που εισέπραξε στο Λονδίνο η ομάδα της Alpha Bank, η οποία με επικεφαλής τον CFO Λάζαρο Παπαγαρυφάλλου συμμετείχε σε διήμερο roadshow, παρουσιάζοντας το project Galaxy σε πάνω από 30 επενδυτές.

    Με το βλέμμα στραμμένο στην επικείμενη έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης 500 εκατ. ευρώ, η ομάδα της Alpha Bank, προσγειώθηκε ήδη στο Μιλάνο, όπου θα έχει σήμερα αντίστοιχες συναντήσεις.

    Η έκδοση τοποθετείται στα τέλη Ιανουαρίου και ανάδοχοι είναι οι Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan, HSBC και Royal Bank of Scotland.

    Αν και όπως σημειώνεται το διήμερο roadshow του Λονδίνου ήταν non deal και δεν υπήρξαν παρουσιάσεις για το ακριβές ύψος της έκδοσης ή την τιμολόγηση, τα μηνύματα για τη συμμετοχή στην επερχόμενη έκδοση υπήρξαν ιδιαίτερα θετικά.

    Τα στελέχη της Alpha Bank αποδίδουν στις επαφές που έγιναν στο Λονδίνο ιδιαίτερη σημασία, καθώς πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση σε επενδυτές σταθερού εισοδήματος (fixed income) του σχεδίου Galaxy και του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει εκπονήσει η διοίκηση για το μετασχηματισμό του ομίλου. Οι επαφές με μεγάλους επενδυτικούς οίκους μακροπρόθεσμης στόχευσης κυριάρχησαν την πρώτη μέρα του διήμερου roadshow, την Τρίτη, ενώ χθες Τετάρτη σειρά είχαν επενδυτικά κεφάλαια τύπου hedge funds. Να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί το Νοέμβριο και Δεκέμβριο σειρά roadshow για Equity επενδυτές και μετόχους.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στηρίζει τη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού σε επίπεδα κοντά στο 5%. Η βελτίωση αποτυπώνεται και στην πτώση των αποδόσεων των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης που είχαν εκδώσει η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς.

    Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank, «επενδύοντας» στη βελτίωση του κλίματος στις αγορές, είχε τηρήσει στάση αναμονής το 2019 και δεν είχε προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου Tier II. Η στάση αναμονής που τήρησε το 2019 η διοίκηση της Alpha Bank, βασιζόμενη και στο υψηλό κεφαλαιακό απόθεμα που διαθέτει, φαίνεται ότι επιβεβαιώνει την επιλογή αυτή, καθώς η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, που προβλέπεται ότι θα επιταχύνει και την αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, αναμένεται να στηρίξει περαιτέρω την πορεία των τίτλων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που αναμένουν με τη σειρά τους αναβαθμίσεις και της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης.

    Στις συναντήσεις στο Λονδίνο στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος ήταν το σχέδιο Galaxy για το οποίο η τράπεζα αναμένει δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές στα τέλη Μαρτίου. Το σχέδιο οδηγεί σε δραστική μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της τράπεζας, απελευθερώνει προβλέψεις και αναμένεται να αποκαταστήσει την κερδοφορία του ομίλου σε στέρεη βάση. Εκτός από τη μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 20% από 44% που είναι σήμερα και υποχώρηση κάτω από το 10% στο τέλος του 2022, το σχέδιο Galaxy στοχεύει στη βελτίωση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων στο 9% στο τέλος του 2022 (από 1% σήμερα), επιτρέποντας με βάση τον σχεδιασμό τη διανομή μερίσματος από το 2021.



    ΣΧΟΛΙΑ