• Πολιτική

    Σταϊκούρας για 15ετές ομόλογο: Ψήφος εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική

    • NewsRoom
    Ασφαλιστικές εισφορές: Μέχρι το τέλος έτους η επανένταξη στις 120 δόσεων – Σήμερα η ανακοίνωση της παράτασης

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Την ικανοποίησή της κυβέρνησης για την επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου εκφράζει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

    Στη δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει: 

    «Η σημερινή έκδοση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 15 ετών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αποτελεί επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα.

    Η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου, η υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης, βελτιώνουν την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ –πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές– και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

    Η συγκεκριμένη έκδοση συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της χώρας.

    Η οικονομία ανακάμπτει, βρίσκει καλό βηματισμό και ανακτά της αυτοπεποίθησή της».

    Υπενθυμίζεται πως οι προσφορές για το 15ετές ομόλογο ξεπέρασαν τα 18,8 δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό δημόσιο άντλησε ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Το νέο ομόλογο, με κουπόνι 1,875%, τιμολογήθηκε στο 99,534 με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,911%. Tο ομόλογο έχει ημερομηνία λήξης το 2035, χρονιά κατά την οποία θα έχει κριθεί εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.



    ΣΧΟΛΙΑ