• Τράπεζες

    Τηλεδιάσκεψη θεσμών με τους servicers – Στο μισό κατέρχεται ο στόχος των πλειστηριασμών για το 2021

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τάσος Πανούσης

    Τάσος Πανούσης, CEO της doValue και πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιρειών Διαχείρισης


    Μέσα στην εβδομάδα συνάντηση με τους θεσμούς θα πραγματοποιήσουν οι servicers, αναλύοντας σε όλα τα επίπεδα τα προβλήματα που φαίνεται πως έχουν ανακύψει από τη μη διενέργεια πλειστηριασμών και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.

    Το ραντεβού αυτό που διενεργείται στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, κύριο μέλημα έχει να αναλύσει την επίτευξη των business plans των servicers στη μετά Covid εποχή.

    Οι εκτιμήσεις των ειδικών θεωρούν πως είναι πολύ μικρό το διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένα πλήθος πλειστηριασμών αντίστοιχο με εκείνο που έχει πραγματοποιηθεί.

    Δύο είναι τα κυρίαρχα σενάρια σε ότι αφορά τους servicers:

    -Με βάση το πρώτο σενάριο οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν σε μια επιταχυνόμενη λογική από τις αρχές Σεπτεμβρίου εφόσον τα δικαστήρια λειτουργήσουν κανονικά.

    Σε αυτήν την περίπτωση εκτιμάται πως θα διενεργηθούν περίπου οι μισοί από τους σχεδιαζόμενους για το έτος πλειστηριασμούς.

    Σύμφωνα με τα υπάρχοντα μεγέθη πλειστηριασμοί που έχουν αναβληθεί αλλά και όσοι έχουν προγραμματιστεί για μέχρι τον Ιούλιο ανέρχονται σε 10.583. Από αυτούς 4.500 αφορούν πρώτη κατοικία άρα με συντηρητικές προβλέψεις εκτιμάται πως θα διενεργηθούν πάνω από 6000 προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί. Αν σε αυτούς προστεθούν περίπου άλλες 2.000 μετά το Σεπτέμβριο ο αριθμός θα φθάσει τις 8.000.

    – Με βάση το δεύτερο σενάριο, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενοι στους ενδιαφερόμενους, εφόσον υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις τον Οκτώβριο αναμένεται νέο πάγωμα των διαδικασιών για όλο το διάστημα μετά το θέρος. Σε αυτήν την περίπτωση οι αναγκαστικές εκτελέσεις και οι πλειστηριασμοί πάνε πολύ πίσω.

    Για το σκοπό αυτόν οι servicers ζητούν μια μεγαλύτερη περίοδο χάριτος σε ότι αφορά τον Ηρακλή ΙΙ μιας και η πρόβλεψη αφορά στην παρούσα φάση και μετά από παράταση τους 24 μήνες. Όλα αυτά ασφαλώς υπό την προϋπόθεση πως κάτι τέτοιο θα γίνει αφενός δεκτό από τους θεσμούς αφετέρου δεν θα επηρεάσει το rating της εκάστοτε τιτλοποίησης.

    Τα NPLs και τα μορατόρια αλλά και η ανταπόκριση σε ότι αφορά τα προγράμματα Γέφυρα ΙΙ και Γέφυρα Ι εντάσσεται και αυτό στην ατζέντα συζήτησης των θεσμών με τους servicers.

    Τέλος οι servicers θεωρούν απαραίτητη τη λειτουργία του φορέα για την απόκτηση των κατοικιών των αδύναμων νοικοκυριών ενώ η εκτίμησή τους είναι πως αποτελεί το μόνο κομμάτι του νέου πτωχευτικού νόμου που έχει μείνει πίσω.

    Διαβάστε επίσης:

    «Συμφωνία κυρίων» κυβέρνησης – τραπεζών για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από πλειστηριασμούς και μετά τον Ιούνιο

    – Servicers: Γιατί θα πάρουν 250.000 ακίνητα μέσω πλειστηριασμών και συναινετικής  πώλησης

    – Δεύτερη Ευκαιρία: Το «αγκάθι» του φορέα διαχείρισης και επαναμίσθωσης ακινήτων – Τι συζήτησαν Σταϊκούρας και τραπεζίτες



    ΣΧΟΛΙΑ