• Business

    Servicers: Γιατί θα πάρουν 250.000 ακίνητα μέσω πλειστηριασμών και συναινετικής  πώλησης


    Εκατό δισ. κόκκινα  δάνεια που θα διαχειριστούν οι servicers, μολονότι δεν είναι ορατό στην παρούσα φάση,  μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για την απισχνασμένη ελληνική οικονομία που αναζητά κατεύθυνση στη μετά covid εποχή ενισχύοντας σημαντικά το ΑΕΠ.

    Τα “distress μεγέθη” τρομάζουν αλλά οι τράπεζες  servicers “υπόσχονται” να τα μετατρέψουν σε επενδυτική ευκαιρία.

    Τέσσερις καίριες λειτουργίες θα οδηγήσουν στο προαναφερόμενο αποτέλεσμα:

    Πρωτοβουλίες στην κτηματαγορά

    250.000 ακίνητα σύμφωνα με το εκτελεστικό πρόεδρο της doValue θα καταλήξουν μέσω πλειστηριασμών και συναινετικής  πώλησης στους servicers,  οι οποίοι προτίθενται να “βάλουν μπρος” και τις επενδυτικές τους μηχανές.

    Δεν είναι φανερό τώρα,  αλλά η ενεργητική διαχείριση που θα πραγματοποιήσουν οι servicers στην κτηματαγορά μετεξελίσσοντας την ίδια τη  λειτουργία τους , θα τονώσει τις αξίες των ακινήτων μετά την σημαντική υποχώρηση που επέφερε η δεκαετής κρίση.

    Αυτό χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Θεόδωρος Καλαντώνης εκτελεστικός πρόεδρος της doValue Greece μιλώντας χθες στο Fin Forum.

    Mιλάμε για 1.000.000 ακίνητα σε διασφαλίσεις εκ των οποίων τα 250.000 θα καταλήξουν στους servicers προς διαχείριση, ενώ τα υπόλοιπα θα έχουν  μια διαφορετική τύχη, καθώς τα δάνεια που “ακουμπούν” στα ακίνητα αυτά θα εισπραχθούν ή θα ρυθμιστούν  ή τελικώς θα καταλήξουν στο φορέα που προετοιμάζει το Δημόσιο.

    Εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

    Πρωτοβουλίες των servicers αναλαμβάνονται σε επιχειρηματικό επίπεδο  προκειμένου οι εταιρίες να καταφέρουν να αποπληρώσουν το δανεισμό τους. Στη βάση αυτήν  θα επιχειρηθούν λύσεις δομικές όπως οι εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιριών- οφειλετών , ή πωλήσεις ή συμμετοχή στο management των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

    Ακόμη οι servicers θα αξιοποιήσουν προς την ίδια κατεύθυνση τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και τις  προτάσεις και τις ενέργειες  των pivate equity funds με τα οποία όπως είναι φανερό θα συνεργαστούν.

    Αυτό σημειώνει ο κ. Γεωργακόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum.

    Στόχος είναι η ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των εταιριών εκείνων που τα δάνειά τους είναι κόκκινα με έμφαση σε κλάδους όπως ο τουρισμός  αλλά και σε άλλες μικρότερες εταιρίες  που επλήγησαν από την πρόσφατη ή την προηγούμενη κρίση.

    Αξία στις τιτλοποιήσεις

    Επειδή οι ισολογισμοί των τραπεζών καθαρίζουν αλλά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων παραμένει για την ελληνική οικονομία,  στόχο  αποτελεί να  δοθεί αξία στα assets που διαθέτουν οι servicers.

    Έτσι οι εξειδικευμένες εταιρίες όπως αναφέρει ο κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος διευθύνων σύμβουλος της Cepal Greece ουσιαστικά επιδιώκουν είσπραξη απαιτήσεων και όχι ρυθμίσεις ενώ έχουν φροντίσει τα δάνεια -σ.σ. που μετατρέπονται σε μια αγορά τίτλων- να έχουν αποτιμηθεί σε όρους πραγματικούς προσελκύοντας με τον τρόπο αυτόν επενδυτές.

    Χρήση θεσμικών εργαλείων

    Εργαλεία όπως ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα βοηθήσουν την εξέλιξη της διαδικασίας σε κάθε επίπεδο σημειώνει  η Γενική Διευθύντρια  διαχείρισης απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας κ. Φωτεινή Ιωάννου επισημαίνοντας πως η αγορά χωράει 3-4 μεγάλους servicers στοιχείο που οδήγησε την τράπεζα σε άλλο μοντέλο ως προς τις τιτλοποιήσεις της.

    Καθώς η αγορά δεν πολυδιασπάστηκε η Εθνική κατάφερε να υλοποιήσει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα ρυθμίσεων κόκκινων δανείων ιδιαίτερα στη στεγαστική πίστη με νέα προϊόντα και υπηρεσίες ύψους 1,2 δισ. ευρώ  το τελευταίο διάστημα.



    ΣΧΟΛΙΑ