• Τράπεζες

    Τι θα κομίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων οι τράπεζες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Σήμερα η νέα συνάντηση με φορείς και κυβέρνηση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φ. Καραβίας - Χρ. Μεγάλου - Π. Μυλωνάς - Β. Ψάλτης

    Φ. Καραβίας – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς – Β. Ψάλτης


    Σήμερα στις 16.00 πραγματοποιείται η νέα συνάντηση των τραπεζών με το Υπουργείο Οικονομικών και τους φορείς με αντικείμενο τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Η πολιτική διάσταση που πήρε το όλο θέμα είναι απότοκο του γεγονότος πως οι τράπεζες δυσκολεύονται να βρουν λύσεις για την αξιολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις ευρωπαϊκές τράπεζες άλλων χωρών μελών.

    Την περασμένη εβδομάδα χαρακτηριστικό ήταν ρεπορτάζ του Euractiv υποστήριζε πως κράτη μέλη ρωτούν την Ελληνική κυβέρνηση ποιες επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Βεβαίως το θέμα διαψεύστηκε αρμοδίων από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.

    Οι εταίροι θα ήταν πολύ δύσκολο να θέσουν τέτοιου είδους θέμα όταν η πρόσφατη έκθεση του SSM που υπογράφει ο επικεφαλής του Andrea Enria υπό τον τίτλο : «Βελτιωμένη προοπτική και αναδυόμενος κίνδυνος στην τραπεζική Ένωση» ζητάει αυστηρότερα πρότυπα για τον τραπεζικό δανεισμό στην Ευρώπη.

    Στελέχη από τράπεζες αλλά και κυβερνητικά στελέχη με γνώση του θέματος μιλούν για μια πολύ δύσκολη εξίσωση η οποία χρειάζεται κυρίως κίνητρα τα οποία θα απευθύνονται τόσο προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και προς τις τράπεζες που θα μοιράσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Κίνητρα αλλά όχι διασφάλιση ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές.

    Οι τράπεζες προκειμένου να διανείμουν τους πόρους σε περισσότερες επιχειρήσεις ζητούν εγγυήσεις τις οποίες ωστόσο το κράτος δεν είναι διατεθειμένο να χορηγήσει θεωρώντας πως η αξιολόγηση και ο τραπεζικός κίνδυνος είναι κομμάτι που αναλογεί στις ίδιες τις τράπεζες.
    Βεβαίως για κάποιες πιστώσεις και συγκεκριμένα για τις μικροπιστώσεις που αφορούν μικρά ποσά είναι πιθανόν να δοθούν εγγυήσεις ώστε αυτές να αποτελέσουν κίνητρο να εισέλθουν περισσότερες επιχειρήσεις στην αγορά αυτήν.

    Tα κονδύλια

    Σε ότι αφορά τη διανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει να διαμορφωθεί μια πλατφόρμα αξιολόγησης που να λαμβάνει υπόψη της:

    -Τη «βιομηχανία» και την προοπτική της στην οποία εντάσσεται η μικρομεσαία επιχείρηση

    -Τα στοιχεία της ίδιας της επιχείρησης.

    Και όλα αυτά πρέπει να κατασταλάξουν σε μικρό χρονικό διάστημα μιας και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που με τη μόχλευσή τους μπορεί να φθάσουν τα 70 δισ. ευρώ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δεν γίνεται να περιμένουν.

    Ζητείται διασπορά

    Οι φορείς όπως τα επιμελητήρια υποστηρίζουν πως 15.000-25.000 μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα, από συνολικά περισσότερες από 840.000 εταιρείες, έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.

    Ακόμη και το μέγεθος αυτό να μην ισχύει ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται είναι περιορισμένος.

    Αν πράγματι η Ε.Ε. θέλει να αλλάξει αυτό θα πρέπει και αυτή με τη σειρά της να συνδιαμορφώσει με τις χώρες μέλη τα κριτήρια για τη διάθεση των κονδυλίων αυτών.

    Η Ελλάδα θα λάβει 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του Recovery and Resilience Facility (RRF), του ταμείου αποκατάστασης κοροναϊών της ΕΕ.

    Σήμερα στη συνάντηση μεταξύ φορέων και τραπεζών αναμένεται οι τράπεζες να φέρουν τις προτάσεις τους για βελτίωση των χρηματοδοτήσεων όπως ακριβώς ζήτησαν από αυτές οι κυβερνητικοί παράγοντες.

    Διαβάστε επίσης

    Servicers: Προς αναζήτηση νέων project διαχείρισης απαιτήσεων

    Αγωνία για βιομηχανία και νοικοκυριά: Σήμερα τα μαντάτα του Fit for 55 της Κομισιόν για το κόστος του Green Deal

    Πώς η Alpha Bank έγινε η πιο επιδραστική τράπεζα του Γενικού Δείκτη και η κορυφαία μετοχή του FTSE/Large Cap



    ΣΧΟΛΙΑ