• Τράπεζες

    Τι θα καταγράψουν τα αποτελέσματα Α’ τριμήνου των τραπεζών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζες


    Μορατόρια, αυξήσεις κεφαλαίων και senior εκδόσεις αποτελούν μερικές από τις αλήθειες που θα αποκαλυφθούν μέσα στο μήνα Μάϊο για τις συστημικές τράπεζες.

    Σημαντικές είναι οι ανακοινώσεις που αναμένονται σε επίπεδο τριμήνου μέχρι το τέλος του μήνα

    O μήνας Μάης αναμένεται λοιπόν να καταγράψει στο τέλος του την κατάσταση των τραπεζών όπως αυτή είναι στην πραγματικότητα.

    Αποτελέσματα τραπεζών – Κρίσιμες παράμετροι

    Τα αποτελέσματα των τραπεζών για το α’ τρίμηνο θα ανακοινωθούν ως το τέλος Μαΐου και εκεί θα καταγραφούν τα εξής σημαντικά δεδομένα:

    – Η πορεία των νέων κόκκινων δανείων σε σχέση με τα μορατόρια. Κατά τις τράπεζες το θέμα αυτό στην παρούσα φάση δεν ξεπερνάει τα 5 δισ. ευρώ, ωστόσο είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να καταστεί γνωστό, ανοίγοντας και διάφορα θέματα για τα οποία ήδη τα πιστωτικά ιδρύματα δέχονται πολλαπλά ερωτήματα. Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο της Wood στο συμμετείχαν οι ελληνικές τράπεζες ερωτήθησαν πολλές φορές από τους ξένους επενδυτές ιδιαίτερα σε ότι αφορά το θέμα της τουριστικής βιομηχανίας και της χρηματοδότησής της καθώς αυτό αποτελεί θέμα εξαιρετικά ακανθώδες τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για την οικονομία της χώρας. Και βέβαια αυτός δεν είναι ο μόνος κλάδος που έχει μπει στο στόχαστρο των θεσμικών επενδυτών σε ότι αφορά την πορεία των νέων κόκκινων δανείων αφού και για το λιανικό εμπόριο τίθεται ζήτημα ανάλογο.

    -Οι ανακοινώσεις οι οποίες θα συνεχιστούν ιδιαίτερα από κάποιες τράπεζες. Είναι ήδη γνωστό πως η Alpha Bank θα προχωρήσει ένα βήμα μπροστά αναθεωρώντας τα πλάνα της για τα NPEs μέσα στο μήνα ενώ δεν αποκλείεται καθόλου να προχωρήσει και σε ανακοινώσεις οι οποίες αφορούν νέους κεφαλαιακούς σχεδιασμούς. Συγχρόνως αναμένονται ανακοινώσεις για νέες τιτλοποιήσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα με πρώτη την Εθνική Τράπεζα η οποία προχωράει σε νέα τιτλοποίηση μικρού μεγέθους λίγο κάτω από 1,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες.

    Τα σχέδια των τραπεζών για εκδόσεις senior δόθηκαν στο SRB

    Εν τω μεταξύ υπό αξιολόγηση βρίσκονται τα σχέδια των τραπεζών που δόθηκαν στο τέλος του Μαρτίου στο Singlel Resolution Board σε ότι αφορά τα MREL δηλαδή τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις που αφορούν μέχρι και το έτος 2025.

    Τα σχέδια αυτά είναι πολύ σημαντικά διότι εκεί φαίνεται ο προγραμματισμός των τραπεζών για την εξυγίανση του ισολογισμού τους με βάση τις απαιτήσεις της Βασιλείας , και όλες οι εκδόσεις που αυτές προγραμματίζουν σε επίπεδο senior.

    Oλοκληρώνονται τα stress tests

    Τέλος σε διαδικασία εξέλιξης των stress tests όπου την περασμένη εβδομάδα οι τράπεζες πραγματοποίησαν επεξηγηματική συνάντηση με τις αρχές για θέματα τεχνικά τα οποία συνεχίζουν να υφίστανται με την τρίτη και καθορισμένη συνάντηση στα μέσα του Ιουνίου πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Εν των μεταξύ σε διαδικασία stress tests από την Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκονται και οι μη συστημικές τράπεζες.

    Διαβάστε ακόμη:

    Συνέντευξη Enria με άρωμα Ελλάδας – Τι γίνεται με τα NPEs, ποιοι κλάδοι μπαίνουν στο στόχαστρο

    Την προίκα του σε διεθνή διαγωνισμό εκποιεί το Ταμείο Παρακαταθηκών – Απόσχιση της εμπορικής δραστηριότητας

    Ιστορικό διαβατήριο για τα «κόκκινα» δάνεια – Πώς θα αναπτύξει τη δευτερογενή αγορά η Ελλάδα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ