• Τράπεζες

    Τι είπαν οι CEOs των τραπεζών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Στα 10 δισ. ευρώ περίπου εκτιμάται το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργεί η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας και το οποίο οι τράπεζες καλούνται να καλύψουν μέσω ίδιων πόρων καθώς και των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση. Αυτό εκτίμησε μιλώντας στο πλαίσιο του Οικονομικού φόρουμ των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς, σημειώνοντας ότι τα χρήματα που θα διατεθούν μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείου Εγγυοδοσίας, θα βοηθήσουν να επέλθει ισορροπία και να καλυφθεί το κενό ρευστότητας που υπάρχει σήμερα στο σύστημα. Αναγκαία προϋπόθεση όπως σημείωσε είναι τα χρήματα αυτά να τα πάρουν οι επιχειρήσεις που τα έχουν ανάγκη και για αυτό ο ρόλος των τραπεζών είναι κομβικός.

    Οι εκτιμήσεις των τραπεζών βασίζονται στο σενάριο ότι η ύφεση φέτος θα διαμορφωθεί μεταξύ 7,5% – 8% και ότι το 2021 θα είναι έτος ανάκαμψης. Στόχος όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου η οικονομία να ανακτήσει οριστικά το χαμένο έδαφος έως το 2022 και προς την κατεύθυνση αυτή σημαντική είναι η βοήθεια που δίδεται μέσω των δύο εργαλείων ρευστότητας, οι πόροι των οποίων φθάνουν τα 9 δις ευρώ. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, υπογράμμισε ότι η κρίση μπορεί να μετατραπεί για τη χώρα μας σε ευκαιρία, μέσω της αλλαγής του μοντέλου της οικονομίας. Ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος όπως υπογράμμισε είναι να γίνει αρωγός και σύμβουλος στην αποτελεσματικότερη διοχέτευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία όπως είπε είναι ανέλπιστα μεγάλα. Σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην πράσινη οικονομία, στην ενέργεια, τον κλάδο τροφίμων, στην ανάπτυξη του real estate μέσω αστικών αναπλάσεων και στην κινητοποίηση υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού έτσι ώστε να μπούμε στον ενάρετο κύκλο της οικονομίας.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας επεσήμανε ότι οι τράπεζες κινήθηκαν γρήγορα από τις πρώτες μέρες του lockdown δίνοντας αναστολές δόσεων τόσο προς τα νοικοκυριά όσο και προς τις επιχειρήσεις. Αν και όπως εκτίμησε η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν θα αποφευχθεί εντούτοις σημείωσε ότι δεν θα οδηγηθούμε σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων με την έννοια που είδαμε αυτό το φαινόμενο στο παρελθόν. Οι τράπεζες θα τηρήσουν πιστά τα τραπεζικά κριτήρια στις χορηγήσεις και αξιοποιώντας την κρατική στήριξη που παρέχεται μέσω του ΤΕΠΙΧ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, θα περιορίσουν τις εξασφαλίσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ