• Τράπεζες

    Τι αλλάζει στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό


    Επιχειρηματικές οφειλές ύψους μέχρι 300.000 ευρώ, από 50.000 ευρώ σήμερα, θα εντάσσονται στον νέο Εξωδικαστικό Μηχανισμό. Με τροπολογία που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος της βδομάδας εισάγονται σημαντικές αλλαγές ώστε το «εργαλείο» του  Εξωδικαστικού Μηχανισμού να απλοποιηθεί περαιτέρω, προκειμένου  να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης –υπό τον τον κ. Δραγασάκη- επεξεργάζεται σχέδιο επέκτασης του  Εξωδικαστικού Μηχανισμού και για τα φυσικά πρόσωπα. Το πλαίσιο αυτό είναι απολύτως σύμφωνο με ευρωπαϊκή οδηγία η οποία θα ψηφιστεί τον ερχόμενο Μάιο και θα πρέπει να υιοθετηθεί από τα κράτη της ΕΕ.

    Όπως έχει γίνει γνωστό, η ισχύς του Εξωδικαστικού παρατείνεται για ένα χρόνο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019. Το σημαντικό είναι ότι με τροπολογία που θα  ψηφιστεί τις επόμενες μέρες επέρχονται σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις στη λειτουργία του Μηχανισμού.

    Συγκεκριμένα:

    •        Περιορίζονται   οι   μικροπιστωτές,   των   οποίων   οι   απαιτήσεις είναι ανεπίδεκτες ρύθμισης. Με αυτόν τον τρόπο εντάσσονται περισσότερες οφειλές στη ρύθμιση και διευκολύνεται η επίτευξη βιώσιμης λύσης.

    •        Παρέχεται   η   δυνατότητα   στον   πιστωτή   να   εξαιρέσει   από   τη διαδικασία   τις   απαιτήσεις   που   δεν   σχετίζονται   με   την επιχειρηματική   δραστηριότητα   του   οφειλέτη.   Με   αυτόν   τον τρόπο λύνεται το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα στεγαστικά δάνεια των εμπόρων. Οι τράπεζες πολύ συχνά απέχουν από τη διαδικασία,   όταν   έχουν   χορηγήσει   στεγαστικό   δάνειο,   με αποτέλεσμα η διαδικασία να περατώνεται ως άκαρπη ελλείψει απαρτίας. Με την προτεινόμενη ρύθμιση η τράπεζα θα μπορεί να εξαιρέσει το στεγαστικό δάνειο, οπότε η απαίτησή της δεν συνυπολογίζεται καν στην επίτευξη απαρτίας.

    •        Παρατείνεται   η   αναστολή   των   καταδιωκτικών   μέτρων   έναντι των   πιστωτών   που   ζητούν   παρατάσεις   στις   προθεσμίες, με αποτέλεσμα να παρέρχεται το διάστημα    των   90   ημερών, κατά το οποίο ισχύει αυτοδίκαιη αναστολή.

    •        Διασφαλίζεται ότι, αν ο οφειλέτης, βάσει του σχεδίου ρύθμισης, έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έναντι του Δημοσίου και μετά   την   εκπλήρωση   αυτών,   καταστεί   υπερήμερος   ως   προς ιδιώτη   πιστωτή,   η   απαλλαγή   του   έναντι   του   Δημοσίου   δεν  θίγεται.

    •        Προβλέπεται υποχρεωτική αναβολή των ποινικών δικών για μη καταβολή   χρεών   προς   το   Δημόσιο   και   για   μη   καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, όσο εκκρεμεί η διαδικασία για ρύθμιση των οφειλών αυτών.

    •        Δίνεται η δυνατότητα σε εμπόρους, στους οποίους η πολυμερής διαδικασία  αποτυγχάνει   λόγω   μη   συμμετοχής   τόσων   ιδιωτών πιστωτών, ώστε να  μην επιτυγχάνεται απαρτία, να ρυθμίσουν διμερώς τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, με τους ίδιους όρους όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

    •        Και επεκτείνεται η απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών καθώς το  όριο  των   συνολικών  οφειλών  αυξάνεται  από  τις  50.000 στις 300.000 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ