Κεντρικό ρόλο έχει η Ελλάδα στα σχέδια της αμερικάνικης κυβέρνησης για ενίσχυση των  εξαγωγών LNG στην Ευρώπη, και στην επιτυχία του Κάθετου Διαδρόμου, που θα μεταφέρει το αμερικάνικο LNG από την Αλεξανδρούπολη και τη Ρυβυθούσα σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία.

Ο Κάθετος Διάδρομος θα επιτρέπει την αμφίδρομη ροή φυσικού αερίου από τον Νότο (Ελλάδα) προς τον Βορρά – από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία έως την Ουγγαρία, Σλοβακία, Μολδαβία και Ουκρανία – μέσα από συνδυασμό υφιστάμενων και νέων υποδομών, όπως αγωγοί και τερματικοί σταθμοί LNG.

1

Ο Josh Huck, ο νέος Επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Ελλάδα συμμετέχοντας χθες στο πάνελ του 9th SouthEast Europe Energy Forum του Ελληνομαερικάνικου Επιμελητηρίου, για τον ρόλο του Κάθετου Διαδρόμου στη διαφοροποίηση των πηγών LNG, επανέλαβε την υψηλή σημασία που έχει το έργο για τις ΗΠΑ. Όπως είπε το επόμενο δίμηνο θα επισκεφθούν την Ελλάδα δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίοι θα αναδείξουν τη σημασία των σχέσεων των δύο χωρών και τη στήριξη των ΗΠΑ στο σχέδιο η Ελλάδα να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος για την είσοδο του αμερικάνικου LNG στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα θα έρθει ο υπουργός Εσωτερικών και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας των ΗΠΑ, Doug Burgum και ο υπουργός Ενέργειας Chris Right. Στο επίκεντρο των επαφών θα είναι οι προϋποθεσεις για  τη επιτυχία  του Κάθετου Διαδρόμου, του έργου που φιλοδοξεί να σπάσει το ρωσικό μονοπώλιο τροφοδοσίας της Νοτιονατικής Ευρώπης με αέριο, δημιουργώντας ένα νέο δρόμο αερίου.

Θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα για να γίνει ενεργειακός κόμβος

Ο κ. Huck είπε ότι η Ελλάδα είναι ένας αναδυόμενος κόμβος ενέργειας, μια επιτυχία που πιστώνεται η ελληνική κυβέρνηση, όπως τόνισε. Σημείωσε ότι έχει γίνει πολύ δουλειά από πολλούς για αυτό και ότι η ΗΠΑ στηρίζει αυτή την προσπάθεια σε πολύ υψηλό επίπεδο κάτι που θα τονιστεί και από τους αμερικάνους υπουργούς που θα επισκεφθούν τη χώρα.

Θύμισε ότι είναι μια μακροχρόνια πρόκληση για την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ρωσικό μονοπώλιο στον ενεργειακό εφοδιασμό της, με το αέριο να κατευθύνεται από την Ανατολή προς τη Δύση. “Ο Κάθετος Διάδρομος σπάει αυτό το μονοπώλιο”, τόνισε “προσθέτοντας την επιλογή να κατευθύνεται το αέριο από το Νότο προς το Βορρά, από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία ως την Ουκρανία”.

Η Ελλάδα έχει τη γεωγραφική θέση, σημείωσε που είναι σημαντική στην ενέργεια. “Έχει όμως και σωστή πολιτική και την ηγεσία που απαιτείται. Γιατί αν έχεις τη γεωγραφική θέση αλλά δεν κάνεις τα βήματα που χρειάζονται, και η κυβέρνηση δεν είναι αποφασισμένη να κάνει όσα χρειάζονται, η γεωγραφία δε φτάνει”, είπε. 

“Χρειάζονται και υποδομές”, και γι αυτό, είπε, η αμερικάνικη κυβέρνηση,   επένδυσε 125 εκ. ευρώ στα Ναυπηγεία της Ελευσίνα, για να υποστηρίξει τα πλοία που θα μεταφέρουν το LNG προς τον Κάθετο Διάδρομο.

Τόνισε επίσης ότι πρέπει ο Κάθετος Διάδρομος να γίνει όσο γίνεται πιο ανταγωνιστικός για να προσελκύσει τους αμερικάνους εξαγωγείς ξεπερνώντας γραφειοκρατικά και ρυθμιστικά προβλήματα, εναρμονίζοντας ρυθμιστικές απαιτήσεις μεταξύ των χωρών και εξομοιώνοντας τις ταρίφες

“Η ενέργεια είναι μόνο μια πλευρά στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ από μια απίστευτα  βαθιά και ευρεία συμμαχία που έχουμε σε πολλούς τομείς”, τόνισε ο κ. Huck. “Η κυβέρνηση Τραμπ, δίνει μεγάλη έμφαση στη σχέση με την Ελλάδα και είναι τιμή μου να είμαι εδώ όχι μόνο για να κρατήσω αυτή τη συμμαχία σε υψηλό επίπεδο αλλά και να αναβαθμίσουμε αυτή τη σχέση σε όλους τους τομείς που έχουν σημασία για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, το εμπόριο, τον πολιτισμό και τον τουρισμό”.

Μαρία Ρίτα Γκάλι: Πατήσαμε το κουμπί της εκκίνησης

 Η Μαρία Ρίτα Γκάλι, επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ, σημείωσε ότι το 2025 ήταν η χρονιά που πατήθηκε το κουμπί της εκκίνησης για το έργο και ότι προχωρούν τα έργα για την αύξηση της δυναμικότητάς του.
Σημείωσε ότι  το έργο είναι μεσοπρόθεσμο και στοχεύει στο να προσφέρει ένα εναλλακτικό δρόμο εφοδιασμού αερίου για όταν δεν θα εισάγεται πια ρωσικό αέριο.
Σημείωσε ότι το έργο πήγε πίσω στα τέλη Ιουλίου, όταν οι Ρώσοι βομβάρδισαν το σημείου σύνδεσης Ρουμανία  με Ουκρανία με αποτέλεσμα να χρειάζεται σήμερα να γίνουν έργα αποκατάστασης από τον Ουκρανό Διαχειριστή.
Σημείωσε, επίσης, ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί δύο σταθμοί συμπίεσης στην Ελλάδα σε Αμπέλια και Κομοτηνή και από το επόμενο έτος θα προχωρήσουν τα έργα που συνδέουν τον αγωγό από τη Ρεβυθούσα και τον αγωγό  προς την Αλεξανδρούπολη.