• Τράπεζες

    Τέσσερα κλειδιά για τις αλλαγές στο ΤΧΣ – Πώς θα γίνει η αποεπένδυση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ανδρέας Βερύκιος (πρόεδρος ΤΧΣ)

    Ανδρέας Βερύκιος (πρόεδρος ΤΧΣ)


    Τέσσερα κλειδιά θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ενώ άμεσα αναμένεται η επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου (ενδεχομένως ακόμη και πριν από το Πάσχα).

    Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη τις συζητήσεις με τους Θεσμούς για μια ολιστική συμφωνία που θα καθορίζει σαφώς ποιος θα είναι ο νέος ρόλος του Ταμείου.

    Μέσα στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται:

    -Τα βήματα που θα αφορούν την πορεία αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τράπεζες που θα αποτελεί μια συνάρτηση των ποσοστών που διατηρεί σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα, της πορείας του πιστωτικού ιδρύματος, των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας και τέλος  της πορείας της αγοράς.

    -Ποιος θα λαμβάνει τις αποφάσεις: Στο νέο σχέδιο νόμου θα ξεκαθαρίζεται πως τον πρώτο βασικό κύριο και απόλυτο ρόλο δεν θα έχει άλλος εκτός από το Γενικό Συμβούλιο ενώ ο ρόλος της Εκτελεστικής Επιτροπής θα είναι συμβουλευτικός. Ο διευθύνων σύμβουλος θα εκτελεί τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου.

    -Λειτουργικότεροι μηχανισμοί με δεδομένο πως πλέον τα διοικητικά όργανα του Ταμείου πλήρως προστατεύονται από το θεσμικό πλαίσιο για όσα αποφασίζουν και πράττουν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων  τους.

    -Το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και τους νέους όρους και προϋποθέσεις που απαιτούνται για το πώς θα διορίζονται τα νέα μέλη του δ.σ. των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Όπως αναφέρουν πηγές, το νομοσχέδιο θα προβλέπει λεπτομέρειες για την αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες κατά τρόπο συστηματικό και επαγγελματικό.

    Αυτό θεωρείται απολύτως επιβεβλημένο μετά τη μείωση των κόκκινων δανείων και τη λειτουργία του «Ηρακλή».

    Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές η συζήτηση έχει ξεκινήσει και για το ρόλο τον οποίον από τούδε και στο εξής θα έχει το Ταμείο σε ό,τι αφορά τις τράπεζες ρόλο συμβουλευτικό που μέχρι πρότινος δεν έπαιξε, ώστε τουλάχιστον να υπερασπιστεί την επένδυσή του αναφέρουν έγκυρες πηγές.

    Ως προς την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου, ας σημειωθεί πως αν και οι υποψηφιότητες τόσο εγχωρίως όσο και από το εξωτερικό είναι υψηλού επιπέδου στη short list, τα πράγματα φαίνεται πως στο τέλος θα καταλήξουν σε λύση με ταυτότητα ελληνική.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανοιξε η συζήτηση με τους Θεσμούς για την τύχη του ΤΧΣ

    Τράπεζες: Exit Strategy για το ΤΧΣ θα διαμορφώσει ο νέος CEO

    ΤΧΣ: 27 τραπεζίτες διεκδικούν 270.000 ευρώ – Όλο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ