• Τράπεζες

    ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Αιτήματα € 500 εκατ. έχουν εγκρίνει ήδη οι τράπεζες – Πόσα ενέκρινε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Αιτήματα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ έχουν εγκρίνει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο του του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ, που προσφέρει κεφάλαιο κίνησης με επιδοτούμενο για δύο χρόνια επιτόκιο σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.

    Την ίδια ώρα οι τελικές εγκρίσεις από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα διαμορφώνονται (στοιχεία 15ης Μαΐου) στα 250 εκατ ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα αιτήματα έχουν υποβληθεί από μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι ζητούν κατά μέσο όρο 70.000 ευρώ για κεφάλαιο κίνησης.

    Η Alpha Bank έχει τη μερίδα του λέοντος, τόσο στα ποσά των αιτημάτων που έχει εγκρίνει η ίδια –σχεδόν 200 εκατ ευρώ-, όσο και στις τελικές εγκρίσεις από την ΕΑΤ. Ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς που έχει εγκρίνει αιτήματα ύψους 110 εκατ ευρώ, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή, σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται οι εγκρίσεις της Eurobank και ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα.

    Τα τραπεζικά στελέχη ακόμα επισημαίνουν ότι είναι μεγάλος ο όγκος των δικαιολογητικών που απαιτείται να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι για να χρηματοδοτηθούν. Και αυτός ακριβώς ο όγκος των δικαιολογητικών προκαλεί καθυστερήσεις ως προς την τελική εκταμίευση των δανείων.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr, η αξιολόγηση των αιτημάτων γίνεται με βάση τα εξής κριτήρια:

    – Το ύψος του δανείου που δεν πρέπει να ξεπερνά τις 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση και

    – Το ύψος της συσσωρευμένης κρατικής επιδότησης που έχει λάβει μια επιχείρηση και το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Στο ποσό της συσσωρευμένης κρατικής επιδότησης προσμετράται το σύνολο των ενισχύσεων που έχει λάβει κάθε επιχείρηση, είτε με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου, είτε με τη μορφή δανείου, είτε οποιασδήποτε άλλης μορφής ενίσχυσης. Το ποσό αυτό μηδενίζεται ανά τριετία και τα στοιχεία για το συνολικό ποσό που έχει δοθεί σε κάθε επιχείρηση, υπάρχουν στο σύστημα των κρατικών ενισχύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, μέσω του οποίου γίνονται και οι αιτήσεις για την ένταξη στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

    Στην περίπτωση τώρα που μία επιχείρηση δεν ξεπερνά κανένα από τα παραπάνω δύο όρια μπορεί να υποβάλλει αίτημα δανειοδότησης μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ μέσω μίας ή και περισσότερων τραπεζών. Τον τελικό έλεγχο για το κατά πόσο κάθε επιχείρηση δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο των κρατικών ενισχύσεων, πραγματοποιεί η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα.



    ΣΧΟΛΙΑ