• Τράπεζες

    Τέλος για τη Silicon Valley Bank-Η πρώτη τράπεζα που πτωχεύει στις ΗΠΑ το 2023

    • NewsRoom


    Ύστερα από δύο μέρες απόλυτης καταστροφής, η Silicon Valley Bank πέρασε στα χέρια των ρυθμιστικών αρχών της Καλιφόρνιας και είναι η πρώτη τράπεζα που πτωχεύει στις ΗΠΑ για το 2023.

    Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας (FDIC) της Καλιφόρνια δήλωσε την Παρασκευή ότι ανέλαβε  τη Silicon Valley Bank επικαλούμενη ζητήματα ανεπαρκούς ρευστότητας και αφερεγγυότητας.

    Το FDIC είπε ότι οι καταθέτες που έχουν ασφαλιστεί θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Όσοι είναι ανασφάλιστοι θα λάβουν πιστοποιητικό είσπραξης για το υπόλοιπο ποσό των ανασφάλιστων κεφαλαίων τους, είπε η ρυθμιστική αρχή, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει το ύψος του ποσού.

    Η εγγύηση της FDIC καλύπτει καταθέσεις έως 250.000 δολαρίων ανά καταθέτη σε κάθε τραπεζικό ίδρυμα. Εκείνο το οποίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί είναι τι θα συμβεί με καταθέσεις μεγαλύτερου ύψους.

    Την Τετάρτη, η τράπεζα που μέχρι τότε είχε αναφέρει ότι δεν θα κάνει σημαντική αναδιάρθρωση του ισολογισμού της, εξέπληξε τους επενδυτές ανακοινώνοντας πώληση μετοχών αξίας 2,25 δις δολαρίων, για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση, καθώς κατέγραψε ζημία 1,8 δις δολαρίων από την πώληση σχεδόν του συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων, τα οποία έχασαν την αξία τους λόγω της καθοδικής πορείας των τιμών των ομολόγων.

    Με το άνοιγμα της Wall Street την Πέμπτη, η τράπεζα βυθίστηκε στο -60%, με τους φόβους των επενδυτών για δυνητικούς κινδύνους και σε μεγάλους τραπεζικούς κολοσσούς που διαθέτουν χαρτοφυλάκια με ομόλογα, να συμπαρασύρει τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Το sell off συνεχίστηκε και την Παρασκευή μέχρι την πτώχευσή της.

    Η τράπεζα είχε περιουσιακά στοιχεία ύψους 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περίπου 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις στο τέλος του περασμένου έτους, ανέφερε η FDIC.

    Η προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου απέτυχε και η SVB προσανατολίστηκε σε πιθανή πώλησή της. Ωστόσο, μια ταχεία εκροή καταθέσεων περιέπλεξε και αυτή την προσπάθεια, οδηγώντας στην παρέμβαση των πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών.

    Διαβάστε επίσης:

    SVB Financial: Απέτυχε η προσπάθεια χρηματοδότησης – Σε συνομιλίες για πώληση της Silicon Valley Bank



    ΣΧΟΛΙΑ