• Τράπεζες

    Απίθανη εξέλιξη στο ΤΧΣ: Τα 220 χιλ. ευρώ αιτία για την υπαναχώρηση Β. Κατσικιώτη

    Βασίλης Κατσικιώτης

    Βασίλης Κατσικιώτης


    Έκπληκτη η τραπεζική αγορά παρακολουθεί τις τελευταίες ώρες ένα νέο επεισόδιο στο σίριαλ των τραπεζικών διοικήσεων. Πρωταγωνιστής αυτή τη φορά είναι ο κ. Βασίλης Κατσικιώτης, ο οποίος αποτελεί επιλογή του υπουργείου Οικονομικών για να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Όμως ο ομογενής οικονομολόγος καθηγητής κ. Κατσικιώτης αν και αποδέχθηκε τη θέση, τώρα φαίνεται να υπαναχωρεί. Οι φήμες της αγοράς κάνουν λόγο ότι η υπαναχώρηση έχει να κάνει με το ποσό αμοιβής που είναι ετησίως 220.000 ευρώ μικτά.

    «Δεν έχει κανένα λόγο να αφήσει μία εξαιρετικά καλοπληρωμένη θέση και να έρθει στην Ελλάδα να κάνει τον επόπτη των τραπεζών» αναφέρουν στελέχη της τραπεζικής αγοράς.

    Εδώ κάνουμε μία παρένθεση για να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Κατσικιώτης που ζει επί 27 χρόνια στις ΗΠΑ, έχει εργαστεί σε κορυφαίες θέσεις διεθνών πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ από το καλοκαίρι του 2015 είναι επικεφαλής Διαχείρισης Κινδύνων Χαρτοφυλακίου Επιχειρηματικών Δανείων στην Credit Suisse.

    Το εύλογο ερώτημα όμως είναι ένα: Ο κ. Κατσικιώτης δεν ρώτησε όταν συμφώνησε να αναλάβει τη θέση το ύψος της αμοιβής του;

    Ενώ εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΤΧΣ και τα υπόλοιπα μέλη δεν είχαν την παραμικρή συμμετοχή στην επιλογή του CEO.

    Μάλιστα είναι χαρακτηριστική η φράση του προέδρου του ΤΧΣ κ. Γιώργου Μιχελή «δεν έχω την παραμικρή ιδέα για το τι συμβαίνει. Μακάρι να έρθει αύριο και να πιάσει δουλειά»…

    Στελέχη του ΤΧΣ σημειώνουν πως η επιλογή ήταν αποκλειστική ευθύνη, όπως και η διαπραγμάτευση με τον επιλεγέντα, του Selection Panel, της 6μελούς δηλαδή επιτροπής, την οποία απαρτίζουν 3 εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς και 3 εκπρόσωποι των θεσμών. Και συμπληρώνουν με νόημα: «εμείς ούτε στο ίδιο ασανσέρ δεν μπορούμε να μπούμε με το Selection Panel».

    Ωστόσο, αν και ο κ. Κατσικιώτης προς το παρόν δεν έχει αναλάβει καθήκοντα, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ «δουλεύει» κανονικά καθώς τα άλλα δύο μέλη της, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Eric Henri Paul Tourret και ο εκπρόσωπος της ΤτΕ κ. Δημήτρης Φραγγέτης, βρίσκονται στις θέσεις τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Deutsche Bank: Εύσημα στην Ελλάδα για το 2011-2012 – Αρνητική εξέλιξη πιθανή μη υποψηφιότητα Α.Μέρκελ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μιχ. Μποδούρογλου: Πλοίο δεκαετίας της Box Ships πωλήθηκε προς διάλυση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ