• Business

    ΤΧΣ: Θέμα χρόνου η επιλογή νέου επικεφαλής του Ταμείου – Όλο το παρασκήνιο


    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιλογή CEO στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η τοποθέτηση θα πρέπει να γίνει πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου που θα επικυρώσει την πρόσφατη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

    Εδώ και ένα μήνα η short list με τα ονόματα 3 υποψηφίων -ενός Γερμανού, ενός Αυστριακού και του Έλληνα κ. Χριστόφορου Στράτου- βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η ανάδειξη CEO στο Ταμείο αποτελεί προαπαιτούμενο του προγράμματος και ο υποψήφιος που θα προτείνει ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να εγκριθεί και από το Euro Working Group.

    Προς το παρόν όλα είναι ανοικτά στο ποιος θα αναδειχθεί νέος διευθύνων σύμβουλος στο ΤΧΣ, παρότι κάποιοι κύκλοι θεωρούν ότι έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του κ. Στράτου (ο οποίος συμμετέχει στο 9μελές Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου).

    Στο μεταξύ χθες ανέλαβε καθήκοντα ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ, εκπροσωπώντας την Τράπεζα της Ελλάδος ο κ. Τάκης Δουμάνογλου. Η θητεία του είναι 3ετής και η ετήσια αμοιβή του διαμορφώνεται στις 160.000 ευρώ.

    Όπως είναι γνωστό ο κ. Δουμάνογλου, διετέλεσε μέχρι και φέτος τον Μάρτιο μέλος του selection panel του ΤΧΣ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, παραιτήθηκε από το selection panel και κατέθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, όμως «κόπηκε» από την επιτροπή αξιολόγησης. Στη συνέχεια ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τον πρότεινε για την Εκτελεστική Επιτροπή, και αυτή τη φορά έλαβε τις απαραίτητες εγκρίσεις, αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα κ. Δημήτρη Φραγγέτη.

    Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τρίτη 9 Μαΐου θα συνεδριάσει (με φυσική παρουσία των μελών του) το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ και δεν αποκλείεται στη συνεδρίαση αυτή να ανακοινωθεί και το όνομα του νέους διευθύνοντος συμβούλου.

    Υπενθυμίζουμε ότι η θέση του CEO χηρεύει από τον Ιούλιο πέρυσι, μετά την παραίτηση σύσσωμης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου. Μετά την παραίτηση του κ. Αρη Ξενόφου, τον περασμένο Νοέμβριο για τη θέση επελέγη ο Βασίλης Κατσικιώτης. Αν και ο διορισμός δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο κ. Κατσικιώτης παραιτήθηκε, χωρίς ποτέ να αναλάβει καθήκοντα. Στη συνέχεια έτρεξε νέος διαγωνισμός χωρίς όμως να υπάρξει short list υποψηφίων -παρότι υπήρξαν 70 υποψηφιότητες- και αυτός είναι ο τρίτος διαγωνισμός και αναμένεται σύντομα «λευκός καπνός».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιάννης Χατζηπατέρας: Τι βλέπουν οι αναλυτές και στηρίζουν τον εφοπλιστή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας έφερε 4ο μνημόνιο χωρίς λεφτά – Καραμπινάτη διαπλοκή η τροπολογία για Σαββίδη (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά – Ποιες κατηγορίες ξεχώρισαν



    ΣΧΟΛΙΑ