• Τράπεζες

    Τα κρυμμένα μυστικά στα αποτελέσματα των τραπεζών: Ανάβει ο ανταγωνισμός- Εθνική και Alpha ετοιμάζουν εθελούσιες

    τραπεζες_Eurobank Equities: Toπ επιλογή η Εθνική Τράπεζα, buy για Πειραιώς, hold για Alpha Bank

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνική Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    40 δισ. πιστωτική επέκταση- Νέα δάνεια
    38-40 δισ. ευρώ καθαρή πιστωτική επέκταση μέχρι το 2024 ανακοίνωσαν στα αποτελέσματα α’ τριμήνου οι 4 συστημικές τράπεζες Τράπεζα Πειραιώς (10 δισ. ευρώ), Alpha Bank (10 δισ. ευρώ) Eurobank (8 δισ. ευρώ) ενώ σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα αυτή ανακοίνωσε πιστωτικήεπέκταση 9-10 δισ ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα.

    Απολύτως καθαρό καθίσταται πως οι συμμαχίες μεταξύ των πιστωτικών συστημάτων βαίνουν προς το τέλος τους καθώς το καθένα από τα πιστωτικά ιδρύματα στο site του αρχίζει να διαφημίζει κυρίως δάνεια.

    Ετσι στο site της Eurobank φιγουράρει το fast loan προσωπικό δάνειο που εκδίδεται άμεσα, στο αντίστοιχο της Τράπεζας Πειραιώς το στεγαστικό με το σταθερό επιτόκιο για πάντα, η Εθνική Τράπεζα στηρίζει με πάθος την επιχείρηση ενώ σε ότι αφορά την Alpha Bank η διαφήμιση εστιάζει περισσότερο στο γόητρο της τράπεζας μιας και έχει σε εξέλιξη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

    Ετσι λοιπόν από εδώ και στο εξής οι τράπεζες τραβούν έναν μοναχικό αλλά πάντως όπως όλα δείχνουν δρόμο ανόδου .

    Ανάλυση αποτελεσμάτων χρήσιμα συμπεράσματα

    Μέσα από τα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκύπτουν σημαντικοί τόκοι οι οποίοι είναι και αυτοί που ευθύνονται για τα υψηλά λειτουργικά έσοδα. Οι τόκοι αυτοί για την Τράπεζα Πειραιώς είναι 366 εκατ. ευρώ, για την Alpha 400 εκατ ευρώ, για την Εθνική 294 εκατ. ευρώ και για την Eurobank 335 εκατ. ευρώ.

    Πτώση τόκων τα επόμενα τρίμηνα λόγω τιτλοποιήσεων

    Ωστόσο όπως αναφέρουν αναλυτές, τα έσοδα από τόκους θα επηρεαστούν σημαντικά το προσεχές διάστημα ,ιδιαίτερα στις τράπεζες οι οποίες επιθετικά απομειώνουν τα NPEs (σ.σ. Alpha, Πειραιώς) καθώς οι ισολογισμοί των τραπεζών αυτών θα χάσουν το ευεργέτημα των τόκων από τα NPEs που τιτλοποιούνται ή φεύγουν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών αυτών. Επίδραση θα υπάρξει και στον ισολογισμό της Εθνικής αλλά και της Eurobank αν και μικρότερη.

    Υψηλά έσοδα από ομόλογα στην Εθνική Τράπεζα

    Εντυπωσιακό είναι το μέγεθος της Εθνικής Τράπεζας σε ότι αφορά τα έσοδα τα οποία προέκυψαν από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και τα οποία ανήλθαν σε 491 εκατ ευρώ. Την ίδια στιγμή το αντίστοιχο μέγεθος για την Τράπεζα Πειραιώς ήταν 418 εκατ ευρώ ενώ πολύ μικρότερη συνεισφορά είχαν τα ομόλογα στους ισολογισμούς Alpha και Eurobank ύψους 72 εκατ. ευρώ και 13 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

    Εθελουσίες από Alpha Bank και ΕΤΕ

    Με βάση τα έκτακτα κόστη ανακύπτει πως η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα προετοιμάζουν εθελουσίες για το προσωπικό τους και τις έχουν μάλιστα λογιστικοποιήσει. Η Alpha Bank περί τα 100 εκατ. ευρώ ενώ 50 εκατ. ευρώ είναι το αντίστοιχο ποσό που προετοιμάζει η Εθνική.

    Μάλιστα είναι αξιομνημόνευτο το γεγονός πως και οι δύο τράπεζες έχουν περιορίσει αισθητά το προσωπικό τους ωστόσο προβλέπουν έκτακτα κόστη για το σκοπό αυτό. Εκτιμάται πως σε αντίστοιχη κίνηση θα περάσει και η Τράπεζα Πειραιώς η οποία έχει τον υψηλότερο αριθμό απασχολουμένων αλλά προς το παρόν αυτό δε φάνηκε στα αποτελέσματά της. Σε ότι αφορά τη Eurobank η τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει σε διευρυμένες εθελουσίες και στην Ελλάδα απασχολεί 6500 άτομα.

    Το μέγεθος αυτό περικλείεται στα one off λειτουργικά κόστη για τις τράπεζες στις οποίες έχει ήδη λογιστικοποιηθεί.

    Κεφάλι της Eurobank σε ότι αφορά τις δραστηριότητες εξωτερικού

    Η τράπεζα με ουσιαστική δραστηριότητα και αποδόσεις στο εξωτερικό είναι η Eurobank που κατάφερε να διατηρήσει ανέπαφο μεγάλο τμήμα της “προίκας” της στα Βαλκάνια. Συνολικά έσοδα προ προβλέψεων μείον κόστη ανέρχονται σε 60 έκατ. ευρώ από τη δραστηριότητα στο εξωτερικό έναντι 8 εκατ. ευρώ της Εθνικής, 4 εκατ. ευρώ της Alpha Bank και 6 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς.

    A ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΚ. ΕΥΡΩ EUROBANK NBG ALPHA PIRAEUS

    ΒΑΣΙΚΑ ΕΣΟΔΑ 443 361 484 441
    ΛΟΙΠΑ ΕΣΟΔΑ ΠΛΗΝ ΠΡΟΜ. 13 491 72 418
    ΒΑΣΙΚΑ ΛΕΙΤ. ΚΟΣΤΗ 215 189 258 218
    ONE OFF ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΟΣΤΗ 3 71 160 7
    ΕΣΟΔΑ ΠΡΟ ΠΡΟΒΛ.- ΚΟΣΤΗ 60 8 4 6 (ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ)

    Διαβάστε επίσης

    Χάνουν οι τράπεζες τις υποθέσεις εγγυημένων δανείων – Υποχρεωτική η ρύθμιση των δανείων αυτών

    Συνεχίζεται η κόντρα για το ύψος των κόκκινων δανείων λόγω της πανδημίας



    ΣΧΟΛΙΑ