• Τράπεζες

    Στη μάχη της ρευστότητας μπαίνουν οι τράπεζες – Ανοίγουν τις πιστωτικές γραμμές για τις επιχειρήσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    καραβιας-φωκιων-βασιλης-ψαλτης-παυλος-μυλωνας-χρηστος-μεγαλου

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Απαλλαγμένες από το άγος των πρόσθετων προβλέψεων για όσα δάνεια δεν εξυπηρετηθούν το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, οι τράπεζες καλούνται να ρίξουν το βάρος στη διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

    Η μάχη για ρευστότητα έχει ήδη αρχίσει και μαζί με τις αναστολές δόσεων για χρεολύσια σε όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την κρίση, οι τράπεζες προχωρούν στη διεύρυνση των πιστωτικών τους γραμμών, αναγνωρίζοντας ότι το πάγωμα πληρωμών, αποτελεί τη μία μόνο όψη του νομίσματος για την αναχαίτιση των επιπτώσεων που θα έχει στην οικονομία η κρίση της πανδημίας.

    Οι αναστολές και το πάγωμα των χρεολυσίων φθάνουν έως και τα τέλη του 2020, ανάλογα με την πολιτική που εφαρμόζει κάθε τράπεζα. Ο ρόλος όμως του τραπεζικού συστήματος δεν εξαντλείται εκεί, αφού αποδεικνύεται κομβικός όχι μόνο για τη διαχείριση της κρίσης, αλλά και για την έξοδο από αυτή.

    Η χορήγηση ρευστότητας στην οικονομία δεν αποτελεί στοίχημα για την επόμενη μέρα, αλλά συνιστά άμεση πρόκληση και θα απαιτήσει τεράστια κεφάλαια προκειμένου τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είναι εκεί, όταν η πανδημία θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά και η οικονομία θα πρέπει να μπει σε φάση επανεκκίνησης.

    Η καταθετική βάση των ελληνικών τραπεζών που ξεπερνά τα 176 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την πρόσθετη ρευστότητα των 10 δισ. ευρώ που εξασφαλίζει η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα, δίνει την απαιτούμενη ανάσα στις τράπεζες για τη στήριξη των επιχειρήσεων στην κρίσιμη φάση.

    Έχει προηγηθεί στις 12 Μαρτίου η ανακοίνωση από την ΕΚΤ της χαλάρωσης των όρων για Στοχευμένες Πράξης Πιο Μακροπρόθεσης Αναχρηματοδότησης, γνωστό ως TLTRO III. Το νέο Πρόγραμμα προβλέπει πιο ευνοϊκούς όρους για να στηρίξει τον τραπεζικό δανεισμό κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Τα μέτρα της ΕΚΤ προβλέπουν μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης για όλες τις πράξεις από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021 με παράλληλη αύξηση κατά 50% του μέγιστου ποσού δανεισμού των αποδεκτών δανείων.

    Στο βαρύ οπλοστάσιο της ΕΚΤ προστέθηκε το νέο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ιδιωτικού και δημόσιου χρέους (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) συνολικoύ ύψους 750 δισ. ευρώ με διάρκεια μέχρι το τέλος του 2020, το οποίο επιτρέπει την αγορά όλων των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων που είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Για τίτλους που εκδίδονται από την Ελληνική κυβέρνηση, χορηγείται απαλλαγή των απαιτήσεων επιλεξιμότητας για τις αγορές στο πλαίσιο του Προγράμματος, ανοίγοντας το δρόμο για αγορές κρατικών τίτλων 12 δις ευρώ.

    Η ΕΚΤ διευρύνει, επίσης, το φάσμα των στοιχείων ενεργητικού που γίνονται αποδεκτά στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του επιχειρηματικού τομέα (CSPP) περιλαμβάνοντας σε αυτά και εμπορικά χρεόγραφα που έχουν εκδοθεί από επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, έτσι ώστε να είναι επίσης αποδεκτά για αγορά στο πλαίσιο του προγράμματος CSPP όλα τα εμπορικά χρεόγραφα με επαρκή πιστωτική ποιότητα.



    ΣΧΟΛΙΑ