• Τράπεζες

    Σταϊκούρας: Δανείστε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες – Τραπεζίτες: Δανείζουμε όσους πληρούν τα κριτήρια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Σταϊκούρας: Δανείστε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες – Τραπεζίτες: Δανείζουμε όσους πληρούν τα κριτήρια

    Χρ, Σταϊκούρας – Φ. Καραβίας – Β. Ψάλτης – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς


    Η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, της Αναπτυξιακής Τράπεζας και εκπροσώπων από τους παραγωγικούς φορείς.

    Για άλλη μία φορά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρνει το θέμα της ρευστότητας στο τραπέζι, ζητώντας από τις τράπεζες να ανοίξουν την κάνουλα των χρηματοδοτήσεων,

    Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες επαναλαμβάνουν την πάγια θέση –που είναι και η επιταγή του επόπτη SSM- ότι ακολουθούν συγκεκριμένα κριτήρια χρηματοδοτήσεων. Και ακόμα σημειώνουν πως απορρίπτονται αιτήματα χρηματοδοτήσεων όταν οι επιχειρήσεις είναι «κόκκινες» λόγω  οφειλών προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία, όταν είναι υπερδανεισμένες, στην περίπτωση που εμφανίζουν συνεχόμενες ζημίες.

    Είναι χαρακτηριστική η φράση του επικεφαλής της Eurobank κ. Φωκίωνα Καραβία, ο οποίος μιλώντας πρόσφατα στην Κύκλο Ιδεών υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

    Είναι μύθος ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια. Η δουλειά μας είναι να δανείζουμε και ζούμε από τα δάνεια που δίνουμε.

    Επανέλαβε ότι:  Είναι αλήθεια πως πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν πληρούν τα στοιχειώδη τραπεζικά κριτήρια – που είναι αδύνατον βάσει εποπτικών κανόνων να παρακάμψουμε.  Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν δυσμενέστερο προφίλ κινδύνου και χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης και ως εκ τούτου μεγαλύτερη πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων.

    Εξήγησε πως τα αίτια  απόρριψης χρηματοδότησης αφορά τη δυσμενή διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας (ληξιπροθεσμίες στην αποπληρωμή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων, ύπαρξη οφειλών κτλ), σε κάποιες περιπτώσεις ο πελάτης παρουσιάζει συνεχόμενες ζημιογόνες οικονομικές χρήσεις ή είναι υπερδανεισμένος ή ο κύκλος εργασιών του είναι απαγορευτικός για χρηματοδότηση, και μόνο ένα μικρό ποσοστό των αιτήσεων απορρίπτεται επειδή η προτεινόμενη επένδυση δεν κρίνεται σκόπιμη ή βιώσιμη.

    Και υπογράμμισε πως οι βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ,  ακόμα κι αυτές που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες, έχουν πρόσβαση στα προγράμματα των ευρωπαϊκών οργανισμών.

    Ο κ. Καραβίας μιλώντας την περασμένη Πέμπτη σε επιχειρηματίες της Β. Ελλάδος, υπογράμμισε πως η Eurobank είναι η Τράπεζα της  Ανάπτυξης «και δεσμευόμαστε να στηρίξουμε κάθε στέρεο επενδυτικό σχέδιο, να προσφέρουμε χρηματοοικονομική τεχνογνωσία σε όλες τις επιχειρήσεις, μεγάλες, μεσαίες και μικρές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.  Το πρώτο μέλημά μας σήμερα σε μια συγκυρία που συνιστά ιστορική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία, εξαιτίας και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι να στηρίξουμε και να επιταχύνουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, χέρι-χέρι με πρωτοπόρες ελληνικές επιχειρήσεις».

    «Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε με όλους τους τρόπους και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης, στην τοποθέτηση του στον Κύκλο Ιδεών.

    Σύμφωνα με τον ίδιο: Οι τράπεζες οφείλουν να στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα. Στην Alpha Bank δεν σκοπεύουμε να μείνουμε σε μία μικρή περίμετρο επιχειρήσεων στην παροχή δανειοδότησης, στηρίζοντας μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν, ούτως ή άλλως επενδυτικά πλάνα, ώριμα σχέδια και τη δυνατότητα να τα χρηματοδοτήσουν με καλύτερους όρους μέσω του RRF. Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε με όλους τους τρόπους και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Όχι απλώς με δάνεια κεφαλαίου κίνησης, αλλά και με επενδυτικά δάνεια που χρηματοδοτούν επενδύσεις σε εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις.

    Όπως είπε η Alpha Bank διευρύνει τον κύκλο των bankable επιχειρήσεων και εμπλουτίζει τα κριτήριά της, εξετάζοντας όχι απλώς την αξιοπιστία των οικονομικών τους στοιχείων και την ιστορικότητα της συναλλακτικής τους συμπεριφοράς αλλά και την ικανότητα του επιχειρηματία, την εμπειρία τους και τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, τη βιωσιμότητα του επενδυτικού της σχεδίου, τη χρηματοδότηση της επένδυσης από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, καθώς και τις μελλοντικές ταμειακές ροές που θα παραχθούν μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

    «Είμαστε με λίγα λόγια σύμβουλοί τους, όχι απλά δανειστές τους. Εκπαιδεύουμε τους επιχειρηματίες, αλλά και συνδράμουμε με ιδέες σε επιχειρηματικά σχέδια και προωθούμε την κουλτούρα του εκσυγχρονισμού και της μεγέθυνσης» σημείωσε ο κ. Ψάλτης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Alpha Bank: Κεφάλαιο Κίνησης με προνομιακούς όρους σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

    Β. Ψάλτης (Alpha Bank): Κάλεσμα στα στελέχη του Ομίλου να σταθούν στο πλευρό των υγιών επιχειρήσεων

    Premia: Γιατί οι τράπεζες μπορούν να την χρηματοδοτήσουν μέχρι 300 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ