• Τράπεζες

    S&P: Στην υψηλότερη κατηγορία ρίσκου οι ελληνικές τράπεζες

    • NewsRoom
    s&p


    Στην υψηλότερη κατηγορία ρίσκου, στην ομάδα 10, διατηρεί τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο η S&P Global Ratings με βάση την αξιολόγησή της για τον κίνδυνο του τραπεζικού συστήματος (Banking Industry Country Risk Assessment – BICRA). Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης χρησιμοποιεί ένα σύστημα από το 1 μέχρι το 10, με το 1 να αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο ρίσκο. Άλλες χώρες στην ομάδα 10 είναι η Αίγυπτος, η Λευκορωσία και η Ουκρανία, ενώ η Κύπρος είναι στην ομάδα 9 και η Αργεντινή στην ομάδα 8, όπως σημειώνει στην ανάλυσή του ο οίκος.

    Η Ελλάδα οδεύει προς την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018, αναφέρει στην έκθεσή του ο οίκος και προσθέτει: “Περιμένουμε ότι μετά τη λήξη του προγράμματος, οι πιστωτές της Ελλάδας θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να έχει πρόσβαση στις αγορές μέσω της δημιουργίας κεφαλαιακών αποθεμάτων και μέτρων για την περαιτέρω βελτίωση του προφίλ του χρέους (για παράδειγμα μέσω επεκτάσεων των ωριμάνσεων). Πιστεύουμε ότι αυτή η υποστήριξη θα παραμένει υπό την προϋπόθεση να συνεχιστούν οι μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος”.

    Σημειώνει ακόμα ότι “αν και βελτιώνονται ελαφρώς, οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα παραμένουν αδύναμες καθώς η αναμενόμενη ανάκαμψη ήρθε μετά από συρρίκνωση της τάξης του 25% από το 2008. Το τελευταίο, σε συνδυασμό με δύο αναδιαρθρώσεις του χρέους και την επιβολή των capital controls μείωσαν σημαντικά την ικανότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, περιμένουμε οι ελληνικές τράπεζες να εμφανίσουν περίπου 700-800 μονάδες βάσης σε πρόσθετες πιστωτικές ζημιές τους επόμενους 24-36 μήνες, επιπλέον του περίπου 2% από την υιοθέτηση του Διεθνούς Προτύπου 9 για να καλύψουν επαρκώς το υψηλό 50% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που έχουν συσσωρευτεί στα βιβλία τους”.

    Οι πιεσμένες αποτιμήσεις στην αγορά ακινήτων – με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει περίπου 60% σε πραγματικούς όρους από την κορυφή πριν την κρίση – δεν θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν το κόστος του πιστωτικού κινδύνου, επισημαίνει ο οίκος.

    Τα ρίσκα επίσης είναι υψηλά, προσθέτει, “αντανακλώντας τη μη ισορροπημένη χρηματοδοτική θέση και τις πολύ χαμηλές προοπτικές της κερδοφορίας. Περιμένουμε οι ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, καθώς έχουν υπάρξει μεγάλες εκροές καταθέσεων”.

    Ο οίκος δεν περιμένει οι τράπεζες να αποκτήσουν σταθερή πρόσβαση σε μη διασφαλισμένη χρηματοδότηση από τις αγορές σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ενώ οι μελλοντικές τάσεις στις καταθέσεις θα συνεχίσουν, κατά τον ίδιο, να εξαρτώνται από την πολιτική σταθερότητα.

    Τέλος, σημειώνει ότι η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των αγορών στο τραπεζικό σύστημα.



    ΣΧΟΛΙΑ