• Τράπεζες

    S&P Global Ratings: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να ξεπεράσουν τις αναταράξεις στις αγορές

    • NewsRoom
    Douglas L. Peterson President and Chief Executive Officer, S&P Global

    Douglas L. Peterson President and Chief Executive Officer, S&P Global


    Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να ξεπεράσουν τις τρέχουσες αναταράξεις στις αγορές, υποστηρίζει η S&P Global Ratings σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μετά την κατάρρευση τριών αμερικανικών τραπεζών (Silvergate Capital, Silicon Valley Bank και Signature Bank) αλλά και της ελβετικής Credit Suisse Group σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

    Πρόκειται για τη χειρότερη τραπεζική κρίση από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

    Στο βασικό σενάριο του ο οίκος κάνει λόγο για ανθεκτικές επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, αν και θα ακολουθήσουν αποκλίνουσες πορείες, ενώ εκτιμά ότι οι ρυθμιστικές αρχές και κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν ρεαλιστικά τα όποια ζητήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ενδεχομένως προκύψουν. Παράλληλα, εξηγεί ότι οι αγορές για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών ενδεχομένως να παραμείνουν ευμετάβλητες για κάποιο χρονικό διάστημα.

    “Με τις αγορές να αξιολογούν τον αντίκτυπο της διάσωσης της Credit Suisse από την UBS, οι επενδυτές αναρωτιούνται αν η έλλειψη εμπιστοσύνης στην αγορά θα μπορούσε να προκαλέσει μετάδοση [της κρίσης] στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Κατά την άποψη μας, η απάντηση είναι όχι. Μια εβδομάδα νωρίτερα, σημειώναμε ότι οι ισχυρές καταθετικές βάσεις και άφθονη ρευστότητα μετριάζουν τους κινδύνους στον κλάδο”, αναφέρει μεταξύ άλλων στην έκθεσή του ο οίκος.

    Επιπλέον, ο οίκος τονίζει ότι  οι ευρωπαϊκές τράπεζες επωφελούνται από ένα περιβάλλον όπου τα επιτόκια αυξάνονται. “Αυτό παραμένει το βασικό μας σενάριο. Όπως αναφέραμε και την προηγούμενη εβδομάδα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν επιδεικνύουν έναν συνδυασμό από μεγάλες μη πραγματοποιηθείσες ζημίες στα χαρτοφυλάκια τους με μοντέλα χρηματοδότησης με υψηλή ευαισθησία στην εμπιστοσύνη στις αγορές”, σημειώνει και συνεχίζει “Περιμένουμε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να καταλαγιάσει η αναστάτωση στην αγορά καθώς οι επενδυτές θα συνειδητοποιούν ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον φέρνει πολυδιάστατες, αλλά όχι και ανυπολόγιστες συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και ότι ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ισχυρός”.

    Λεπτή ισορροπία για την ΕΚΤ

    Η αποφασιστική δράση των ελβετικών αρχών να στηρίξουν οικονομικά την Credit Suisse για να διευκολύνουν την εξαγορά της από την UBS και η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες αποδεικνύει την επιθυμία της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης της αγοράς, που έχει κλονιστεί εδώ και δύο εβδομάδες.

    Ο οίκος περιμένει παρόμοιες ενέργειες από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα που θα βρεθεί να αντιμετωπίζει μία παρόμοια κατάσταση.

    Όσον αφορά τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως, ο οίκος αναφέρει ότι ο διπλός στόχος της επίτευξης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και της διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας δημιουργεί λεπτές ισορροπίες για τις ευρωπαϊκές νομισματικές αρχές, οι οποίες σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου είναι πιθανό να συνεχίσουν τις προγραμματισμένες αυξήσεις των επιτοκίων για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η S&P περιμένει ότι η ΕΚΤ θα διαχειριστεί προσεκτικά αυτή τη διαδικασία και θα αντιμετωπίσει ρεαλιστικά ζητήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε περίπτωση που προκύψουν.

    Ο αντίκτυπος από την απομείωση των AT1

    Τέλος, ο οίκος σημειώνει ότι η αγορά χρηματοδότησης για τραπεζικά κεφάλαια μπορεί να παραμείνει ασταθής για κάποιο χρονικό διάστημα, κάνοντας μία αποτίμηση στην απόφαση των ελβετικών αρχών να απομειώσουν τα ομόλογα Tier 1 (AT1) της Credit Suisse, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει πως η απόφαση αυτή από μόνη της είναι πιθανό να μην αυξήσει το χρηματοδοτικό κόστος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Ωστόσο, μία τέτοια κίνηση ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις στο κόστος του εποπτικού κεφαλαίου και να περιορίσει την πρόσβαση σε νέες εκδόσεις AT1 για ένα χρονικό διάστημα.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Επιστρέφουν οι αγοραστές σε Alpha και Πειραιώς, rebound σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 3η ανοδική για ΟΤΕ και το μέρισμα που έριξε το Jumbo κάτω από τα 20 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ